Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Az FTC játékosai ünneplik győzelmüket a férfi vízilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjének (Final 4) elődöntőjében játszott FTC-Telekom – Novi Beograd mérkőzés végén a máltai Gzirában 2024. június 5-én
Hirdetés

Az előző két kiírásban ezüstérmes belgrádi csapat négyperces emberhátrányból és kétgólos különbségről jött fel a záró negyedben, de az ötmétereseknél Vogel Soma egyetlen védése a zöld-fehérek sikerét jelentette.

Az FTC a pénteki döntőben a sorozatban negyedik sikerére hajtó, Zalánki Gergővel felálló olasz Pro Reccóval találkozik.


Férfi Bajnokok Ligája elődöntő:
FTC-Telekom Waterpolo – Novi Beograd (szerb) 18-17 (4-4, 3-2, 5-4, 1-3, 5-4) – ötméteresekkel
gólszerzők: Mandic 5, Merkulov 3, Argiropulosz 2, Vigvári Ve., Jansik Sz., Di Somma 1-1, illetve Vlahopulosz 4, Pijetlovic, Cuk 2-2, Drasovic, Lukic, Radulovic, Filipovic, Szkumpakisz 1-1


A Ferencváros szerzett vezetést. Úgy tűnt, hogy az első emberelőnynek egy rossz passz véget vet, de Vigvári nagyon messziről „mentette” gólra a fórt. A szerbek gyorsan fordítottak, az első két létszámfölényüket magabiztosan értékesítették.

Nem sokáig vezetett a belgrádi együttes, az előző két szezonban még honfitársait erősítő, de tavaly tavasszal a keretből kikerülő, majd a Ferencvároshoz igazoló Mandic egyenlített. Jansik remek lövésével újra az FTC került előnybe, de hamar jött a válasz, Vlahopulosz lövése Nagy blokkjáról vágódott szerencsétlenül a hálóba. A negyed vége előtt újra megszerezte a vezetést a magyar együttes, Argiropulosz megúszásból talált be, azonban a Novi Beograd még így is tudott válaszolni (4-4).

Szerb gólokkal indult a második felvonás – előbb Vlahopulosz labdája „csúszott be” a vízen, majd Lukic lőtt a jobb felső sarokba -, aztán Di Somma óriási lövésével kapaszkodott a Ferencváros. A Novi büntetővel léphetett volna el újra, ám Vlahopulosz kapufára lőtt, Merkulov pedig két elhibázott lövés után kétszer is betalált, így a nagyszünetben az FTC minimális előnyben volt (7-6).

A fordulást követően Mandic révén először került kétgólos előnybe a Ferencváros, sőt, Argiropulosz egy perccel később fórból betalált – mindeközben a szerbek sztárja, Granados már két kiállítás és lőtt gól nélkül állt. A szerbek egy videós vizsgálat után mozdultak el a holtpontról, pedig Vogel nagyot védett, de Vlahopulosz lövése centikkel bent volt. A magyar válogatott hálóőrének eszén viszont ötösből ezúttal sem tudtak kifogni, most a négyes döntő után visszavonuló kétszeres olimpiai bajnok Filipovic forgácsolta szét a kapufát.

Korábban írtuk

A szerbek – akik Granadost elvesztették a harmadik negyed közepén – fórból szépítettek, majd Mandic az egyik, Filipovic pedig a másik oldalon villantotta meg bal kezét. Mandic a következő magyar támadás végén is látványos gólt szerzett, három szerbet süllyesztett el egy lóbálással, mielőtt a hálóba lőtt. Úgy tünt, az FTC előnye gyorsan eltűnik, miután két emberelőnyt is eredményesen fejezett be a rivális, viszont a második közben Filipovicot a Jansikkal szemben elkövetett túlzott keménység miatt kiállították. Gyakorlatilag ezzel a mozdulattal ért véget a pályafutása, mivel a bronzmeccsen már nem játszhat, ráadásul így négyperces emberelőnybe került a Ferencváros és még ötméterest is lőhetett, amelyet Mandic értékesített (12-10).

A Ferencváros belealudt a záró nyolc perc elejébe, a Novi Beograd két gólt szerzett emberhátrányban és kiegyenlített, végül Merkulovnak sikerült ébresztőt fújnia.

A kiegészülő belgrádiak másfél perccel a vége előtt egyenlítettek, a túloldalon Mandic fórból hibázott, Molnár viszont labdát szerzett és emberelőnybe került az FTC. Nyéki Balázs vezetőedző időt kért, azonban egy rossz passz miatt lövés sem lett a figurából. A meccs utolsó támadása így a Novi Beogradé lett, az időkérés után Vlahopulosz lövése viszont fölé szállt, így akárcsak a Pro Recco és az Olympiakosz között, ebben az elődöntőben is ötméteresek döntöttek.

Ebben a párharcban egyetlen játékos hibázott, utolsó lövőként Szkumpakisz próbálkozását Vogel kifejelte, ezzel döntőbe jutott a Ferencváros.

Csapata mentális erejét dicsérte Nyéki Balázs

A Bajnokok Ligája fináléjába jutott Ferencváros férfi vízilabdacsapatának vezetőedzője szerint együttese ugyan sok hibával játszott, de főként mentálisan remek teljesítményt nyújtott a Novi Beograd elleni szerdai elődöntőben, a sorozat máltai Final Fourjában.

„Nagyon sok hibát elkövettünk, de így is mindenki nagyot játszott. A négyperces emberelőnyünk alatt volt egy blackoutunk, viszont komoly mentális erőről tettünk tanúbizonyságot, hogy nem hagytuk kicsúszni a kezünkből a meccset” – nyilatkozott az ötméteres párbajban megnyert összecsapást követően Nyéki Balázs az M4 Sport helyszíni stábjának.

A találkozó során az FTC többször is „nyert helyzetben volt”, hiszen az előző két kiírás ezüstérmese a harmadik negyedben két legnagyobb sztárját elvesztette, először a gól nélkül záró Alvaro Granados pontozódott ki, majd a visszavonuló Filip Filipovicot állították ki végleg brutalitás miatt, ami automatikusan magyar ötméterest és négyperces emberelőnyt vont maga után – a szerbek azonban innen álltak fel.

Nyéki Balázs külön kiemelte az öt gólos Dusan Mandicot, aki a mostanit megelőző két szezonban éppen a Novi Beogradot erősítette, de tavaly tavasszal személyes okok miatt kikerült a gárda keretéből, és a zöld-fehérekhez szerződött.

Az FTC a pénteki fináléban a rekordot jelentő, sorozatban negyedik végső sikerére hajtó, Zalánki Gergővel felálló olasz Pro Reccóval találkozik. Nyéki Balázs megjegyezte, természetesen felkészülnek taktikailag a riválisból – lát is olyan pontokat, amelyekkel lehet majd operálni ellene -, ugyanakkor egy ilyen finálét gyakran inkább egy-egy egyéni teljesítmény dönt el, és fontosabb a pszichológia. Hozzátette, még sosem győzték le a Reccót, de ebben a szezonban már a barcelonai és bresciai nyeretlenségüket is sikerült megtörniük, s bíznak valami hasonlóban az olasz bajnokkal szemben is.

Jansik Szilárd arról beszélt a Novi Beograd elleni meccset követően, hogy örülnek a győzelemnek, de tisztában vannak azzal, hogy ennyi hibát nem követhetnek el a Recco elleni fináléban.

„Tudjuk, hogy ez kevés lesz a folytatásban. A döntőben szeretnénk élvezni a játékot, nincs veszítenivalónk. Amennyiben élvezni tudjuk a meccset, és minden utasítást betartunk, nyerni fogunk” – mondta a magyar válogatott csapatkapitánya.