Fotó: MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz
Hirdetés

Az ötszörös vb-győztes brazilok már 16 mérkőzés óta veretlenek.

G csoport, 1. forduló:
Brazília-Szerbia 2-0 (0-0)
Luszail, 88 103 néző, v.: Alireza Fagani (iráni)
gólszerző: Richarlison (62., 73.)

Brazília: Alisson – Danilo, Marquinhos, Thiago Silva, Alex Sandro – Lucas Pacquetá (Fred, 75.), Casemiro – Raphinha (Gabriel Martinelli, 87.), Richarlison (Gabriel Jesus, 79.), Neymar (Antony, 80.), Vinícius Junior (Rodrygo, 75.)
Szerbia: Vanja Milinkovic-Savic – Nikola Milenkovic, Milos Veljkovic, Sasa Lukic (Darko Lazovic, 66.), Strahinja Pavlovic – Nemanja Gudelj (Ivan Ilic, 57.) – Andrija Zivkovic (Nemanja Radonjic, 57.), Dusan Tadic, Sergej Milinkovic-Savic, Filip Mladenovic (Dusan Vlahovic, 66.) – Aleksandar Mitrovic (Nemanja Maksimovic, 83.)

62. perc: Bal oldali akció végén Vinícius Junior lövését védte Vanja Milinkovic-Savic, a kipattanónál azonban Richarlison gyorsan eszmélt, és védőjével a nyakán a hálóba lőtt (1-0).
73. perc: Vinícius Junior külsővel emelt középre a bal oldalról, a szabadon felejtett Richarlison pedig akrobatikus mozdulattal szépségdíjas gólt lőtt félfordulatból a kapu jobb oldalába (2-0).

A keményen, de nem sportszerűtlenül védekező szerbek az első félidőben kevés teret hagytak a braziloknak. A dél-amerikaiak nem a kellő fordulatszámon pörögtek – különösen Vinícius Junior tűnt passzívnak –, így hiába kezdeményeztek, csupán három lehetőség adódott előttük, amelyekkel viszont nem tudtak élni.

Szünet után fokozta a nyomást Brazília – kezdésnek Vanja Milinkovic-Savic saját hibáját bravúrral hozta helyre Raphinha ziccerénél -, s a 60. percben Alex Sandro bombája csattant a kapufán. Nem sokkal aztán már vezetéshez jutott a dél-amerikai együttes, amely a kapura veszélytelen szerbekkel szemben lendületben maradt, és Richarlison látványos találatával megduplázta a különbséget. A lefújásig újabb helyzeteket dolgoztak ki a brazilok, Casemiro átlövésénél a keresztléc mentett, és elsősorban a szerb kapus védései miatt nem változott a különbség.

A brazilok örömét ugyanakkor beárnyékolhatja, hogy egyik sztárjukat, Neymart bokasérülés miatt kellett lecserélni.

Korábban írtuk