Fotó: MTI (archív)
Hirdetés

Minden idők legsikeresebb női sakkozója múlt héten, az európai szövetség első ízben megrendezett, monte-carlói gáláján vehette át a díjat Garri Kaszparovval közösen, aki a férfiak között érdemelte ki a címet.

Polgár Judit arról is beszélt, hogy a sportág számára nagyon jó és fontos egy ilyen kiemelkedő és magas nívójú rendezvény, melyen 12 kategóriában adtak át elismeréseket.

Az öt éve visszavonult sportolót a 2024-es sakkolimpiáról is kérdezték, melynek rendezését Magyarország szeretné elnyerni. Polgár Judit, a nemzetközi sportági szövetség tiszteletbeli alelnöke úgy látja, hogy ez egy „nagyon nehéz projekt”, a tornának hatalmas a presztízse, a rendezés elnyeréséhez nagyon sok feltételnek kell megfelelni.

„Magyarország azért egy nagyon elismert országnak számít a sakk világában. Olyan eredmények vannak mögöttünk, melyeket a nemzetközi szövetség és a nemzetközi sakktársadalom is elismer, ráadásul tudják, hogy Budapest gyönyörű hely” – jegyezte meg Polgár Judit, hozzátéve, hogy több pozitívumot is fel lehet sorakoztatni a magyar pályázat mögött, az viszont biztos, hogy komoly lobbitevékenység vár a magyar szövetségre ebben az ügyben.

A kétszeres sakkolimpiai bajnok Polgár 15 éves és 4 hónapos korában szerezte meg a nagymesteri címet, ezzel akkor minden idők legfiatalabb nemzetközi nagymestere lett, megelőzve Bobby Fischert. Polgár Judit az egyetlen nő, aki a férfiak között világbajnoki döntőbe jutott, ugyancsak egyedülálló, hogy nőként elérte és túllépte a 2700 Élő-pontot.

Az Európai Sakkszövetség hagyományteremtő szándéka szerint a díjátadó ünnepséget ezentúl minden évben ugyanazon napon, azaz november utolsó szombatján rendezi Monte-Carlóban, egy nagyszabású, a sakkozást népszerűsítő gálaest keretében.