Bíró Attila, a magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya szerint fiatal csapata a jövője szempontjából is fontos győzelmet aratott hétfőn az olaszok elleni negyeddöntőben a Barcelonában zajló Európa-bajnokságon.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Fotó: MTI/Illyés Tibor

A szakember ugyanakkor nem ülhet majd le a kispadra a szerdai elődöntőben, mivel a mérkőzés hajrájában piros lapot kapott.

„Zavart, hogy olyan helyzetekből kaptunk kiállításokat, amelyekre előre felkészültem, de azt gondolom a 7-1-s kontra és a 13-7-s fór arány az olaszok javára már durva, még most is nehezen emésztem meg” – nyilatkozta a 10-9-re megnyert összecsapást követően Bíró Attila. „Egy ilyen összecsapást megnyerni hatalmas lökést adhat, rég győztünk ilyen tétmérkőzésen, ez pedig a csapat jövője, épülése szempontjából nagyon fontos, akár már szerdára tekintve is”.

Bíró Attila elmondta, az utolsó percben már az ötmétereseken gondolkodott, azonban Gangl Edina kivédte az olaszok utolsó támadásakor megítélt büntetőt, ezzel megőrizte a minimális előnyt és lezárta az összecsapást.

„Voltak olyan egyéni teljesítmények, amelyek mindig továbblökték a csapat szekerét és itt nemcsak gólokra gondolok, hanem egy-egy védekezésre is, ilyen momentumokból táplálkoztunk” – mondta Bíró, aki leszögezte, az elődöntőben is ugyanilyen nehéz mérkőzésre számít – szinte biztosan a hollandok ellen, akik a németekkel játszanak a nyolc között.

A találkozó egyik hőse Gangl Edina volt, ugyanakkor maradt benne hiányérzet:

„Sokkal jobban szoktam az olaszok ellen védeni, de örülök neki, hogy az utolsó védésem döntötte el végül a meccset. Ez tényleg csapatmunka volt, amikor Keszi valahogy belőtte azt a gólt a végén, éreztem, hogy nem kaphatunk ki. Már csak az ötöst kellett kivédenem, tudtam, hogy a csapatomnak adós vagyok ezzel” – mondta a hálóőr, aki hozzáfűzte, Roberta Bianconi ötméteresénél előre eldöntötte merre indul. „Mindkét oldalra szokta lőni, de nagyobb százalékkal a jobb kézhez, végül arcon talált”.

A győztes gólt szerző Keszthelyi Rita arról beszélt, hogy a mindent eldöntő találat egy, még az utánpótlásig visszanyúló játékoskapcsolat eredménye.

„Megláttam a helyet, láttam, hogy Dodónál (Csabai Dóra) van a labda, reméltem, hogy adja majd. Az utánpótlást is beleszámítva lassan tíz éve játszunk egymás mellett, igazából tudtam is, hogy passzol majd. Igaz, húzásra vártam, de mint elmondta, nem tudta eldönteni, hogy vízre vagy kézre tegye, végül így lett a legjobb, hiszen gól lett” – elevenítette fel a mérkőzés egyik legszebb pillanatát a csapatkapitány.

Szilágyi Dorottya is fontos gólokat szerzett, számára a tavalyi világbajnokságon átélt pillanatok adtak lökést:

„Az utolsó negyedben, amikor az olaszok kettővel vezettek, beugrott, milyen érzés volt tavaly hazai közönség előtt nem bejutni a legjobb négy közé. Nem akartam még egyszer ugyanezt átélni, és minden maradék energiánkat összeszedtük és mindent megtettünk”.

Az egyik legnagyobb munkát a korábban kapusként, jelenleg centerként szereplő Gyöngyössy Anikó végezte, neki az olasz bekkek mellett a bírókkal is meg kellett küzdenie, ugyanis a legtöbb kontrát rá fújták.

„Iszonyatosan verekedős mérkőzés volt, s ugyan nem mindig értek egyet a bírók ítéleteivel, de ennek inkább az ellenszerét kell megtalálni. Az olasz és a spanyol csapat szerintem aljas vízilabdát játszik, a hollandok viszont sokkal tisztábban pólóznak” – jegyezte meg.

A magyarok a szerdán 17 órakor kezdődő elődöntőben a Hollandia-Németország párharc győztesével találkoznak.