Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Hirdetés

Az olimpiai lángot, amely a globális béke és sportszerűség szimbóluma, március 12-én a hagyományoknak megfelelően a görögországi Olümpiában gyújtják meg. Hét napig görög földön halad majd a váltó, mielőtt március 19-én Athénban sor kerül a lángátadó ünnepségre.

A Görög Olimpiai Bizottság első embere, Szpirosz Kapralosz a görög egészségügyi kockázatkezelő társasággal közösen tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: „felkészültek minden eshetőségre”.

A váltónak Görögországban több száz, míg Japánban mintegy tízezer tagja lesz. Mivel azonban nem a fáklya jár kézről kézre, hanem a lángot adják tovább újabb és újabb fáklyák meggyújtásával, az emberi érintkezés minimális.

„Mindannyian szembesülünk napjaink fontos kérdésével, a koronavírussal. Számos óvintézkedést teszünk, hogy semmilyen probléma ne történjen” – fogalmazott Szakisz Vassziliadisz. A váltó igazgatója megemlítette, szorosan együttműködnek a görög egészségügyi minisztériummal, további részleteket ugyanakkor nem hozott nyilvánosságra.

A vírus terjedésének hatására több sporteseményt elhalasztottak vagy töröltek Kelet-Ázsiában, és az ötkarikás játékok megrendezésével kapcsolatos aggodalmak is felmerültek. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) azt közölte: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) véleményezése alapján jelenleg nincs szükség az olimpia elhalasztásával vagy áthelyezésével kapcsolatos vészforgatókönyvekre.

A hivatalosan COVID-19 névvel jelölt vírusfertőzés már több mint hetvenezer embert fertőzött meg szerte a világban, több mint kétezren pedig meghaltak a kórban. A megbetegedések és halálozások túlnyomó többsége a kínai Hupej tartományban történt, ugyanakkor Kínán kívül is közel kéttucatnyi életet követelt a járvány. Görögországban eddig nem regisztráltak megbetegedést, Japánban viszont eddig 773 személy fertőződött meg – legtöbbjük egy óceánjáró hajón -, közülük hárman vesztették életüket.

Japánban a lángfutás március 26-án a fukusimai prefektúrában lévő J-Village-ből indul el, és érinti mind a 47 prefektúrát, mielőtt megérkezik az ötkarikás játékok nyitóünnepségére.