Amint azt korábban lapunk is megírta, a Hertha kirúgta Dárdai Pál segítőjét, Petry Zsoltot. A történet eredője a kapusedző Magyar Nemzetben megjelent interjúja volt. Ezzel kapcsolatban nyílt levelet írt Carsten Schmidtnek, a Hertha BSC vezérigazgatójának a Magyar Nemzeti Médiaszövetség. Ezt változtatás nélkül közöljük:

Hirdetés

„Tisztelt Vezérigazgató Úr! 

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség tájékoztatja Önt arról, hogy Magyarországon rendkívüli felháborodást váltott ki az Önök döntése, amellyel menesztették Petry Zsolt kapusedzőt. A korábbi 38-szoros magyar válogatott labdarúgónak, aki 1990-ben az Év labdarúgója volt Magyarországon, pusztán azért kellett állásából távoznia, mert elmondta a véleményét az embereket Magyarországon és Németországban egyaránt erősen foglalkoztató, közéleti, politikai témákban egy interjúban, amelyet Magyarország első számú konzervatív napilapjának adott. Ismerve az Önök nyilvánosságra hozott érveit (Petry Zsolt nem kért engedélyt az interjúra, amelyben a klub által fontosnak tartott politikai üzenetek nem jelentek meg), kijelenthetjük, ha minimálisan hibázott is a magyar sportember, a szerződésének azonnali felbontása messze eltúlzott, egyben rémisztő üzenet mindazok számára, akik úgy gondolták: lehet a liberális fősodortól eltérő véleményük a mai Európában. Önök a drasztikus döntéssel megüzenték: nem lehet! Még akkor sem, ha az nem szélsőséges és az emberek jelentős részének álláspontját tükrözi.

Petíció petry zsolt mellett

A brutális szankció, amellyel éltek, sokakban félelmet, másokban szolidaritást ébresztett, s most rengetegen olyanok is megismerik Petry Zsolt nevét, akik nem lévén futballrajongók, eddig nem sokat tudtak róla, de fontosnak tartják a szólásszabadságot, mint alapvető és hagyományos európai értéket. A Hertha BSC közleményének legcinikusabb, legabszurdabb része kétségtelenül az, amelyben a »sokszínűségre és a toleranciára« hivatkoznak egy olyan döntés indokaként, amely világossá teszi, hogy az európai embereket erősen megosztó kérdésekben csak egyetlen véleményt tartanak elfogadhatónak. Azt üzenik ezzel, hogy sokszínűségről szó sem lehet, s aki nem áll be a sorba, az minimális toleranciára sem számíthat. Hiába végzi az illető – önök szerint is – kitűnően a munkáját évek óta, hiába szögezi le a Hertha BSC közleménye is, hogy soha nem ragadtatta magát homofób vagy rasszista megnyilvánulásra, a berlini klub sajnos fontosabbnak tartotta, hogy behódoljon a Németországban szinte egyeduralkodó liberális politika és média nyomásának, mint azt, hogy kiálljon a szakmai feladatát nagyszerűen teljesítő munkatársa mellett. Petry Zsolt hajlandó volt egy lapinterjúban a saját véleményét megfogalmazni az ilyenkor kötelezően ismételgetett közhelyek és álszent panelek helyett.

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség kötelességének tekinti, hogy kiálljon nemcsak Petry Zsolt, de elsősorban a szólásszabadság és a média jogai mellett – az önök rémisztően kirekesztő gyakorlatával szemben. Petry Zsolt azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy aki csak bírálni merészeli egyes nyugati országok önveszélyes bevándorláspolitikáját, azt rögtön rasszistának bélyegzik. A Hertha BSC pedig sietett bebizonyítani, hogy ebben bizony semmi túlzás nincsen. Őnök valóban ezt teszik, sőt nem elégszenek meg ennyivel.Közleményükben Petry Zsoltot bocsánatkérésre kötelezik, holott tudják, hogy nem neki kellene bocsánatot kérni, hanem önöknek, akik most ellehetetlenítik az ő és családja életét, majd végtelen cinizmussal »minden jót« kívánnak neki. Abban a biztos tudatban, hogy az önök által rásütött bélyeg miatt soha senki sem meri majd alkalmazni a német futballban, amelyet húsz éven át alázattal szolgált.

Budapest, 2021. április 7. 

Magyar Nemzeti Médiaszövetség”

Korábban írtuk