Fotó: Fradi.hu
Hirdetés

A 28 éves támadó a 2021/22-es idényben minden sorozatot figyelembe véve 43 mérkőzésen lépett pályára (NB I: 28, BL-selejtező: 6, UEFA Európa Liga: 6, MOL Magyar Kupa: 3), melyeken összesen 12 gólt és 10 gólpasszt jegyzett. Nem csoda, hogy ezek után a hírek szerint egy török élcsapat, a Besiktas komoly ajánlattal csábította, de szaúdi, holland és japán érdeklődésről is lehetett hallani. A támadó viszont úgy határozott: marad a Fradiban.


Tokmac Chol Nguen 1993. október 20-án a kenyai Kakumában született, majd ötéves korától kezdődően Norvégiában élt. Itt ismerkedett meg a labdarúgás alapjaival, a Drammen FK együttesénél nevelkedett, majd tehetségére végül a kétszeres norvég bajnok és ötszörös Norvég Kupa-győztes Strömsgodsetnél figyeltek fel. Itt töltött időszaka alatt kétszer kölcsönadták, előbb a Baerum SK-hoz, majd a Mjöndalenhez, de anyaegyesületével 2013-ban így is bajnoki címet ünnepelhetett.

A Fradi-szurkolók által csak Tokinak becézett villámgyors támadó 2019 februárjában tette át a székhelyét Budapestre. A FradiMédiának adott első interjújában elmondta, hogy egyszerű döntést kellett meghoznia, amikor a klub megkereste. Akkor azt is hozzátette, hogy előbb a bajnoki cím lebeg a szeme előtt, majd ezután szeretne a Bajnokok Ligájában is szerepelni.

A kívánságai meghallgattattak, hiszen a bajnoki cím rögtön összejött, és bár a BL-re még várnia kellett, de a 2019/20-as szezonban a Fradival megmutatta, hogy mire képes a nemzetközi porondon. Egy évvel később azonban már semmi sem állt ő és csapata útjába, hiszen a Djurgardenen, a Celticen, a Dinamo Zagreben és a Moldén keresztül egyenes út vezetett a legrangosabb európai kupasorozat csoportkörébe. Ráadásul ezeken a találkozókon főszerep hárult a gólerős támadóra. Alighanem mindenkinek élénken él még az emlékezetében a csodálatos elfutás, majd ahogy Barkas lábai között a kapuba lőtt a Celtic Parkban, továbbjuttatva ezzel a Fradit.

A gól 1.22-től látható

A Bajnokok Ligájában aztán olyan csapatok jöttek szembe, mint a Dinamo Kijev, a Cristiano Ronaldóval felálló Juventus, valamint az akkor még Lionel Messit is soraiban tudó FC Barcelona.

Az utóbbi elleni Camp Nouban lejátszott első összecsapáson már a 10. percben bombagólt lőtt, igaz, ezt les miatt érvénytelenítették, de kétség sem férhet hozzá, hogy szemkápráztató találat volt. Amit azonban nem tudnak elvenni tőle, az a Dinamo Kijevnek lőtt kapufás találata, mely után a csapat mínusz kettőről is képes volt visszajönni, és pontot szerezni a Bajnokok Ligája főtábláján.

Korábban írtuk

A BL-szereplés után a szezon végén a csapat sorozatban harmadszor, összességében pedig 32. alkalommal lett aranyérmes az OTP Bank Ligában, így ismét a Bajnokok Ligája-selejtezőjében volt érdekelt. Tokmac jó szokásához hűen ezúttal is fontos gólokkal segítette a Fradit, ugyanis betalált a Prishtina elleni hazai és a Zalgiris elleni idegenbeli mérkőzésen is. Egészen a BL-playoff köréig menetelt a Fradi, ahol a Young Boys ugyan jobbnak bizonyult, de magyar csapat így is bejutott az UEFA Európa Liga csoportkörébe.

Az UEL-ben ezúttal a már jól ismert skót Celtic, a spanyol Real Betis és a német Bayer Leverkusen volt az ellenfél. Tokmac mind a hat mérkőzésen ott volt a csapatban, és a németek elleni első csoportmeccsen egy gólpasszt jegyzett.

A bajnokságban Tokmac 28 mérkőzésen kilencszer volt eredményes. A 33. bajnoki cím szempontjából kulcsfontosságú gólt szerzett a Kisvárda ellen, valamint az Újpest elleni hazai derbin is, melyen biztossá vált a zöldek sorozatban negyedik bajnoki aranyérme.

Minden sorozatot figyelembe véve Tokmac Nguen mostanáig 147 mérkőzésen húzta magára az FTC zöld-fehér szerelését, ezeken pedig 43-szor volt eredményes, valamint 26 gólpassz is szerepel a neve mellett.

Fotó: Fradi.hu

Lotfi Begi és Dér Heni átdolgozta a Fradi-tábor egyik kedvenc dalát

A Fonogram-díjas lemezlovas, Lotfi Begi újabb újragondolt dallal jelentkezett, amely hazánk legsikeresebb labdarugó-csapata, a Fradi szurkolóinak szóló, szeptemberben megjelenő lemezén is helyet foglal majd. A „Freed From Desire” átdolgozáshoz Dér Heni csatlakozott, aki több szállal is kötődik az előfutárhoz.

– GALA eredeti felvétele nagyon sok nemzeti válogatott, mint például a belgák elsőszámú kedvence annak euforikus hangulata miatt. Itthon is előszeretettel kántálják a zeneszámot a Fradi-drukkerek egy saját rigmussal kiegészítve, de eddig még nem született belőle hivatalos verzió – mesélte Begi, aki Dér Henivel állt össze, rögtön megtalálva a közös hangot.

Dér Heni elárulta, miért is fogadta szívesen a felkérést:

– Jugoszláviában született a nagyapám, és nagy focikedvelőként rádión keresztül hallgatta a mérkőzéseket. Egyszer lehetősége nyílt elmenni egy szerb-magyar meccsre a szerb szurkolók oldalán, de titkon Fradi-szurkolóként ment. Annyira kitört belőle az öröm egy magyar gólnál, hogy ujjongva felugrott, mindenki nagy meglepetésére. Ez a rajongás és szeretet teljesen belém ivódott és ezt viszem tovább.

Begi és Heni a Fradi idei bajnokavató ünnepségén mutatta be az átdolgozást élőben, 10 ezer ember előtt a Groupama Aréna zöld gyepén, amelyről videóklip is készült.

A „Freed From Desire” pedig még csak a kezdet, ugyanis szeptemberben egy 12 szerzeményből álló Fradi-albumra készülhetnek a foci és a zene szerelmesei, aminek zenei producere és ötletgazdája Lotfi Begi, producertársa pedig Szakos Krisztián.