Steffen Seibert tájékoztatóján arra a kérdésre válaszolva, hogy miként értékeli a magyar külügyminiszter kijelentését, miszerint a németek a történelmi tapasztalataik alapján egész biztosan jól tudják, hogy nem jó összekeverni a sportot és a politikát, elmondta, szeretné tudni, hogy a miniszter milyen történelmi tapasztalatokra utal.

Hirdetés

Hozzátette: a szivárvány jelképéhez kapcsolódó értékek, így a mindenkit megillető tisztelet, a sokszínűség iránti elkötelezettség, a diszkrimináció és a kirekesztés egyértelmű elutasítása mind-mind olyan érték, amelyek mellett a német szövetségi kormány is kiáll, „méghozzá nem csak a meleg büszkeség hetén”.

Megjegyezte: „szép, hogy labdarúgó válogatottunk is kiáll” ezen értékek mellett, amit a többi között Manuel Neuer csapatkapitányi szalagja is jelez.

Ugyanakkor az UEFA döntését tiszteletben kell tartani. Ez azonban nem változtat azon, hogy „Németországban az emberek túlnyomó többsége elutasítja a diszkriminációt és az intoleranciát”.

Korábban írtuk

Viszont az ügynek van egy „politikai szintje” is, amelynek témája a vonatkozó új magyar törvény – fejtette ki Steffen Seibert, felidézve, hogy Angela Merkel kancellár ugyancsak szerdán a szövetségi parlamentben (Bundestag) kijelentette, hogy elutasítja és határozottan bírálja a jogszabályt.

Az ügy utolsó vetületeként, „végezetül lesz ma este egy labdarúgó mérkőzés is, amellyel kapcsolatban azt támogatom, hogy várjuk örömmel ezt a remek találkozót, és fogadjuk barátsággal, sportszerűen és fairen a magyar csapatot, amelynek semmi köze ehhez az egészhez” – mondta Steffen Seibert.

Az UEFA kedden közölte, hogy elutasítja Dieter Reiter müncheni főpolgármester indítványát, amely szerint a tolerancia jeleként a szivárvány színeivel világítanák meg az arénát az F csoport meccsére.

Az UEFA döntését széles körben bírálták Németországban. Számos társadalmi és egyéb szervezet bejelentette, hogy tiltakozásképpen a szivárvány színeivel világítják meg épületeiket, vagy más módon feltüntetik a jelképet. Berlinben például az olimpiai stadion, a Bundesligában szereplő 1. FC Union Berlin stadionja és a Mercedes-Benz Arena sportcsarnok üzemeltetője, a sport területén kívül pedig egyebek mellett a Komische Oper operaház is bejelentette, hogy szivárványszínű díszkivilágítást alkalmaznak, míg a Rundfunk Berlin-Brandenburg regionális közszolgálati médiatársaság egyes online felületein jelenítette meg a szimbólumot.