Fotó: mti, archív
Fotó: MTI, archív

A magyar női kézilabda-válogatott 31-28-ra legyőzte Lengyelország csapatát a németországi világbajnokság csoportkörének negyedik fordulójában, csütörtökön Bietigheim-Bissingenben, ezzel biztosította a nyolcaddöntőbe jutást.

A magyar együttes szombaton a világ- és Európa-bajnok norvégoktól 30-22-re, vasárnap a svédektől 25-22-re kapott ki a B csoportban, kedden 33-15-re legyőzte Argentínát, következő ellenfele pedig Csehország lesz pénteken 18 órától. A nyolcaddöntőbe az első négy helyezett jut.

A kezdés előtt egyszerű volt a forgatókönyv: amelyik csapat nyer, az biztosan a nyolcaddöntőbe jut. A meccs másik pikantériája, hogy a magyarok szövetségi kapitánya, Kim Rasmussen most találkozott először ellenfélként a lengyelekkel, akikkel az előző két világbajnokságon egyaránt negyedik lett, és 2015-ben éppen a magyar válogatottat búcsúztatták a nyolcaddöntőben.

A lengyelek két góllal, a magyarok két kapufával kezdték a meccset, aztán az ötödik percben már döntetlen volt az állás (2-2). Bíró Blanka egyre jobban védett, és bár társai a másik kapu előtt ezúttal is túlságosan statikusan támadtak felállt védőfallal szemben, elszántabban, tudatosabban kézilabdáztak, mint korábban.

A magyar együttes a 15. percben vezetett először (7-6), és a hibák mellett a játékosoknak ebben az időszakban olyan leleményes, extra megoldásaik is voltak, amik eddig hiányoztak tőlük.

Az ellenfél nyolc percen keresztül nem talált a hálóba – Bíró egy büntetőt is hárított -, a magyar válogatott viszont sorozatban négyszer is, így sikerült növelni a különbséget (11-8). A korábban szintén hiányolt pontos átlövésekre sem lehetett panasz, elsősorban Kovacsics Anikó remekelt ebben a játékelemben, csapata pedig kettővel vezetett a szünetben (13-11).

Magyar védésekkel és gólokkal indult a második felvonás (17-12), és a védekezés stabilitása, illetve a támadások lendülete a folytatásra is megmaradt (24-16). A 45. percben Kisfaludy Anett piros lapot kapott, mert védekezés közben megütötte a lengyel csapatkapitány, Karolina Kudlacz-Gloc arcát.

Az ápolás miatti kényszerszünet nem zavarta meg a magyarokat, szép gólokat lőttek. Később – magabiztos előnyük tudatában – elrontottak néhány akciót, ezt kihasználva a lengyelek csökkentették a különbséget (29-24), de az egyenlítésre nem volt esélyük.

A lengyel csapat legeredményesebb tagja Kudlacz-Gloc volt nyolc góllal, a meccs legjobbjának pedig Kovacsics Anikót választották.

A magyar szövetség statisztikája szerint a két csapat 81. alkalommal találkozott egymással, tíz lengyel győzelem és négy döntetlen mellett ez volt a 67. magyar siker.

(MTI)