Fotó: MTI/AP/Haszan Ammar (archív)
Hirdetés

Marco Rossi szövetségi kapitány csapata az NL harmadosztályában csoportmásodikként zárt, így összesítésben a 31. helyet szerezte meg múlt ősszel. Leegyszerűsítve: akkor lesz érintett a jövő márciusi rájátszásban, ha a mögötte végzett együttesek közül legfeljebb egy jut ki az Eb-re a hagyományos selejtezősorozatból. Jelenleg pedig kizárólag az NL-ben 38. helyezett Szlovénia áll Eb-részvételt jelentő helyen, ami azt jelenti, hogy a magyarok éppen pótselejtezősök.

Papíron az NL mind a négy osztályából négy-négy csapat vehetne részt a rájátszásban. Jelen állás szerint azonban az első és második vonalból mindössze három-három válogatott nem jutna ki közvetlenül az Eb-re, az ott fennmaradó egy-egy helyet a harmadosztályból töltenék fel, a magyarok pedig így jutnának rájátszást érő helyhez.

Jelenleg az A divízióból Hollandia, Svájc és Izland, a B-ből Bosznia-Hercegovina, Ausztria és a magyarokkal azonos selejtezőcsoportban szereplő Wales, a C-ből Skócia, Norvégia, Szerbia, míg a D-ből Georgia, Észak-Macedónia, Koszovó és Fehéroroszország lenne érintett a rájátszásban. Az első három trióhoz sorsolás útján csatlakozna egy-egy csapat a Bulgária, Izrael és Magyarország alkotta hármasból. A pótselejtezős négyes tornákon elődöntőket és döntőt rendeznek.

Az Eb-selejtezőkből még négy kör van hátra, azaz sok változás lehet, így akár a magyarok is kivívhatják egyenes úton a részvételt. Ha ez mégsem sikerülne, akkor arra kell figyelni, hogy az NL-rangsorban a magyarok mögött lévő csapatok közül legfeljebb egy végezzen csoportja első két helyén. E tekintetben négy csoportot érdemes követni: az A-ban Koszovó van versenyben Csehországgal az Anglia mögötti második helyért, az F-ben Románia harcol a svédekkel és a norvégokkal a spanyolok mögötti második pozícióért, a rendkívül kiegyenlített G-ben Szlovénia és Észak-Macedónia is versenyben van még a lengyelekkel, az osztrákokkal és az izraeliekkel, míg a J-ben az örmények hátránya csak három pont a második finnekkel szemben.

A jövő nyári kontinensviadalt 12 ország egy-egy stadionjában rendezik, Budapesten három csoportmérkőzésre és egy nyolcaddöntőre kerül sor. Ha a magyarok kijutnak, akkor legalább két találkozójukat hazai pályán vívhatják a csoportkörben.