Osváth Richárd ezüstérmet szerzett a kerekesszékes vívók A sérültségi kategóriájának kard egyéni versenyében a riói paralimpia hétfői versenynapján.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Törekvés SE 31 éves vívója egész nap remekül teljesített, a hatos csoportjából három győzelemmel és két vereséggel lépett tovább a legjobb nyolc közé, ahol 15-10-re verte a francia Ludovic Lemoine-t.

Az elődöntőben az a görög Vaszileiosz Ntunisz következett, aki veretlenül zárta a csoportkört, többek között Osváthot is 5-2-re megverte. Sikerült a visszavágás, az újabb meccs 15-12-vel végződött, így a magyar vívó bekerült a döntőbe. A fináléban az ukrán Andrij Demcsuk volt az ellenfél.

Bár a Karióka 3-as csarnokban messze nem volt telt ház, a mintegy 1500 néző remekül szórakozott, a rendezők jobbnál jobb zenékkel gondoskodtak a remek hangulatról, a közönség pedig partner volt, a nézők táncoltak, tapsoltak, énekeltek a döntő felvezetéseként.

Az Osváthot Rióban segítő edző, Pákey Béla világklasszis kardvívónak jellemezte Demcsukot, aki igazolta is a hírét, ugyanis nagyon gyorsan és magabiztosan vívott, sorra adta a tusokat, így pillanatok alatt 10-3-ra elhúzott. A magyar mindent megpróbált, de erejéből csak a szépítésre futotta, az ukrán végül 15-8-ra nyert, Osváth pedig második helyen végzett.

Ezzel övé a magyar küldöttség ötödik riói érme, egyben a harmadik ezüst.

A szatmárnémeti születésű Osváth ígéretes vívó volt, bekerült a román válogatottba is, egy sérülés azonban kettétörte a pályafutását. Több műtét után egy 2008-as baleset óta nem tudja behajlítani a jobb lábát. A para-karrierje már Magyarországon indult: paralimpiai bronz- (2012, London, tőr), világbajnoki ezüst- és Európa-bajnoki aranyérmes.

MTI

Fotó: MTI