A Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) álláspontja szerint játékvezetői műhiba történt a férfi világliga nyolccsapatos szuperdöntőjének szombati fináléjában – amelyet a magyar válogatott ötméteresekkel elveszített -, ennek ellenére nem óvják meg a mérkőzést.

Fotó: MTI/Czagány Balázs

Fotó: MTI, archív

Az MVLSZ honlapja szerint a Montenegró elleni meccs második negyedének végén, Bátori Bence és Vladan Spaic páros kiállításánál, az időkérésnél a szakemberek (például Molnár Péter, az MVLSZ ellenőri bizottságának elnöke) elmondása alapján – a honlapon nem részletezett módon – műhibát vétettek a bírók. Óvásra nem került sor, de Märcz Tamás szövetségi kapitány elmondta, beadvánnyal fordulnak majd a nemzetközi szövetség (FINA) felé, hogy „több ilyen ne forduljon elő”.

Märcz Tamás a vlv-nek az alábbiakat mondta el az esettel kapcsolatban:

Bizonyos szakaszokban nagyon furcsa a játékvezetés. Nem is értem néha, hogy miket fújt a román játékvezető, nem beszélve arról, hogy óvási alap az, amit a mérkőzés közepén egy dupla hibával tett. Ami miatt valóban lehetett volna óvni. Óvni nem fogunk, beadványt egészen biztosan eljuttatunk a FINA-hoz a szövetségtől, azt gondolom, hogy ez az eset egy kivizsgálást mindenképpen megérdemel. Mérkőzést is befolyásoló tényező lehetett volna egyébként az a dolog, ami ott akkor történt, de ebbe most nem akarok belemenni, elég bonyolult.
Mindenesetre szerintem nem méltó, hogy ez a játékvezető vezette ezt a mérkőzést, nem gondolom azt, hogy neki kellett volna, és remélem egyébként, hogy a jövőben nem nagyon látjuk majd ilyen tornákon, mert én azt gondolom, hogy azért itt volt egy pici külső beavatkozás.

A Duna Arénában rendezett torna döntőjéről az edző úgy vélekedett, nagyon jól játszott a montenegrói csapat, „nehéz volt vele egyáltalán meccsben maradni”.

„Ez sikerült, sőt volt esélyünk a győzelemre is, nem vallottunk szégyent. Megvan a győztes karakter a fiúkban, megmutatták, hogy előre tudnak lépni” – tette hozzá.

Märcz emlékeztetett, a csoportkörben kikaptak Montenegrótól, a fináléban döntetlent játszottak, hiszen a rendes játékidő 9-9-re végződött, és reményét fejezte ki, hogy legközelebb legyőzik őket.

„Az ötméteres-párbaj szerencse kérdése is, nekik ment jobban. Örülök, hogy ilyen szép hetünk volt, gratulálok a csapatnak” – fogalmazott a szakvezető.

A torna különdíjai közül kettőt is magyar vízilabdázó kapott, ugyanis Nagy Viktort a legjobb kapusnak, Vámos Mártont pedig a legértékesebb játékosnak (MVP) választották.