Fotó: MTI/Illyés Tibor (archív, illusztráció)
Hirdetés

Eredmény, az 5. helyért:
Magyarország-Japán 15-13 (4-3, 4-2, 2-2, 5-6)

gólszerzők: Német, Bedő, Bátori 3-3, Erdélyi 2, Kovács, Nagy Á., Pásztor, Kállay 1-1, illetve Okawa 4, Inaba, Siga 3-3, Koppu, Josida, Araj 1-1

A két csapat csütörtökön a csoportkör harmadik fordulójában is találkozott egymással, a magyarok akkor 13-9-es győzelmet arattak. Az eltiltott Kardos Gergely mellett ezúttal Dőry Farkas és Várnai Kristóf maradt ki a keretből.

Az első negyed legérdekesebb jeleneteként a játékvezetők egy kérdéses esetnél alkalmazták a videobírót, amely a japánoknak kedvezett utólag Bisztritsányi Dávid védése után. A szokás szerint rengeteget úszó japánok támadásban csak emberelőnyben jelentettek veszélyt a kapura, a magyaroknak nem igazán kellett megizzadniuk ahhoz, hogy a nagyszünetre háromgólos különbség alakuljon ki (8-5).

Ahogyan a csoporttalálkozón, így ezúttal is a végjátékban lépett el igazán riválisától a magyar válogatott, és ugyan a japánok az utolsó percekben többször is eredményesek voltak, végül sima győzelmet aratott a Märcz-csapat.

A 16.45 órakor kezdődő szerb-horvát finálé győztese elsőként indulási jogot nyer a jövő évi tokiói olimpiára, míg a következő két kvótát júliusban a kvangdzsui világbajnokságon lehet megszerezni.

korábban:
a 7. helyért:
Kazahsztán-Kanada 17-16 (2-4, 3-3, 5-4, 3-2, 4-3) – ötméteresekkel

később:
a 3. helyért: Spanyolország-Ausztrália 15.00
döntő: Szerbia-Horvátország 16.45

A kapitány szerint a negyedik-ötödik hely volt a realitás

Fotó: waterpolo.hu (archív)

Märcz Tamás szövetségi kapitány szerint reálisnak mondható eredmény született a világliga belgrádi nyolccsapatos szuperdöntőjében, ahol az ötödik helyen végzett a magyar férfi vízilabda-válogatott.

„Nagy segítség volt a világliga abban, hogy tétmérkőzésen láthattam ezeket a játékosokat, persze még jobb lett volna, ha mondjuk a szerbek vagy a horvátok ellen is tudunk játszani. Ugyanakkor jó torna volt és kellőképpen nehéz, amelyen azt gondolom, ezzel a nem komplett csapattal a negyedik-ötödik hely körül volt a realitás” – nyilatkozta a szakvezető, hozzátéve, hogy a négybe jutásra nagy esély volt (az ausztráloktól ötméteresekkel kapott ki a csapat a negyeddöntőben).

A kapitány hangsúlyozta, az otthon maradt játékosok továbbra sem érezhetik magukat páholyban a világbajnoki részvétel szempontjából, hiszen addig még jó néhány közös edzés vár a csapatra.

Märcz Tamás elmondta, szerdán folytatják a munkát a Margitszigeten, addig még biztosan szűkül valamennyire a keret, amely először Hollandiával gyakorol majd közösen. Ezt követően pedig a BENU Kupán lesz érdekelt, ahová még Görögország és Franciaország érkezik. A jövő vasárnap kezdődő felkészülési torna után jelöli ki a szakember 13 fős vb-keretét, amely először Japánba utazik, és onnan megy majd át a dél-koreai Kvangdzsuba.

A júliusi világbajnokságon két olimpiai kvótát osztanak ki.