Fotó: MTI/AP/Mark Schiefelbein
Hirdetés

Peking lehet az első város az olimpiai mozgalom történetében, amelyik elmondhatja magáról, hogy nyári és téli játékokat is rendezett. Sok múlik persze azon, hogy a koronavírus nem gördít-e a következő hetekben leküzdhetetlen akadályokat a kínai szervezők elé. Jelen állás szerint ez a veszély nem fenyeget. „Az elmúlt két évben az élet minden területén megtanultuk, hogy rugalmasnak kell lennünk és gyorsan kell alkalmazkodnunk a változó körülményekhez. Pekingben ezt megtettük. Mindenre felkészültünk, a szervezőknek minden lehetséges szituációra van tervük” – mondta ifjabb Juan Antonio Samaranch sportvezető.

Ahhoz persze, hogy egészségügyi szem­pontból a lehető legbiztonságosabb körülmények között versenyezhessenek az olimpikonok, a szervezők ezúttal a tokiói nyári játékokon bevezetett szabályrendszernél is szigorúbbal készülnek. A sportolók csak a kijelölt „buborékban” tartózkodhatnak, és kötelező lesz számukra a napi tesztelés, illetve a maszkviselés. Beutazáskor más előírások vonatkoznak az oltott és az oltatlan sportolókra: akik nem védettek, azoknak 21 napra karanténba kell vonulniuk Pekingben. Az már szeptemberben eldőlt, hogy a február 4-én kezdődő eseményen csak helyi lakosok lehetnek a lelátókon, külföldi szurkolók nem vehetnek részt az eseményeken. Hogy a drukkerek a lehető legnagyobb biztonságban legyenek, a játékok egyik fő helyszínén például jelentősen korlátozták a nézők számát: a Vizes Kocka néven ismert létesítmény befogadóképességét 20 százalékra csökkentették, az épületbe kevesebb mint ezer szurkoló léphet be.

A Magyar Olimpiai Bizottság döntése értelmében a magyar sportolók közül kizárólag azok utazhatnak Kínába, akik már beadattak maguknak három oltást, ez alól felmentést megfelelő indokkal csak dr. Tállay András vezető csapatorvos adhat. Az érintettek már a tokiói játékokon részt vevőkkel egy időben megkapták a lehetőséget az oltásra, amellyel éltek is, a MOB később a harmadik vakcina felvételét is lehetővé tette számukra. Kína egyébként robotokat is alkalmaz majd a versenyek idején, hogy minél sikeresebb legyen a harc a koronavírus-járvány ellen. A különleges masinák többek között fertőtlenítenek a versenyek helyszínein, és figyelmeztetnek a maszkviselésre is. A gépekből, amelyek egyenként három-négy önkéntes munkáját képesek ellátni, több mint két tucat segíti majd az esemény lebonyolítását.

Miközben a szervezők minden erejükkel a Covid-járvány okozta akadályokat igyekeznek leküzdeni, egyre inkább fokozódik az olimpiát körüllengő politikai feszültség. Eddig Új-Zéldand, Ausztrália, Kanada, Nagy-Britannia és Japán kormánya jelezte, hogy követi az Egyesült Államok példáját, és a sporteseménytől való diplomáciai távolmaradással tüntet a kínai kormány jogsértései, mindenekelőtt az ujgur kisebbség ellen hozott intézkedések miatt. Ez azt jelenti, hogy az érintett országok sportolói részt vesznek majd a játékokon, politikusaik és tisztségviselőik azonban távol maradnak az eseménytől. Persze vannak, akik keveslik ezt: emberi jogi szervezetek több nagy televíziós csatornát, köztük az amerikai NBC-t is arra szólítottak fel, hogy ne közvetítsék a pekingi eseményeket, két tibeti diák pedig az olimpiai öt karikához láncolta magát a NOB székházánál a svájci Lausanne-ban, így követelve, hogy az országok sportolókat se küldjenek a rendezvényre.

Korábban írtuk

Az Európai Unió részéről még nem született egységes döntés arról, hogy csatlakozik-e a diplomáciai bojkotthoz, a tagállamok közül egyelőre csak Litvánia jelentette ki határozottan, hogy támogatja. Emmanuel Macron francia elnök ugyanakkor azt mondta, illő volna távol tartani a sporttól a politikát, és más eszközökkel kényszeríteni Kínát az emberi jogok tiszteletben tartására. Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő szerint amennyiben az amerikai fél kitart amellett, hogy politikai ügyet csináljon a játékokból, úgy Peking komoly ellenlépéseket tesz. A NOB igyekszik tiszteletben tartani a kormányok döntéseit, vagyis politikailag semleges maradni, Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke pedig azt mondta, amíg a sportolókat nem érinti a bojkott, addig különösebben nem foglalkoznak az üggyel.

A téli olimpia kvalifikációs időszaka január 16-án zárul. Az előző játékokon, Phjongcshangban 19 versenyző képviselte hazánkat, a MOB most 15-16 fő részvételében bízik. Három sportágban is egy hajszálon múlt, hogy gyarapodjon a delegáció: a Palancsa Dorottya, Kiss Zsolt összeállítású curling-vegyespárost és a női jégkorong-válogatottat mindössze két győzelem, a Janovszkaja Anna, Lukács Ádám jégtánckettőst pedig egy hely választotta el az olimpiai kvótaszerzéstől.

Jelen állás szerint 11 versenyző képviseli majd Magyarországot: a Scsetyinyina Julija, Magyar Márk műkorcsolyapáros, Kónya Ádám és Pónya Sára sífutók, valamint hét rövid pályás gyorskorcsolyázó, akik közül Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry és Jászapáti Petra már biztos résztvevőnek számít, két férfi és egy nő sportoló személyéről azonban később döntenek. Ez utóbbi sportágban 2018-ban magyar történelmi siker született: a Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Knoch Viktor, Burján Csaba összetételű csapat megszerezte hazánk első téli olimpiai aranyérmét. A Liu fivérek és Krueger John-Henry most egyéniben, férfiváltóban és a női versenyzőkkel kiegészülve mixváltóban is odaérhetnek a dobogóra. A Nielsen adatelemző leányvállalata, a Gracenote novemberben három érmet, egy-egy aranyat, ezüstöt és bronzot jósolt a magyar küldöttségnek. A cég októberben még csak három harmadik helyet jelzett előre, ám az időközben elért eredmények hatására már sokkal jobb szereplést prognosztizál. A virtuális éremtáblázatot továbbra is Norvégia vezeti 44 éremmel, köztük 22 arannyal. Az előzetes statisztikák alapján az Orosz Olimpiai Bizottság sportolói végeznek a második helyen 14 elsőséggel, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a németek jöttek fel 11 győzelemmel.

Októberben a görögországi Olümpiá­ban, Héra templomában, az ókori játékok bölcsőjében fellobbant a téli olimpia lángja. Három futó vitte fel az athéni Akropoliszra, ahol az éjszaka folyamán őrizték. Ezután vették át a kínai szervezők a Panathinaiko Stadionban, onnan a kínai fővárosba utazott. Az olimpiai kandelábert a Kínai Kommunista Párt pekingi titkára, a 2022-es pekingi téli olimpia szervezőbizottságának elnöke gyújtotta meg. Február 2. és 4. között rövid futást is tartanak a lánggal, közvetlenül a 4-én sorra kerülő megnyitóünnepség előtt.