Fotó: MTI/Illyés Tibor
Varga Kevin és Sigér Dávid, a két gólszerző a labdarúgó Nemzetek Ligája B divíziójában játszott Magyarország-Törökország mérkőzés végén a Puskás Arénában 2020. november 18-án
Hirdetés

Marco Rossi csapata Sigér Dávid találatával szerzett vezetést az 57. percben, a végeredményt pedig a csereként beálló Varga Kevin állította be a hosszabbításban. Mindkét gólszerzőnek ez volt az első találata a címeres mezben.

A magyar csapat sikerének értékét tovább növeli, hogy nemcsak a koronavírus-fertőzött szövetségi kapitányt – akit Gera Zoltán helyettesített a kispadon –, hanem különböző okok miatt számtalan játékosát is nélkülözte, például Gulácsi Pétert, Willi Orbánt, Szoboszlai Dominikot, Sallai Rolandot, Lovrencsics Gergőt vagy Szalai Ádámot.

A jövő évi Európa-bajnokságra kijutott magyarok, akik immár hat találkozó óta veretlenek, a csoportelsőséggel feljutottak a Nemzetek Ligája A divíziójába – megelőzve három, papíron erősebb csoportellenfelüket –, egyúttal akár világbajnoki pótselejtezős helyhez is juthatnak, de ez csak a vb-selejtezők jövő novemberi zárásakor derül ki.


Nemzetek Ligája, B divízió, 3. csoport, 6. (utolsó) forduló:
Magyarország-Törökország 2-0 (0-0)
Puskás Aréna, zárt kapus, v.: Ivan Kruzliak (szlovák)
gólszerzők: Sigér (57.), Varga K. (95.)

Magyarország: Dibusz – Fiola, Lang, Szalai A. – Nego (Botka, 89.), Nagy Á., Sigér, Hangya (Holender, 75.) – Kalmár (Cseri, a szünetben) – Nikolics (Gyurcsó, 64.), Könyves (Varga, a szünetben)

Törökország: Günök – Sangare, Demiral, Ozan Kabak, Erkin – Tufan (Özcan, 71.), Tekdemir (Ayhan, 88.) – Can Kahveci (Yazici, 55.), Calhanoglu, Karaman – Tosun (Türüc, 71.)

57. perc: Nikolics Nemja adott szép labdát Varga Kevinnek, akinek a 13 méteres lövését Günök bravúrral a jobb kapufára tolta, a kipattanót viszont Kabak a bevetődő Sigérbe rúgta, így a labda a hálóba pattant (1-0).
95. perc: Török szöglet után Varga Kevin ugrott ki a magyar térfélről indulva, végigvezette a labdát a vendégek tizenhatosáig, majd kilőtte a jobb alsó sarkot (2-0).


A törökök agresszív letámadással kezdték a mérkőzést, de Dibusz Dénesnek csak egy távoli szabadrúgást kellett hárítania, majd hamar kiegyenlítetté vált a játék. A magyaroknak volt néhány szép akciójuk, ám a befejezések nem sikerültek. A 25. perctől feljebb tolták a védekezésüket a vendégek, ez pedig nem feküdt a magyar válogatottnak, amely ekkor nem tudta hosszabb ideig megtartani a labdát. A védelem viszont stabil volt, Dibusznak így csak egyszer kellett nagyot védenie a szünetig, igaz, egy ízben Tufan ziccerben nem találta el a labdát egy bal oldali beadást követően.

A csoport másik mérkőzésén már a szünetben négygólos hátrányban voltak az oroszok, így a magyaroknak a döntetlen is elég volt a csoportelsőséghez. A szünetben végrehajtott kettős csere jót tett a mieinknek, nemzeti csapatunk első komoly helyzetét gólra váltotta. A magyar vezetés megtörte a törökök lendületét, így a védelemnek nem kellett nagy rohamokat átvészelnie, biztosan tartotta a minimális előnyt. A hajrában a törökök próbálták fokozni a nyomást, a hosszabbításban a teljesen kitámadó vendégeket Varga Kevin büntette meg, végleg eldöntve az összecsapást.

A magyar válogatott nagyszerűen zárta ezt a kaotikus, sok nehézséget tartogató évet: az Eb-pótselejtezőkön és a Nemzetek Ligája-összecsapásokon öt győzelem, két döntetlen és egy vereség volt a mérleg – a novemberi, legfontosabb meccseinket veretlenül hoztuk –, így kvalifikáltuk magunkat a jövő évi Európa-bajnokságra és feljutottunk az NL A divíziójába.

Szép volt, fiúk!

Forrás: mlsz.hu
Korábban írtuk