Fotó: MTI/Illyés Tibor
Márton Anna a francia Malina Vonsavady ellen a legjobb 16 közé jutásért vívott asszó közben a Gerevich-Kovács-Kárpáti kardvilágkupán a BOK Sportcsarnokban Budapesten 2021. március 13-án.
Hirdetés

Az egyéniben világbajnoki harmadik helyezett, Európa-bajnoki ezüstérmes Márton Battai Sugár, a francia Malina Vongsavady, a dél-koreai Kim Dzsi Jon és az orosz Olga Nyikitina legyőzésével jutott el az elődöntőig, ahol válogatottbeli csapattársával, Pusztaival csapott össze, aki előzőleg a francia Faustine Clapier, a német Anna Limbach, az egyéniben kétszeres olimpiai és kétszeres világbajnok amerikai Mariel Zagunis, valamit Szofja Pozdnyakova, a 2018-as év egyéni vb-aranyérmese ellen nyert.

A két magyar összecsapását a tapasztaltabb, a hónap végén 26 éves Márton irányította, a szünetig szoros maradt az asszó, az egyperces pihenő után viszont fokozatosan nőtt a különbség, ami a végére hattusos lett. Márton határozottabb és pontosabb volt az egyéni Eb-bronzzal rendelkező, 19 éves Pusztainál.

Korábban írtuk

Az aranyért a francia Cécilia Berderrel vívott, aki állt már vb-n egyéniben a dobogó második és harmadik fokán is. Párharcuk csak 5-5-ig volt szoros, onnantól Márton a pást közepén szép tusokat adva 8-5-ös vezetésre tett szert, majd a pihenőt követően még négy tust adott. Hét találatnyi hátrányból pedig már nem volt visszaút az egyes szakaszokban tanácstalannak tűnő francia vívó számára.

A 186 fős női mezőnyben 13 hazai vívó indult, közülük hét léphetett pástra a főtáblán, melyen Katona Renáta két, Pohl-Mikulik Júlia pedig egy mérkőzést nyert. Az egyformán junior korú Battai Sugár, Szűcs Luca és Keszei Kira az első asszójában vereséget szenvedett.

Szilágyi Áron ezüstérmet nyert a Gerevich-Kovács-Kárpáti budapesti kard világkupa férfi egyéni versenyében.

A kétszeres olimpiai bajnok a Nagy Kristóf elleni magabiztos győzelemmel kezdte a szombati főtáblás küzdelmeket, majd simán verte a 2016-os Európa-bajnok német Benedikt Wagnert, azután a dél-koreai Kim Kje Hvanon és a román Iulian Teodosiun is túljutott.

A fináléért a georgiai Szandro Bazadzéval kellett megvívnia. Az asszó elején az ellenfél találataira mindig érkezett a válasz, 3-3 után viszont Szilágyi teljes mértékben átvette az irányítást, jól választotta meg a távolságot és nagyon pontosan támadott, így sorozatban öt találatot vitt be. Az egyperces pihenő után folytatta remeklését és 12-3-ra elhúzott. A teljesen elbizonytalanodó, máskor jól küzdő Bazadze csak szépíteni tudott, a 15-6-os végeredmény hűen tükrözte a látottakat.

A döntőben Szilágyi ellenfele a csapatban háromszoros, egyéniben egyszeres világbajnok Oh Szang Uk volt. A magas, hosszú karú dél-koreaival látványos, szép akciókat hozó asszót vívott Szilágyi. A mérkőzés eleje neki sikerült jobban, 8-5-ös vezetésénél következett a szünet, utána viszont harcmodort váltott az ázsiai kardozó és sorozatban öt tust adott. A magas színvonalú és kiélezett párharcot 14-14-es állásnál a magyar vívó támadásánál Oh jó ütemű közbevágása döntötte el.

A 206 fős mezőnyben 17 hazai kardozó indult, közülük nyolc vívhatott a főtáblán. A 2017-ben világbajnok Szatmári András, valamint Iliász Nikolász, Galgóczy Tamás és Péch Miklós nyert egy asszót, Gémesi Csanád, Decsi Tamás és Nagy Kristóf az első mérkőzésén kikapott.