Hirdetés

A létesítmény bejárásán a szakmai stáb tagjai is részt vettek, Dzsudzsák Balázs pedig egy minden játékos által aláírt címeres mezt nyújtott át a kormánybiztosnak, jelképesen megköszönve ezzel a stadion építésében résztvevő minden dolgozó munkáját.

Fürjes Balázs a Puskás Aréna bejárása előtt köszönetet mondott a futballistáknak azért, mert – mint mondta – amikor kifutnak a gyepre, amikor küzdenek, és amikor győznek, akkor meg lehet tapasztalni, „hogy milyen páratlanul jó dolog magyarnak lenni.„

– Szurkolóként páratlan, semmivel sem összehasonlítható jó érzés, amikor az előzetes esélylatolgatás ellenére, fantasztikus küzdeni akarással legyűritek a horvátokat a Groupama Arénában – mondta a labdarúgóknak a kormánybiztos. 

Fürjes Balázs beszédében kiemelte azokat a fontos szempontokat, amelyeket már a Puskás Aréna építése előtt meghatároztak.

Elsőként a múlt iránti tiszteletet említette, kiemelve, hogy milliméterre pontosan oda épült az új létesítmény, ahol elődje, a Népstadion állt, így a kezdőkör és annak középpontja is ugyanazon a ponton lesz, mint a régi arénában. Hozzátette: a Toronyépületet megtartották, és itt a jövő évi Európa-bajnokság idejére elkészül egy Puskás Múzeum, míg a kívülről jól látható pilonok a Népstadiont idézik, ezzel is tisztelegve a korábbi aréna előtt. Az elbontott anyagokat beépítették az új Puskás Arénába, s mint azt a kormánybiztos mondta, a régi létesítmény így ”tovább él„ az újban.

Fürjes Balázs fontos szempontként jelölte meg, hogy a múlt tiszteletben tartása mellett igazi, ultramodern XXI. századi aréna valósul meg, amely tud mindent, amit egy ilyen létesítménynek ma a világ bármely pontján tudnia kell. Kiemelte, hogy a meredeken felfelé ívelő lelátók teljes egészében fedettek, így igazi „katlan hangulat” tud kialakulni.

Az építés irányításáért felelős kormánybiztos úgy fogalmazott, szempont volt az is, hogy ez a stadion „több legyen, mint aréna„. Hangsúlyozta, hogy a 68 ezer férőhelyes létesítmény pontosan akkora, mint a szerdai Európa-liga döntőnek helyt adó bakui aréna, valamint a szombati Bajnokok Ligája-finálét rendező madridi Wanda Metropolitano.

 – Kizárólag labdarúgó-mérkőzésekből ugyanakkor nem fog megélni a stadion, ezért úgy terveztük meg, hogy a lehető legkülönbözőbb eseményeknek lehessen helyszíne, így konferenciák, kiállítások, és más események megrendezésére is alkalmas – jelentette ki Fürjes Balázs.

A kormánybiztos ugyancsak fontos szempontnak nevezte, hogy az aréna nemzetközi szinten átlagosnak mondható áron épüljön fel, és ezt sikerült is elérni. Kiemelte, hogy a beruházás száz százalékban magyar, nem kellett bevonni külföldi partnereket, a tervezéstől a kivitelezésig minden munkát hazai szakemberek végeztek.

Fürjes Balázs az MTI érdeklődésére hozzátette, írásban rögzítették, hogy az új Puskás Arénának november 15-ig el kell készülnie, csúszás esetén a kivitelezőnek napi 142 millió forintos kötbért kell fizetnie.

A jövő évi Eb-n, melyet rendhagyó módon 12 ország egy-egy városában rendeznek, a Puskás Aréna három csoportmérkőzésnek és egy nyolcaddöntőnek ad otthont. Amennyiben a magyar válogatott is résztvevő lesz, akkor legalább két találkozóját hazai pályán játszhatja a csoportkörben.


A Demokrata április elején készült fotói: