Közös nyilatkozatot adott ki több magyar úszó, amelyben sorra veszik, szerintük milyen változtatásokra van szükség a Magyar Úszószövetségen (MÚSZ) belül. Többek között Gyárfás Tamás elnök és a MÚSZ teljes vezetőségének távozását kérik azok az úszók, akik a múlt héten külön-külön emeltek szót a sportág irányításában szerintük meglévő problémák miatt. 

Fotó: MTI, illusztráció

„A hétvégén egyeztetést tartottunk az úszósport képviselői és a Magyar Úszó Szövetség között kialakult helyzetről. A találkozó folyamán teljes mértékben egyértelművé vált, hogy ugyanazokkal a problémákkal küzdünk és ugyanazokat a dolgokat tekintjük fontosnak szeretett spotágunkban.

Mindannyian helytelenítjük, hogy a döntéshozatali folyamatok mögött egy személyben az elnök áll. A múlt héten felállított bizottságokat nem tartjuk alkalmasnak arra, hogy a problémákat feltárják, hiszen tagjai egytől egyig függő̋ viszonyban vannak a meglévő̋ rendszerrel. Sajnálattal tapasztaljuk, hogy a Magyar Úszó Szövetség részéről szakmaiatlan és üres frázisok záporoznak felénk, illetve az egyetlen kritikáinkra érkező válasz a személyeskedés. Az úszó társadalom döntő része nem mer kiállni saját meggyőződése mellett, tudva, hogy az anonim problémafelvetés lehetősége nem biztosított.

Egy emberként kijelentjük, hogy a jelenlegi elnök és az általa működtetett antidemokratikus rendszer semmiképp sem szolgálják a magyar úszósport érdekét. Nincs szükségünk olyan vezetőre és apparátusra, amely nem vesz tudomást az úszók, edzőik és a mindennapi munkájukat segítő szakember gárda igényeiről, szakmai véleményéről, akik jelenléte a versenyzők zavartalan felkészülését hivatott biztosítani. Hisszük, hogy egy sportszövetségnek a sportolókért kell működnie, nem pedig egy függőségen alapuló, kiszolgáltatott rendszert kell fenntartania.

Korszerű, demokratikus, szakmai alapokon nyugvó rendszert akarunk, amit nem a félelem, hanem a közös tenni akarás vezérel. Fontosnak tartjuk, hogy a 2017-es hazai VB sikeres legyen és a magyar csapat jól szerepeljen, ennek érdekében mielőbbi változás szükséges. Szeretnénk együttműködni a mindenkori sportvezetéssel annak érdekében, hogy a magyar úszó sport az általa megérdemelt helyet foglalhassa el a világban. Közös egyetértésre jutottunk az alábbi pontokban, melyeket az úszósport demokratikus és sikeres működtetése céljából terjesztünk a nyilvánosság elé:

  1. Álljon fel egy új, az úszók egészét maga mögött tudó, megbízható vezetőség, ami hajlandó a szervezet teljes körű felülvizsgálatára, megújítására
  2. Kérjük, hogy a fontos kérdésekben létrejöhessen a valódi titkos szavazás, illetve szűnjön meg a megkérdőjelezhető elektronikus távszavazási rendszer.
  3. Fektessenek le egységes, objektív válogatási elveket, átlátható szabályrendszert és működést.
  4. Fontosnak tartjuk az elnök és a szövetségi kapitány jogkörének, feladatainak újraszabályozását.
  5. Kérjük, a válogatott keret részére való zavartalan felkészülés és állandó helyszín biztosítását
  6. Kerüljenek pontos meghatározásra az edzőtáborok hozzáférhetőségének konkrét elvei.
  7. Az új vezetést kérjük, hogy szüntesse meg a jelenlegi kiszolgáltatott rendszert, és törekedjen a források transzparens, ésszerű, szakmai szempontok alapján történő felhasználására.

Az általunk kívánt helyzet megvalósulásának legfontosabb feltétele, hogy a Magyar Úszó Szövetség jelenlegi, közel 20 éve regnáló vezetése – amely mögött megszűnt az az egység és bizalom, amivel az úszó társadalmat képviselni tudja – távozzon, és adjon teret az új korszak megszületésének.

Az egyeztetésen részt vett és a nyilatkozatot kiadja:

  • Bernek Péter, ifjúsági olimpiai bajnok, rövid pályás világ- és Európa-bajnok úszó
  • Czakó Csaba, a Mohácsi TE vezetőedzője
  • Financsek Gábor, olimpikon, ifjúsági Európa-bajnoki arany-, ezüst- és bronzérmes úszó
  • Gyurta Dániel, olimpiai, háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok úszó
  • Hosszú Katinka, háromszoros olimpiai, ötszörös világ-, és tizenháromszoros Európa-bajnok úszónő
  • Kapás Boglárka, olimpiai bronzérmes, kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok, világbajnoki bronzérmes, ötszörös Európa-bajnok úszónő
  • Kozma Dominik, Európa-bajnoki bronzérmes úszó
  • Shane Tusup, olimpiai bajnoki edző, Iron Aquatics
  • Verrasztó Dávid, világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok úszó
  • Verrasztó Evelyn, olimpikon, Európa-bajnok, ötvenkétszeres magyar bajnok úszónő”

Demokrata, MTI