Fotó: MTI/Kovács Tamás
Liu Shaolin Sándor a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 500 méteres versenyének előfutamában a pekingi téli olimpián a Fővárosi Fedett Stadionban 2022. február 11-én

A 32 indulót nyolc csoportba sorolták, mindegyikből a legjobb kettő, valamint a négy leggyorsabb harmadik lépett tovább a pénteki selejtezőből.

Hirdetés

A magyarok közül először a szám világkupagyőztese, a vegyesváltóval pekingi bronzérmes, 1500 méteren hatodik, 1000 méteren pedig két szabálytalanság miatt a mezőny végére sorolt Liu Shaolin futott, ellenfele volt a francia Sebastien Lepape, a japán Kikucsi Kota és a dél-koreai Li Dzsune Szeo. Az FTC gyorskorcsolyázója nem bízott semmit a véletlenre, azonnal élre állt, meglógott a többiektől, így 40.948 másodperccel elsőként haladt át a célvonalon.

A vegyes stafétával szintén harmadik helyezett, 1000 méteren még amerikai színekben négy éve olimpiai második, ezen a távon a világkupában 9. Kruegernek a szám Európa-bajnoka, az orosz Konsztantyin Ivlijev, valamint a lett Roberts Kruzbergs és a francia Queintin Fercoq jutott ellenfélnek. A magyar versenyző a visszalőtt rajt után második volt Ivlijev mögött, ezt a hajráig jól őrizte Kruzbergsszel szemben, az utolsó egyenesben a lett próbált előzni, de a célfotó alapján Krueger (40.407 mp) volt a jobb 23 századdal.

A vegyesváltóval és 1000 méteren is pekingi bronzérmes, 1500-on pedig negyedik, ezen a távon vk-negyedik Liu Shaoang a holland Jens van Twout, a kínai Szun Lung és az izraeli Vladislav Bykanov ellen bizonyíthatott. Itt is meg kellett ismételni a startot, amelyet jól kapott el a magyar versenyző, így magabiztosan nyerte a futamot 40.797 másodperccel.

A három klasszis versenyző – minden bizonnyal – Nógrádi Bencével kiegészülve a címvédő váltóval fut majd az elődöntőben. Ennek a számnak a fináléját szerdán tartják.

Korábban írtuk