Hirdetés

Pupp Noémi aranyérmet szerzett vasárnap kajak egyes 1000 méteren a müncheni multisport Eb keretében zajló kajak-kenu Európa-bajnokságon.

Az egy nappal korábban K-2 500-on Fojt Sárával negyedik Pupp Noémit most K-1 1000 méteren szólították a rajthoz. Az Atomerőmű SE 24 éves kajakosa a visszafogottabb rajt után fokozatosan zárkózott fel az élbolyba olyannyira, hogy 600 méternél a vezetést is átvette. A hajrában aztán hárman is szorongatták, de sikerült megőriznie előnyét, így magyar arannyal kezdődött a nap.

„Nagyon jónak éreztem a pályámat, bár kicsit beragadtam a rajtban. A közepe az szerintem patika volt, és a végére aztán szerencsére akkora előnyt tudtam összeszedni, hogy bár jött a lengyel lány, nem tudott megfogni. Egyébként az eredményhirdetés előtt azt mondta nekem, hogy én lettem a második, így csak akkor hittem el, hogy győztem, amikor az ő országát mondták be a második helyre. Még nem sikerült beszélnem a testvéremmel (Pupp Réka, olimpiai ötödik dzsúdós), mert éppen most utazik haza a japán edzőtáborból, de ha valaki, akkor ő tudja, hogy ez mit jelent. Mindig mindenben egymás mellett állunk, úgyhogy ez az ő érme is. Tőle láttam, tanultam, hogy milyen sportembernek lenni.”


Aranyérmet nyert a Bragato Giada, Nagy Bianka kenuspáros 200 méteren vasárnap a müncheni multisport Eb keretében zajló kajak-kenu Európa-bajnokságon.

Női C-2 200 méteren a szombaton az 500 méteres olimpiai számban ezüstérmes Bragato Giada, Nagy Bianka duó két hete legjobb európaiként zárt harmadikként a vb-n, így most esélye volt egy jobb helyezésre. Ennek megfelelően is versenyzett, a németekkel és leginkább a spanyolokkal volt csatában az aranyéremért, és ha csak öt századmásodperces előnnyel is, de elsőként haladt át a célvonalon.

Bragato Giada: „Én semmit sem láttam a befutónál, csak egyszerre hallottam négy dudát, nem tudtam, melyik a miénk. Aztán Bianka szólt, hogy a kivetítőn minket írtak ki elsőnek, akkor már mertem örülni. Friss páros a miénk, de azt érzem, hogy pályáról pályára jobbak vagyunk, ez a döntőben is kijött.”
Nagy Bianka: „A befutó után én is izgultam, de az volt a megérzésem, hogy mi nyertünk. Jól jött ki az utolsó húzásunk, és a rajtunk sem volt rossz, pedig az a gyenge pontunk. Sikerült fejlődnünk, előrelépnünk, és remélem, hogy jövőre az olimpiai távon is tudunk majd nyerni.”


Aranyérmet nyert a Kiss Blanka, Lucz Anna kajakpáros 200 méteren vasárnap a müncheni multisport Eb keretében zajló kajak-kenu Európa-bajnokságon.

A Kiss Blanka, Lucz Anna kettős a szám friss világbajnokaként szállhatott vízre a női K-2 200 méter döntőjében, és ennek megfelelően is teljesített. Már a rajtból a magyarok jöttek ki elsőként, és az ott megszerzett előnyüket még tovább is növelték a célig, a riválisok végig csak a hátukat nézhették. A magyar duó így két héten belül világ- és Európa-bajnoki címet is szerzett ebben a számban.

Kiss Blanka: „Nagyon boldog vagyok, hogy a világbajnokság után az Európa-bajnokságot is sikerült megnyernünk. Maximálisan elégedett vagyok a párosunkkal. Nem feltétlenül jöttünk jó pályát, de ez nem számít, ha nyerünk.”
Lucz Anna: „Nagyjából végig éreztem, hogy valahol elöl vagyunk, nem nagyon nézelődtem, csak próbáltam nyomni, ahogy tudom. Amikor beértünk, akkor látta Blanka, hogy megvan.”


Korábban írtuk

Rendessy Eszter ezüstérmet nyert vasárnap kajak egyes 500 méteren a müncheni multisport Eb keretében zajló kajak-kenu Európa-bajnokságon.

A nők „királyszámában”, K-1 500 méteren az UTE 19 éves kajakosa, az egy nappal korábban Kőhalmi Emesével 1000 méteren első Rendessy Eszter próbálkozott azok után, hogy két hete, a vb-n hetedik lett. Most sem kezdett túl jól, de aztán féltávnál már az éllovas lengyel Anna Pulawska mögött lapátolt, 300 méternél pedig úgy tűnt, rövid időre a vezetést is átvette. A hajrához érve mások is – így a címvédő dán Emma Jörgensen – bekapcsolódtak az érmekért folyó harcba, és bár Rendessy fáradni látszott, kitartott a célig, s ennek ezüstérem lett a jutalma. Pulawska nyert, Jörgensen lett a harmadik.

„Nehezen találom a szavakat, egyelőre el sem hiszem, hogy sikerült ezüstérmet szereznem, és nagyon örülök. Érzékeltem, hogy egész jó helyen lehetek, éreztem, hogy a mellettem lévő horvát lány előtt vagyok. De nem nagyon nézelődtem, az utolsó ötvenen már nem tudom, hogy mi vitt be, ott már csak a célt néztem, és azon voltam, hogy valahogy érjek be.”


Aranyérmet nyert vasárnap a Nádas Bence, Kopasz Bálint kajakos páros 500 méteren a müncheni multisport Eb keretében zajló kajak-kenu Európa-bajnokságon.

Nádas Bence és Kopasz Bálint – utóbbit igazi sztárként kezelik itt az Eb-n, rengetegen kérnek interjút tőle – friss világbajnokként érkeztek Münchenbe, és most is a győzelem volt a céljuk. A futam aztán eleinte nem úgy nézett ki, hogy ez sikerülni fog nekik, a németek ugyanis nagyon bekezdtek, a magyarok féltávnál csupán a negyedik helyen lapátoltak. A táv második felében azonban Kopaszék megmutatták, hogy mit tudnak, miközben a lelátó közönsége már a hazai egységet látta elsőként a célban, méterről méterre jöttek fel, az utolsó húsz-harminc méteren már az ő hajójuk orra volt előrébb, és végül ledolgozva egyhajós hátrányukat a vb után ismét parádés győzelmet arattak.

Kopasz Bálint: „Ezen a távon nagyon egyszerre mozognak a versenyzők, így jellemző a szoros csata. A németek nagyon magabiztosan mentek egészen 400 méterig, de mi nem ijedtünk meg, előre megbeszéltük, hogy nem hagyjuk magunkat kizökkenteni, hiszen ebben a versenyben az utolsó 50-100 méter a legfontosabb. Mi meg is indítottuk a hajót, ahogy kell.”
Nádas Bence: „Amit előre elképzeltem, hogy a többi hajó hogyan fog mozogni, az be is vált, a németek kamikaze taktikával indultak. Gyakorlatilag ugyanazt a pályát csináltuk, mint két hete, Kanadában. Nagyon jól tudunk együtt dolgozni Bálinttal, így a versenyekre mindig kijön a jó forma.”


Mészáros Krisztofer ezüstérmet nyert talajon a müncheni multisport Eb keretein belül rendezett torna Európa-bajnokságon.

Vasárnap elsőként mutatta be gyakorlatát, mégpedig nagyon magas színvonalon. Ugrásai látványosak, érkezései pedig pontosak voltak, egyetlen elemnél mutatott minimális bizonytalanságot kis karkörzéssel. Produkciójára egy tizeddel többet kapott, mint a selejtezőben, 14,600 pontos eredményét pedig csak a hetedikként következő, tavaly Tokióban olimpiai bajnok izraeli Artem Dolgopyat tudta felülmúlni.


Bronzérmet nyert vasárnap a Kiss Blanka, Lucz Anna, Csikós Zsóka, Gazsó Alida Dóra összeállítású kajaknégyes 500 méteren a müncheni multisport Eb keretében zajló kajak-kenu Európa-bajnokságon.

Ebben a számban Magyarország címvédőként érkezett az Eb-re, igaz, tavaly teljesen más összeállítású csapat nyert Poznanban. Most a korábban K-2 200-on aranyérmes Kiss Blanka és Lucz Anna mögött Csikós Zsóka és Gazsó Alida Dóra ült, s a kvartett jól kezdett. Féltávnál a vezető lengyelek mögött haladt, de aztán a hajrára kicsit elfáradt, a végén még a dánok megelőzték, így bronzéremnek örülhetett.

Kiss Blanka: „Én teljesen kihajtottam magam és mindannyian mindent beletettünk ebbe a négyesbe. Nem lehetünk szomorúak, sőt, nagyon örülünk.”
Lucz Anna: „A második, harmadik és negyedik egység szinte egyszerre jött be a célba, én nem is tudtam, hányadikak vagyunk.”
Csikós Zsóka: „A célban senki nem örült igazán, így én sem. Ez egy megnyert bronzérem.”
Gazsó Alida Dóra: „Az utolsó száz méterre nem emlékszem, mert nagyon fájt. Nagyon büszke vagyok a lányokra, mert szembeszeles pályán tudtunk egy hajón belül maradni a lengyelektől. Ezt az eredményt a kapitányunknak is köszönhetjük, mert kiállt az egységünk mellett, és jók voltunk.”


Kőhalmi Emese aranyérmet szerzett vasárnap a női kajakosok 5000 méteres versenyében a müncheni multisport Eb keretében zajló kajak-kenu Európa-bajnokságon.

A leghosszabb táv versenyeit eredetileg szombaton bonyolították volna le, de a vihar közbeszólt és a férfi kenusok döntője után félbeszakították a küzdelmeket, majd a fennmaradó három számot az utolsó napra halasztották.
Kőhalmi taktikusan versenyzett, végig az élbolyban haladt, majd a célegyenesben lehajrázta riválisait.
„Ez egy nagyon jó verseny volt, sokkal jobban esett, mint a világbajnokság, ami a futások miatt elég kemény volt. Próbáltam egy jó rajt után iramból jönni tovább, aztán a végén egy finist csinálni. Ez sikerült. Nem örültem, hogy tegnap elmaradt a versenyünk, jobb lett volna mára mindenen túl lenni, de az eredményemet nem befolyásolta” – nyilatkozott a 20 éves kajakos.


A magyar váltó ezüstérmet nyert a nyíltvízi úszók csapatversenyében a római Európa-bajnokság vasárnapi zárónapján.

A Rohács Réka, Olasz Anna, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf összeállítású négyest csak a házigazda olaszok előzték meg.

Ez volt a szakág egyetlen magyar érme a kontinensviadalon.