Fotó: MTI/Illyés Tibor, archív, illusztráció
Hirdetés

„Nagyra értékelem, hogy az összes csapatunk az első nyolc között végzett, ez nem minden nemzetnél van így – mondta az MTI-nek Udvarhelyi Gábor.

– Igaz, hogy tavaly volt arany Újvidéken, de a mostani eredményt, a négy érem megszerzését jobbnak értékelem, már csak azért is, mert ebből hármat csapat nyert. Olyan csapat, amelynek így most már jobb esélye van kijutni a tokiói olimpiára. Ez nagy előrelépés” – hangsúlyozta.

A németországi Eb-n második lett a Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású férfi és a Márton Anna, Pusztai Liza, Katona Renáta, László Luca alkotta női kardcsapat, míg harmadikként végzett a férfi párbajtőr együttes – Rédli András, Siklósi Gergely, Berta Dániel, Koch Máté felállásban -, továbbá Márton Anna egyéniben.

A szakvezető kiemelte, hogy a férfi kardválogatott biztosan őrzi helyét az élvonalban, a női kard- és férfi párbajtőrcsapat pedig megfiatalítva is erősödik.

„A most megszerzett pontok kitörölhetetlenek, az olimpiai kvalifikációba mindenképpen beleszámítanak” – hangsúlyozta, majd hozzátette: nagyon örül Márton Anna bronzérmének, és annak is, hogy egyéniben két további vívó, a párbajtőröző Andrásfi Tibor és a kardozó Szatmári András az első nyolcban végzett.

„A magyar vívás nem szerepelt rosszul, de persze nem dőlt el semmi az olimpia szempontjából. Most jön a budapesti világbajnokság, utána kell majd azon gondolkodni, hogyan tovább” – fejezte be szakmai értékelését, de annyit még megjegyzett, hogy „a magyar csapat példamutatóan szurkolt, sportszerűen viselkedett, a versenyzők végig kint voltak a teremben, szurkoltak a többieknek”.

A düsseldorfi Eb-t szerény érdeklődés övezte, a külvárosi vásárterület 8b pavilonjába kevés néző látogatott ki, a szervezőknek vélhetően minimális eszközük volt a hírverésre, mobilizálásra. Központi támogatást nem kaptak, tartományi hozzájárulásra volt szükség ahhoz, hogy egyáltalán meg tudják rendezni a versenyt. A helyszín optimális volt abból a szempontból, hogy minden pást szellősen elfért benne, illetve a résztvevők, edzők közül többen is kiemelték, hogy a légkondicionálás jól működött, ami azért lányeges, mert ez nem minden korábbi helyszínen volt így. Ugyanakkor víz például már nem jutott a versenyzőknek, felirat jelezte, hogy a csapvíz iható, és az internetszolgáltatás is akadozott.

Következik július 15-től az év fő versenye, a budapesti világbajnokság, amely az olimpiai kvalifikációs év legfontosabb állomása lesz.