Fotó: MTI/EPA/Reuters/Kim Kjung Hun
A japán női labdarúgó-válogatott tagjai a 2020-as tokiói nyári olimpia fáklyaváltó futói az olimpiai fáklyával
Hirdetés

Alig telt el néhány nap azután, hogy Majoros Bence asztaliteniszező révén megszületett a századik magyar olimpiai kvóta, újabb sikereknek örvendhettünk, ugyanis a női kézilabda-válogatott, Korpási Bálint birkózó és Siklósi Gergely párbajtőröző is kivívta az indulási jogát Tokióba. Ezzel eddig összesen 120 versenyzőnk kvalifikálta magát a nyári ötkarikás játékokra, de van még bőven kiadó hely, így az elkövetkezendő hetekben, hónapokban újabb és újabb kvóták találhatnak gazdára. Az előző olimpián, Rio de Janeiróban összesen 160 fő állhatott rajthoz, mintegy húsz sportágban. Hogy ez a szám ezúttal is teljesíthető-e, arról a Magyar Olimpiai Bizottság elnökét kérdeztük.

– A MOB 2019 nyarán kiadott egy prognózist, amiben a létszámot 144 és 179 fő közöttire becsültük, ez továbbra is tartható. A korábbi olimpiákhoz hasonlítani időarányosan a kvóták számát ugyanakkor nincs értelme, mivel rengeteg kvalifikációs esemény időpontja csúszott – mondta a Demokratának Kulcsár Krisztián. Hozzátette, a MOB és a sportolók minden tőlük telhetőt elkövetnek annak érdekében, hogy a járvány ne befolyásolja a hazai kvóták számát, de természetesen számolni kell azzal, hogy lesz olyan, aki a kialakult helyzet miatt mégsem utazhat majd. A sportvezető hangsúlyozta ugyanakkor, attól nem kell tartani, hogy a rendezvényt az utolsó pillanatban lemondják. Egészen biztos, hogy lesz olimpia, mindössze a szervezés részleteit érintő néhány kérdésben nem egyértelmű még minden, a NOB irányelveket tartalmazó forgatókönyve (playbook) ugyanis a járványhelyzethez igazodva folyamatosan változik.

A szigorú előírások egy része már 14 nappal az utazás megkezdése előtt érvénybe lép. A sportolóknak egyfajta cselekvési tervet, illetve egy listát kell készíteniük azokról a személyekről, akikkel állandó érintkezésben lesznek a kintlét alatt. A helyszíneken törekedniük kell a fizikai interakciók minimalizálására és a higié­niai szabályok betartására, mindennap lázat mérni, egy mobilapplikáció segítségével rendszeresen beszámolni egészségi állapotukról, ha pedig tüneteket észlelnek, azonnal izolálni magukat. A szabályzat alapján szinte mindig és mindenhol kötelező lesz a maszkviselés és tilos a kézfogás, valamint a hangos buzdítás; a küzdelmeket közvetlen közelről figyelő edzőket arra kérik, tapssal ösztönözzék a versenyzőket. Utóbbiak csak a feltétlenül szükséges időt tölthetik a versenyhelyszínen, arra, hogy honfitársaiknak szurkolhassanak, ezúttal nem lesz lehetőség.

– Nyilván senki sem így képzelte el gyerekkorában az olimpiai szereplését. A profi sportban azonban adódnak nehézségek, ez is olyan körülmény, ami mindenkire egyaránt hat, így nem szabad, hogy befolyásolja az eredményességet – reagált az egykori olimpiai ezüstérmes vívó arra, hogy nemrégiben biztossá vált, a játékokat külföldi szurkolók, önkéntesek és kísérő vendégek nélkül rendezik meg. A tokiói házigazdák a jelenlegi járványhelyzetet és a japán közvéleményt figyelembe véve hozták meg a határozatot, miszerint a játékok ideje alatt tengerentúli drukkerek és segítők nem léphetnek a szigetországba, illetve csak azok kaphatnak akkreditációt az eseményre, akik jelenléte elengedhetetlen annak megszervezésében és lebonyolításában.

Korábban írtuk

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke jelezte, a NOB természetesen tiszteletben tartja a döntést, és biztosítja a sportrajongókat, jogtulajdonos közvetítőikkel együtt mindent megtesznek, hogy a szurkolók megtapasztalhassák az olimpiai szellemiséget szerte a világon. „Így lesz majd az olimpia a fény az alagút végén, valamint a béke, szolidaritás és az emberiség szilárdságának biztonságos megnyilvánulása a pandémia leküzdésében” – mondta a sportvezető.

A japánoknak egyelőre nem tiltották meg, hogy élőben követhessék az eseményeket, ám ha a járvány nem enyhül vagy netán felerősödik, még az is elképzelhető, hogy a lelátók teljesen üresek maradnak. A kényszerhelyzet miatt hozott korlátozások jelentős bevételkiesést okoznak a házigazdáknak, ami tovább növeli az egyéves halasztás miatt egyébként is megemelkedett rendezési költségeket. Egyes becslések csak a jegyek árának visszatérítéséből több száz milliárd forintnak megfelelő deficitet jósolnak, a Covid-ellenes védekezés pedig önmagában 900 millió dollárt emészt föl.

Noha a koronavírus jelentősen átírja az egész olimpia forgatókönyvét, Kulcsár Krisztiánhoz hasonlóan a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke is optimistán néz a jövőbe. Szabó László elmondta, eddig 15 visszaigazolt kvótájuk és 19 biztos résztvevőjük van. A kvalifikációs versenyek zajlanak, csak nagyon lassan haladnak, a küzdelmek döntő többségére májusban vagy júniusban kerül sor, de van olyan sportág, amiben csak július közepén születik végleges ranglista. Jelenleg több mint 1500 paralimpiai kvóta keresi még tulajdonosát, csupán hat sportágban, a boccia nevű golyósportban, lovaglásban, látássérült-futballban, csörgőlabdában, kerekesszékes kosárlabdában és rögbiben kelt el már minden hely.

– A cél továbbra is az, hogy minden idők legnagyobb csapatával vegyünk részt a paralimpián, és minden idők legjobb eredményével térjünk haza. Ezúttal két olyan sportágban is viaskodunk a kvótáért, amelyekben még nem szerepelt magyar sportoló paralimpián: íjászatban és tékvandóban. Gáspár Tamásnak az előbbiben, D. Kiss Zoltánnak pedig az utóbbiban reális esélye van a kijutásra – tudtuk meg az elnöktől. Hogy a Magyarországra tervezett kerekesszékes vívó-Eb a globális egészségügyi helyzet miatt elmarad, a sportvezető szerint a versenyrutin életben tartása miatt nem jó, abból a szempontból viszont nem nagy tragédia, hogy a mai állás szerint hét hely már biztosnak tűnik, így a fegyverforgatók minden bizonnyal a terveknek megfelelő létszámmal képviselhetik majd hazánkat a legsikeresebb olimpiai sportágunkban. Szabó László bízik abban, hogy a vírus nem befolyásolja majd jelentősen a paralimpikonok mezőnyét, és azt is reméli, hogy húsz feletti éremmel az országok éremtáblázatának első harmadában végző, minden helyezésért keményen dolgozó, sikeres és büszke Magyar Paralimpiai Csapatot láthatunk majd Tokióban. Fukusimában másfél héttel ezelőtt útjára indult az olimpiai láng, és 121 nap után érkezik majd a tokiói Olimpiai Stadionba, a nyári játékok megnyitóünnepségére. Eredetileg tízezrek követték volna élőben a rajtot, ám a járványhelyzet okán az érdeklődők otthonukból, az interneten figyelték az eseményeket. A fáklya az ország mind a 47 prefektúrájába eljut a következő négy hónapban, útja során mintegy tízezer futó viszi majd. Az olimpia a tervek szerint július 23-án kezdődik és augusztus 8-ig tart, a paralimpiára pedig augusztus 24. és szeptember 5. között kerül sor.