Fotó: Demokrata/Vogt Gergely
Hirdetés

A szervezőbizottság vasárnapi beszámolója alapján a hazai munkaerő, az észszerű költségvetés, a csökkentett szén-dioxid- és hulladékkibocsátás, a rendezvény helyszínének megóvása áll a cselekvési program központjában.

„A 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság fenntarthatósági kezdeményezései jó példát mutatnak arra, hogy hogyan kell a sportnak tennie a klímaváltozás ellen” – írja a The Sustainability Report nevű nemzetközi szaklap.

Kiemelik, hogy a vb helyszínén és a városban több ezer fát ültetnek a szervezők, amelyek hűtik a városi környezetet és frissítik a levegőt. Elismerést váltott ki, hogy a Nemzeti Atlétikai Központ nyitott, mindenki számára elérhető szabadidőparkja jelentősen bővíti a budapestiek és a városba látogatók sportolási és kikapcsolódás lehetőségeit, ráadásul egy olyan területen, a Duna partján, ahol korábban szennyező ipari tevékenység zajlott és ezt sikerült teljesen megszüntetni.

„Fontos része a vb fenntarthatósági programjának a közlekedés, hogy a vb-re érkező 400 ezer szurkoló minél nagyobb arányban tömegközlekedéssel és egyéb, környezetbarát módon érkezzen a helyszínre. Ennek érdekében vezette be a MÁV-Volán csoport a VB2023 jegyeket, amelyekkel Magyarország minden pontjáról oda-vissza 2023 forintért lehet eljutni vonattal, vagy busszal a világbajnokság idején Budapestre” – áll a közleményben.

Ugyancsak a program részét képezik a vb egészségmegőrző és szemléletformáló programjai, így a Hétköznapi hős program, amely kedvezményes jegyekkel és hirdetésekkel ösztönzi az embereket arra, hogy sportoljanak és kezdjenek egészségesebben élni, valamint a Sulihős program, amely iskolásokkal ismerteti meg az atlétikát. Mint írják, „mindkét program célja, hogy az arra leginkább fogékony közönségnek megmutassa a vb csodáját, az atlétika szuperhőseit és ez az inspiráció egy életre szóljon.”

Eddig 77 országból 180 ezer jegyet vásároltak eddig a nézők Magyarország történetének legnagyobb sporteseményére, melyet augusztus 19. és 27. között rendeznek.

Korábban írtuk