Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Bragmayer Zsanett
Hirdetés

A triatlon a 2000-es sydney-i olimpián került fel az ötkarikás játékok programjára, és azóta is stabilan tartja helyét. A táv 1500 méter úszásból, 40 kilométer kerékpározásból és 10 kilométer futásból áll, az egyik legösszetettebb és legkeményebb sportágnak tartják. Egészen Tokióig két kategóriában osztottak érmet, női és férfi egyéni versenyben, de a legutóbbi játékoknál már a vegyes váltó is lehetőséget kapott. A 16 ország négyfős csapatokkal versenyzett, a magyarok tizenegyedikként végeztek. Hazánk eddig mind a hat olimpián képviseltette magát, Tokióban minden idők legjobb eredményét érte el: Bragmayer Zsanett 12. helyezésével a nőknél, Bicsák Bence hetedik helyével férfiaknál lett a legjobb magyar triatlonos olimpián.

Párizsban szintén 55 férfi és 55 női versenyző indulhat, és a vegyes váltó is programban marad. Az olimpiai rendezők egyébként előszeretettel bonyolítják le a versenyeket a város szívében, lehetőséget adva, hogy a több millió tévénéző az adott helyszín nevezetességeit is megcsodálja. Párizs is él vele, hiszen a rajt a III. Sándor híd lábánál lesz, a versenyzők a Szajnában ússzák le az 1,5 kilométert, a depóhoz 32 lépcsőn keresztül jutnak majd fel az első szám megtétele után, és a bicikli és a futás útvonala is számos látványosság előtt halad majd el.

Ahogy említettük, eddig mindegyik olimpiára kvalifikáltak a magyarok, de most minden eddigit felülmúlnák. Lehmann Tibor, a szövetség szakmai alelnöke világszenzációnak nevezte, ha összejönnek a párizsi terveik, amire jelen állás szerint minden esély adott. Az olimpiai kvalifikációs ranglistán a legjobb harmincháromban ugyanis négy férfi versenyző is szerepel, a szabályok értelmében hárman juthatnak ki egy nemzetből. A legfőbb triatlon-nagyhatalmak közül is csak párnak sikerült – például a briteknek, franciáknak, amerikaiaknak – a férfiaknál három versenyzővel részt venni a játékokon. A nőknél jelenleg egy kvóta szinte biztos, de ha a vegyes váltó is kijut, öt magyar állhat rajthoz. A kvótaharc egy éve kezdődött, 2024 májusában fejeződik be, tehát jelenleg pont a félidőben vagyunk, és az állás kedvező magyar szempontból.

A legelőkelőbb helyen a tiszaújvárosiak sportolója, a 24 éves Lehmann Csongor áll. A junior és U23-as világbajnok, felnőttvilágkupa-győztes triatlonos bizakodó, szinte már olimpiai résztvevőnek tekinthető, de azt mondja, még nem lehet hátradőlni, biztosra akar menni.

– A 12. helyen állok, és megnyugtató a helyezésem, de ne feledjük, még csak a kvalifikáció félidejében vagyunk. Ha az előző olimpiákból indulunk ki, majdnem elértem azt a pontmennyiséget, amivel ki lehet jutni a játékokra, de szeretnék még egy-két jó versenyt menni, amivel bebiztosíthatom magam. Azt gondolom, a tervünk megfelelő, jó úton haladok a kijutás felé vezető úton.

Bragmayer Zsanett Tokió után Párizsra is nagy reményekkel készül, Lehmann Csongorhoz hasonlóan szintén kvótás helyen áll egy évvel az olimpia előtt, több mint bizakodó a formáját tekintve.

– Abból kiindulva, hogyan készültem Tokióra és milyen formában voltam akkor, most bátran kijelenthetem, egy évvel Párizs előtt már hasonló állapotban érzem magam, ami nagyon jónak ígérkezik. A mi sportágunkat időre mérik, ezért pontosan lehet tudni, hogy mi kell az olimpiai top tíz eléréséhez. Ha megnézem a korábbi olimpián a női időeredményeket és hétről hétre a teljesítményemet, tisztán látszik, milyen formát kell elérnem. Elárulom, nem vagyok messze tőle, nagyjából 40 másodperc választ el a legjobb hattól, ami első hallásra még soknak is tűnhet, de látva, hol tartok a felkészülésben, nem ledolgozhatatlan időről beszélek.

Bragmayer Zsanett idén 32 versenyen vesz részt, felkészülését periódusokra osztotta. Jelenleg egy héthetes versenysorozat közepén tart. Amikor befejezi, nincs pihenő, magaslati edzőtáborba vonul, majd újabb, többhetes versenysorozat következik, és így érkezik el a párizsi olimpia versenynapjához.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Lehmann Csongor

Lehmann Csongor rangsorol a versenyek között, a világbajnoki versenysorozatot részesíti előnyben, és a top tízes helyezéseket tűzte ki célnak.

– A sorozatban minden egyes forduló erős és magas színvonalú, hiszen a világ­elit vesz részt rajta. Nem lehet egymás után letudni, minden egyes állomás külön felkészülést igényel. Japánban kilencedik helyezéssel indítottam, ami megegyezik az eddigi legjobb helyezésemmel a sorozatban; tavaly Cagliariban értem el, ahol a vébé következő versenyét rendezik, és egy ismerős pálya vár. Majd következik az Európa-bajnokság Madridban.

Nem elég a pontgyűjtés, a megfelelő fizikai és mentális felkészülés, a párizsi olimpián extrém pálya várja a triatlonosokat. Nem csak a távval és egymással kell megküzdeniük, mondjuk úgy, a terepviszonyok is komoly kihívás elé állítják a versenyzőket. Hiszen Párizsban lépten-nyomon macskakövön haladnak. Bragmayer Zsanett már tavaly óta „akk­limatizálódik”, hiszen kiköltözött Franciaországba (nyolc éve képviseli a metzi klubot), így testközelből szerezheti be a tapasztalatait.

– Franciaországban eszméletlenül sok macskakő van, hol kicsi, hol nagy, de mindenhol ezt látom. Párizstól legalább 200 távolságra lakom, de még a saját utcám is macskaköves, szóval minden egyes nap találkozom vele. A futásnál a bokámra sokat kell erősíteni, nehogy valami baj történjen. Úgy gondolom, külön taktikával kell készülni a biciklinél, mert nagyon keménynek ígérkezik a 40 kilométer. Nem lesz annyi kanyar, mint Tokióban, viszont a szakasz legalább hetven százaléka macskaköves, ebből adódóan a kátyú, bemélyedés miatt nehezített pálya vár ránk. Fontos a felniválasztás, a megfelelő guminyomás és még sorolhatnám. Egy évünk van feljegyezni mindent, amit tapasztalunk és „finomhangolni”. Azt mondom, a legjobb helyen vagyok, hogy mindenre felkészüljek. Egyből értesülök mindenről, hiába vagyok magyar, a franciák mindenben segítenek.

Hasonlóan vélekedik Lehmann Csongor is, a fiatal versenyző szerint az idei olimpiai tesztverseny mutatja majd meg igazán, mik lesznek azok az apróságok, amiket a követező évben prioritásként kell kezelni és gyakorolni. Szeretne minden eshetőségre felkészülni, ezért elindul idén is Karlovy Varyban, ahol több macskaköves szakasz is található a kerékpárpályán. Tavaly egyébként ezen a Világkupán a dobogó legfelső fokára is felállhatott.

Ha már a párizsi olimpiai pálya, Zsanett arra is felhívta a figyelmet, hogy az úszást a Szajnában tartják, ami elég keskeny, ezért verekedős döntőre számít, erre szintén külön kell készülni. Mindketten közel állnak hozzá, de egyikük sem vallja még magát olimpiai indulónak, viszont minden gondolatukat Párizs teszi ki.

– Napjában már többször megfordul a fejemben, bár otthon nincs semmi, ami az olimpiára emlékeztetne, ennek egyik oka, hogy többet vagyok edzőtáborban, mint odahaza. A motivációt magamban kell keresni, egy monoton és iszonyatosan kemény, több hétig tartó edzőtábor alatt mindig erőt merítek az olimpiai szereplés gondolatából. A legnagyobb erőt az adja, hogy megvan a felkészülési terv, a cél, tudom, mi az az út, amit meg kell tenni ahhoz, hogy elérjem – mondja Lehmann Csongor.

Bragmayer Zsanett szerint a franciák nagyon készülnek, és várják az olimpiát. A boltokban már kaphatók az ötkarikás játékok plüsskabalái, és a szatyrokon mindenhol az olimpiai logó díszeleg. Ilyen közegben nem szükséges további emlékeztető.

Korábban írtuk

– Csak úgy lehet motiválni magunkat a mindennapokban, ha van egy egzakt cél a fejünkben, ez nem más, mint a párizsi olimpia. A legjobb magyar női eredményt szeretném megdönteni, kellemes helyzetben vagyok, mert ez a saját eredményem. Tudom, hogyan értem el, milyen út vezet odáig. Ezzel kelek és fekszem. Amikor eldördül a rajtpisztoly, úgy akarok ott állni, hogy képes legyek kihozni magamból a maximumot. Megtapasztaltam, milyen érzés a hazámat képviselni egy olimpián és elérni a legjobb eredményt, nem lehet más célom, mint ezt megdönteni Párizsban. Történt egy generációváltás Tokió után, sokkal sűrűbb és erősebb lett a mezőny, de hiszek abban, hogy annak van szerencséje, aki megdolgozik érte. Ha hozom azt az időeredményt, amit tervezek, a legjobb tíz meglehet.

A Lehmann családban a triatlonszenvedély apáról fiúra száll, a szövetség szakmai alelnöke korábban profi versenyző volt, főleg hosszabb távokon – Iron­manen – indult, az olimpia ezért sem adatott meg neki, de most együtt küzdenek egy közös álom megvalósításáért.

– Nagyon jó a kapcsolat köztünk, jól tudunk együtt dolgozni. Minden tapasztalatát, amire apukám szert tett pályafutása során, átadja nekem. Mindent megteszek azért, hogy igazán jó eredményre legyek képes, akár a dobogóra is fel tudjak állni, de tisztában vagyok vele, hogy mennyire nehéz lesz, és milyen kemény út vezet addig.

Huszonkét éven keresztül, 1997 és 2019 között rendezték meg Tiszaújvárosban a triatlonosok legrangosabb versenyeit; a világon egyedülálló, hogy egy helyszín megszakítás nélkül ennyi időn keresztül vendégül lássa a világelitet. Idén ismét lesz Világkupa a városban, ráadásul az olimpiai kvalifikációs sorozat részeként. Bragmayer Zsanett és Lehmann Csongor is rajthoz áll az értékes párizsi pontok reményében.