Fotó: MTI/Szalmás Péter
Szalmás Péter (Magyar Olimpiai Bizottság) fotóriporter Karantén edzés című sorozatának egyik felvétele, amely első díjat nyert a sport (sorozat) kategóriában a 39. Magyar Sajtófotó Pályázaton 2021. április 15-én. A képen Lőrincz Tamás birkózó és testvére, Lőrincz Viktor birkózó
Hirdetés

A világbajnoki címvédő magyar klasszis pénteken a román Ilie Cojocarit, a horvát Antonio Kamenjasevicet és a fehérorosz Csimur Bergyiut is fölényesen verte, majd a négy között a vb-ötödik német Michael Felix Widmayert is könnyedén, 5-0-ra győzte le. A szombati fináléban az U23-as Eb-győztes török Yunus Emre Basar várt rá, aki nem tudott komolyabb ellenállást kifejteni Lőrincz korábbi riválisainál.

A mérkőzés első másfél perce a szokásos kötöttfogású forgatókönyvet hozta, állásból keményen küzdöttek a felek, ám akciót nem csináltak. Az látható volt, hogy Lőrincz uralja a szőnyeget, ezt a bírók is így értékelték, ezért Basart intették (1-0) és neki kellett lemennie parterhelyzetbe, ahonnan a magyar remekül emelte ki és dobta el őt (3-0). Az akció végén ugyanakkor a török kicsúszott a fogásból, félő volt, hogy vissza tud fogni, ám Lőrincz „észnél volt” és időben reagált, így 3-0-ról folytatták a felek, majd mentek pihenőre.

A második menetben a töröknek kellett volna mennie előre, de a magyar látványosan erősebb volt nála, végig ő tolta előre Basart, akit alig egy perc után ismét intettek (4-0), ez pedig megpecsételte a sorsát. Lentről ugyanis ismét nem tudta kivédeni a magyar emelését, majd dobását sem, mely után a hátán puffant (8-0) a szőnyegen, ami négy pontot ért, egyúttal a meccs végét jelentette, mivel Lőrincz elérte a technikai tushoz szükséges különbséget.

Korábban írtuk

Az olimpiai ezüstérmes Lőrincz Tamás a nemzetközi birkózás egyik legnagyobb alakjává nőtte ki magát az elmúlt másfél évtizedben. Eb-n ez volt a nyolcadik érme és a negyedik aranya (2006 – 66 kg, 2013 – 66 kg, 2014 – 71 kg, 2021 – 77 kg), összességében pedig a 14. alkalommal állhat világverseny dobogóján.

Lőrincz aranya a magyar küldöttség második varsói érme, miután pénteken Sastin Marianna (62 kg) második lett.

Az Eb vasárnapi zárónapján Kiss Balázs (97 kg) a döntőben, Fritsch Róbert (72 kg) pedig a bronzmeccsen lép majd szőnyegre, míg Andrási József (60 kg) a vigaszágon lesz érdekelt.