Fotó: mti, czeglédi zsolt
Fotó: MTI, Czeglédi Zsolt

Liu Shaolin Sándor ötödik lett a rövidpályás gyorskorcsolyázók 1500 méteres számában a phjongcshangi téli olimpia első, szombati versenynapján.

Ezzel folytatódott a magyarok pontszerző sorozata a téli játékokon, ugyanis ebben a sportágban 2006 óta minden játékokon volt legalább egy legjobb hat közötti eredmény.

A győzelmet a dél-koreai Lim Hjo Dzsun szerezte meg a holland Sjinkie Knegt és az orosz Szemjon Jelisztratov előtt.
A rövidpályás gyorskorcsolya küzdelmei kedden folytatódnak a férfi 5000 méteres váltó elődöntőjével, a férfi 1000 méter selejtezőjével és a női 500 méter végcsatározásaival.

Korábban Liu Shaolin Sándor és öccse, Liu Shaoang is elődöntőbe jutott a rövidpályás gyorskorcsolyázók 1500 méteres versenyében, Burján Csaba viszont kiesett.

Elsőként az 500 méteren két éve világbajnok Liu Shaolint szólították jégre, és rendkívül magabiztosan nyerte meg hatfős futamát, pedig olyan klasszisokkal szerepelt együtt, mint a táv háromszoros orosz Európa-bajnoka, Szemjon Jelisztratov és a tavalyi vb-ezüstérmes kanadai Samuel Girard. Az MTK versenyzője féltávnál élre állt, a vezető pozíciót pedig nem engedte ki a kezéből.
Testvére jóval nehezebben lépett tovább egy sokkal könnyebbnek tűnő hatosból. A minden távon junior világbajnok magyar korcsolyázó próbált elöl helyezkedni, de később a harmadik pozícióba szorult. Öt körrel a vége előtt a japán Josinaga Kazuki úgy előzte meg, hogy testtel kissé kilökte őt. A 19 éves Liu Shaoangnak lett volna ideje ugyan, hogy visszaszerezze a még továbbjutást érő harmadik helyet, de ez nem sikerült neki. A célba érkezést követően viszont a bírók szabálytalannak ítélték a japán manőverét, így a magyart továbbjuttatták az elődöntőbe.
Burján Csaba hatosában nem volt igazán kiemelkedő versenyző, de minden tagja a jók közé számít. A magyar versenyző a futam elején még vezetett is, de szép lassan hátrébb csúszott, öt körrel a vége előtt pedig már utolsó volt. A célvonalon végül ötödikként haladt át.
„Az volt a taktika, hogy élre állok, és minél többet vezetek, de hamar megelőztek. Amikor később észleltem, hogy előre mehetnék, velem együtt jöttek többen is. A végén egyszerűen nem volt rés, ahol előzzek. Kicsit sajnálom, hogy nem sikerült jobban a futam, mert nagyjából öt egyforma képességű koris volt benne, mindegyiküket győztem már le, de most ők győztek le engem” – mondta Burján Csaba.
A sportág szombati programja a női 500 méter selejtezőjével folytatódik, majd a férfi 1500 méter és a női 3000 méteres váltó elődöntői következnek, végül zárásként a finálék jönnek férfi 1500-on.

Keszler Andrea és Jászapáti Petra is negyeddöntőbe jutott a rövidpályás gyorskorcsolyázók női 500 méteres versenyében.

A harmadik olimpiáján szereplő Keszler Andrea hiába rajtolhatott a legjobb, egyes pozícióból, nagyon beragadt, így a szám szocsi ezüst- és vancouveri bronzérmese, az olasz Arianna Fontana, valamint a szintén nagyon erős holland Suzanne Shulting is bevágott elé. Keszler meg is botlott az első kanyar bejáratánál, ráadásul elsodorta brit ellenfelét, így mivel még az első fordulónál többen buktak, új rajt következett. Tulajdonképpen szerencséje volt a 28 éves tatabányai versenyzőnek, ugyanis másodjára csak Fontana került elé a rajtot követően. A futam a későbbiekben már nem alakult izgalmasan, mivel Schulting hamar kicsúszott az egyik kanyarban, nem sokkal később pedig a brit Kathryn Thompson is így járt, azaz Keszler könnyedén korcsolyázott a célba a második, továbbjutó helyen.

Jászapáti Petra is némiképp szerencsésen került a negyeddöntőbe. A 19 éves gyorskorcsolyázó lerajtolta brit ellenfelét, így elsőként fordult a kanyarba, később viszont a világkupában ezen a távon második dél-koreai Csoj Min Dzsong körbekorcsolyázta őt. A hajrában Jászapáti kicsúszott, míg éppen akkor mögötte szintén összeakadt a brit és orosz ellenfele, azaz hárman egyszerre landoltak a védőpalánkban. Az esés utáni felállás a magyar versenyzőnek sikerült a leggyorsabban, azaz megszerezte a továbbjutást érő második helyet.

(MTI)