Hirdetés

– Meglepetésszerűen érte, hogy kijutott a világbajnokságra?

– Nyáron derült ki, hogy van esélyem rá. Természetesen onnantól kezdve az volt a cél, hogy megtartsam az elsőségemet a kelet-európai ranglistán, és ezzel lehetővé váljon a részvétel. Hogy ez végül sikerült, az még mindig hihetetlen számomra.

– A világranglistán hol áll jelenleg?

– Huszon-egynéhányadik vagyok.

– Ez alapján mit várhatunk öntől a világbajnokságon?

– Nem szeretnék tippelgetni. Nincsenek ezzel kapcsolatos álmaim. Az egyetlen célom, hogy senkinek se okozzak csalódást, vagyis emelt fővel hagyhassam el a színpadot. Ehhez szükség lesz majd egy szerencsés sorsolásra, mindenekelőtt pedig egy jó felkészülésre, amihez két nap pihenő után már hozzá is fogtam.

Korábban írtuk

– Mekkora lesz a mezőny?

– A nőknél 24-en indulnak, ebből velem együtt nyolcan előselejtezőt is játszanak majd. Így lehet feljutni a főtáblára, ahol már egyenes kieséses rendszer van: aki kikap, mehet haza.

– Ott lesz a versenyzők között a darts királynőjeként emlegetett Fallon Sherrock is?

– Nem, mivel épp akkor lesz egy profi verseny, amelyen ő is indul.

– Fellélegeztek, amikor megtudták, hogy távol marad?

– Annyira nem. Így is föl kell kötnünk a nadrágunkat, a WDF ranglista első 16 helyezettje, vagyis az elit többi tagja ugyanis elindul. Jobbnál jobb játékosokról beszélünk. Ott van például a britek másik kiválósága, a világranglistát jelenleg vezető Deta Hedman, aki szintén játszott már a legrangosabb nemzetközi versenyeket szervező PDC-ben (Professional Darts Corporation). A Czech Openen egyedül tőle kaptam ki.

– A dartsot sokan kocsmasportként definiálják. Hogy ez helyénvaló-e vagy sem, arról lehet vitatkozni, de a kérdés joggal merülhet fel többekben: vajon milyen pluszt tud nyújtani, ha az ember egyesületi keretek között, edző segítségével űzi ezt a sportágat?

– Én például nagyon szerencsés helyzetben vagyok, mivel a Győri Darts Klub, ahol edzek, minden támogatást megad ahhoz, hogy sikeres lehessek. Az ugyanis, hogy valaki sokat gyakorol, önmagában még nem elég ehhez. De hadd reagáljak a kérdés első felére is. Kevesen tudják, hogy Magyarország az egyetlen, ahol nulla tolerancia van érvényben a dartsosok alkoholfogyasztásával kapcsolatban. A mérkőzések alatt semmilyen folyadékot nem fogyaszthatunk, csak a szünetben ihatunk, akkor is kizárólag a szervező által adott bontatlan üvegből. Egyszer előfordult, hogy a meccs előtt ittam egy kortyot, mire Hedman odajött hozzám, hogy figyelmeztessen, ezt nem szabad. Aztán kapcsolt, és mosolyogva legyintett: „Habár tudom, te úgyis csak vizezel…” Itthon a darts egyértelműen túlnőtt a kocsmasport fogalmán. Mi, magyarok, nem úgy játszunk, hogy közben lecsúszik egy-két sör, és a versenyeink sem pubokban, hanem különböző rendezvényhelyszíneken, sportcsarnokokban zajlanak.

– A profi dartsosok még az olimpia kedvéért sem mondanak le az alkoholfogyasztásról. A szövetség elnöke konkrétan így nyilatkozott: „Ha a NOB azt mondja nekem, hogy holnap olimpiai sportág lehetünk, de nincs alkohol, akkor azt mondom: menj a p…ba! Mi hétköznapi emberek vagyunk, akik csak kellemes estéket akarunk eltölteni!”

– Mivel abban a közegben mindenkinek van civil szakmája, ők hobbinak, bulinak fogják fel az egészet. Az a lényeg, hogy jól érezzék magukat, kikapcsolódhassanak. Én viszont sportként tekintek a dartsra, amibe nem fér bele semmilyen dopping.

– Egy profi, pénzdíjas versenyen több tíz milliós jutalom üti a győztes markát. Az amatőr dartsból is meg lehet élni?

– Sajnos mi nem engedhetjük meg magunknak, hogy csak a sporttal foglalkozzunk. A privát munka mellett edzünk és versenyzünk. Jómagam például a GYSEV Zrt.-nél dolgozom mint forgalmi szolgálattevő, azaz vonatokat irányítok.

– Korábban kézilabdázott. Hogy történt a váltás?

– 2009-ben egy meccsen elszakadt a keresztszalagom, műteni kellett. Akkor már másodjára történt ilyen, ezért édesanyám megtiltotta, hogy folytassam az élsportot. Azt mondta, nem akarja harmadszor is látni, hogy a lányának újra kell tanulnia járni. Szót fogadtam neki. A dartsot az akkori páromnak köszönhetően ismertem meg. Kezdetben kifejezetten értelmetlen időtöltésnek tartottam, nem értettem, mi a jó abban, hogy az ember fizet azért, hogy minél hamarabb befejezhessen egy játékot. A többiek persze addig noszogattak, míg végül én is kipróbáltam. Mondanom sem kell, mindent eltaláltam, csak a táblát nem; jól kinevettek. Vérszemet kaptam, megfogadtam, hogy megtanulok játszani és jól elverek mindenkit. Az akkori klubvezetőnk látta, hogy nem vagyok tehetségtelen és van bennem elszántság, így aztán rövid idő múlva le is igazolt. Valahogy így kezdődött a történet.

– Kézilabdásmúltjából tudott valamit hasznosítani a dartsban?

– Ehhez a sporthoz is kell egy bizonyos fizikai edzettség. Egy délelőtt 10-től este 8-ig tartó verseny igen jó állóképességet igényel. Meglepő, de egy-egy alkalommal több kilométert sétálunk. Ritkaságnak számít, hogy a lépésszámláló tízezernél megálljon. Sokat jelentett ugyanakkor a kézilabdás múlt a koncentrációban is. Dartsversenyen folyamatosan figyelni kell például az írót, hogy jól számol és helyesen jegyzetel-e.

– A habitusán kellett változtatni?

– Rengeteget. Meglehetősen impulzív személyiség vagyok, intenzíven élek meg sok mindent. Meg kellett tanulnom, hogy ne kapjam föl a vizet egy-egy rossz dobás után, hiszen meccs alatt nincs idő megnyugodni. Utána kitombolhatod magad, elvonulhatsz morogni, közben viszont nem engedheted meg magadnak, hogy bosszankodj, végig tiszta fejjel kell gondolkodnod, az pedig csak úgy megy, ha képes vagy higgadt maradni.

– Hogyan zajlik a felkészülés egy-egy versenyre?

– Mivel dolgozom, van egy hamarosan már hároméves kisfiam és háztartást is vezetek, fizikálisan az utóbbi időben nem sokat készültem, viszont abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a párom is dartsozik, ő pedig sokat segített, hogy elméleti síkon továbbfejlődjek. Most, hogy már biztos a vébén való részvétel, a gyakorlatban is odaállok a tábla elé, és elkezdek edzeni az általa összeállított edzésprogram alapján.

– Van előnye, ha egy nő dartsos férfiakkal is játszik néha?

– Hogyne. A női mezőny Magyarországon sajnos elég kicsi, nagyjából kéttucatnyian lehetünk, míg a férfiaké jóval száz fő fölötti. De nem csak ilyen értelemben nagy a kontraszt. A fiúk magasabb szinten is játszanak, ennél fogva pedig inspirálnak minket, hogy minél jobbak legyünk.

– Nekem sokáig úgy tűnt, hogy a magyarok inkább játszani szeretnek, mintsem figyelemmel kísérni a dartsversenyeket, erre azonban rácáfolt a tavalyi budapesti világbajnokság, ahol több külföldi sztárjátékos is megjegyezte, milyen csodálatos hangulatot teremtett a Papp László Budapest Sportaréna lelátóit megtöltő hazai közönség.

– Hála az égnek, most már nálunk is egyre népszerűbb ez a sport. Jó értelemben kezd divattá válni: egyre többen űzik, és egyre többen nézik. Nem véletlenül, hiszen napról napra látványosabb, ezáltal pedig élvezhetőbbé válik. Ma már a televíziócsatornák is előszeretettel közvetítik a nagy versenyeket.

– A világbajnokságot is láthatjuk majd a tévében?

– Igen, az Eurosporton lehet majd követni az eseményeket.

– Január elsején veszi kezdetét a torna. Ezek szerint nem bont majd pezsgőt az év utolsó napján…

– Ezúttal biztosan elmarad a koccintás. A család itthon lesz, én Angliában. Ráadásul korán ágyba kell bújnom, hogy kipihenten ébredhessek másnap. Az idei egy ilyen különös szilveszter lesz. De egyáltalán nem bánom.