Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Sigér Dávid (b) és Botka Endre (k), valamint Ousmane Dembélé (j) a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének ötödik fordulójában játszott Ferencváros- Barcelona mérkőzésen a Puskás Arénában 2020. december 2-án
Hirdetés

A négyest továbbra is százszázalékos teljesítménnyel vezető, rendkívül motiváltan pályára lépő katalánok gyorsan eldöntötték az összecsapást, hiszen Antoine Griezmann, Martin Braithwaite és Ousmane Dembélé találataival kevesebb, mint fél óra játék után már 3-0-ra vezettek.

A második játékrészre a Fradi feljavult és helyzetei is voltak, míg a Barca visszavett a tempóból, de szintén akadt lehetősége, ám az állás nem változott. A magyar bajnok először nem szerzett gólt a BL főtábláján.

A rosszabb gólkülönbségével negyedik Ferencváros jövő kedden az ukrán Dinamo Kijev otthonában zárja a csoportkört, a találkozó tétje a kvartett harmadik helye, azaz az Európa-liga legjobb 32 csapata közé kerülés lesz. A győztes lesz a harmadik, a döntetlen pedig a hazaiaknak kedvez, kivéve, ha legalább hat gól születik.


Bajnokok Ligája, G csoport, 5. forduló:
Ferencváros–Barcelona (spanyol) 0-3 (0-3)
Puskás Aréna, zárt kapus, v.: Alkeszej Kulbakov (fehérorosz)
gólszerzők: Griezmann (14.), Braitwaite (21.), Dembélé (28., 11-esből)

Ferencváros: Dibusz – Botka, Blazic, Frimpong, Dvali, Heister (Lovrencsics, 64.) – Sigér (Laidouni, 64.), Somália (Haratin, 81.) – Isael, Tokmac Nguen (Mak, 71.), Uzuni (Baturina, 71.)
FC Barcelona: Neto – Dest, Mingueza, Lenglet, Jordi Alba (Junior Firpo, a szünetben) – Busquets (de Jong, a szünetben), Pjanic – Trincao, Griezmann (Ricardo Puig, 65.), Dembélé – Braithwaite (De La Fuente, 80.)

14. perc: Dembélé ugratta ki Jordi Albát a bal oldalon, a védő centerezését a rövidnél érkező Griezmann Frimpong mellől nagyszerű mozdulattal, sarokkal továbbította a hálóba (0-1).
21. perc: Dembélé húzott el Botka mellett, középre adását pedig Braithwaite négy méterről becsúszva a bal alsó sarokba lőtte (0-2).
28. perc: Braithwaite ugrott ki a leshatáron, betört a 16-oson belülre, Frimpong pedig hátulról szabálytalankodott vele szemben. A büntetőt Dembélé a jobbra vetődő Dibusz mellett a kapu bal oldalába lőtte (0-3).


A mérkőzés elején beszorult a Ferencváros, a zöld-fehérek saját 16-osuk előteréből is csak komoly nehézségek árán tudták kihozni a labdát. Braithwaite gyorsan vezetést szerezhetett volna a katalánoknak, de közelről hibázott. Így sem kellett sokat várni az első vendéggólra, a 14. percben a világbajnok Griezmann egy gyönyörű sarkazással vette be Dibusz kapuját. A katalán csapat a következő negyed órában eldöntötte az összecsapást, előbb Braithwaite lőtt közelről a hálóba, majd az általa kiharcolt büntetőt Dembélé értékesítette.

Nem sokkal a fordulást követően Tokmac Nguen révén került először helyzetbe a Ferencváros, amely jóval kisebb nyomás alatt futballozhatott, ugyanis a Barcelona már nem erőltette úgy letámadást, mint az első félidőben. A hazaiak a csereként pályára lépő Baturina fejesénél jártak a legközelebb a gólhoz – a szintén csereként bejött Lovrencsics Gergő adott be szépen balról –, de Neto könnyedén hárított. A hajrában a Barcelona is elpuskázott néhány helyzetet, így az eredmény nem változott.

Korábban írtuk