Az egészségügyi világhelyzet jelentősen megnehezíti az utazást, emellett sérülések és más viadalok is hatással vannak a szereplőkre. A felnőtt férfi mezőnyben például sem az időfutamban, sem a mezőnyversenyben nem lesz címvédés: előbbi 2019-es győztese, a belga Remco Evenepoel a lombardiai körversenyen bukott, eltört a medencecsontja és a tüdeje is sérült; míg az utóbbiban aranyérmes Elia Vivianit klubja, a Cofidis nem engedte el, mivel a szombaton kezdődő Tour de France-ra készül. A nőknél viszont az előzetes rajtlisták alapján mindkét számban ott lesz a holland címvédő: az időfutambajnok Ellen van Dijk és a mezőnyverseny aranyérmese, Amy Pieters.

Hirdetés

A koronavírus-járvány nyomán összezsúfolódott versenynaptár a magyar kerékpárosokra is hatással van: a kontinensbajnokság közvetlenül a vasárnapi országos bajnokságok után van, a felnőtt férfi és U23-as bringások java a szombaton rajtoló Tour de Hongrie-ra készül, az ifik a nyíregyházi világkupán versenyeznek szerdától péntekig. Dér Zsolt szövetségi kapitány az MTI megkeresésére elmondta: ezek fényében szinte lehetetlen lett volna megoldani több magyar szereplését.

A magyar színeket így Vas Kata Blanka képviseli az U23-as női mezőnyversenyben. A 19. születésnapját szeptember elején ünneplő, több szakágban is kiválóan teljesítő tehetség tavaly a junior korosztályban negyedik lett a hegyikerékpáros vb-n, majd hetedik az országúti vb női mezőnyversenyében. Februárban – immár az U23-asok között – ezüstérmet szerzett a téli terepkerékpár (cyclocross)-világbajnokságon. Remek formáját a pandémia miatt kialakult kényszerszünet utánra is átmentette: a felnőtt mezőnyben egy hete magyar bajnok lett hegyikerékpárban, majd pénteken országúton másodikként zárt az időfutam ob-n.

A szövetségi kapitány szerint Vastól nem lenne meglepetés a dobogós helyezés, noha a több kerékpárossal induló nagy nemzetekkel szemben hátránya lesz, hogy egyedül áll rajthoz, ugyanakkor már többször bizonyította: jól fel tudja találni magát. Vas Kata Blanka az ob vasárnapi (mai) mezőnyversenye után hétfőn utazik Franciaországba.

Korábban írtuk

Az Eb felnőtt és magyar érdekeltségű versenyszámai:

hétfő:
női időfutam
férfi időfutam

szerda:
női U23-as mezőnyverseny
férfi mezőnyverseny

csütörtök:
női mezőnyverseny