A tervezésért felelős Böszörményi Nagy Gergely és Tóth Andrea igazgató szerint is az innovatív megoldások hozták meg a sikert a riói olimpia alatt a brazil metropoliszban üzemelt Magyar Háznak, amelyet a nyári játékok legjobb látogatóközpontjának választottak.

Böszörményi Nagy Gergely az MTI érdeklődésére azt mondta, a létesítményt úgy kellett megtervezniük, hogy az Budapestnek, mint a 2024-es olimpiára pályázó városnak az értékeit tükrözze, nemcsak a tartalom, hanem a kivitelezés szempontjából is.

„Bizonyítanunk kellett, hogy Budapest pályázó városként biztonságos választás” – tette hozzá Böszörményi, s hangsúlyozta, a Magyar Háznak „többnek kellett lennie, mint a többi nemzet látogatóközpontjának”.

A tervezésért felelős szakember szerint a sportolókból, városvezetőkből, szakértőkből álló nemzetközi zsűri által odaítélt díj nagy elismerés a magyar kreatív szakma képviselőinek, mert a Magyar Ház tervezésében részt vett cég, a Mobilsofa egy fiatal magyar szakemberé, akinek csapatával együtt meghatározó szerepe van abban, hogy a létesítmény díjat nyert.

„A kezdetektől ragaszkodtam hozzá, hogy olyan csapatot vonjunk be a tervezésbe, amely ízig-vérig magyar, de komoly nemzetközi tapasztalatokkal is rendelkezik” – mondta Böszörményi Nagy Gergely, aki emlékeztetett arra, hogy a Magyar Ház tartalma három pillérre épült. Az egyik volt Budapest, mint úti cél, Magyarország legismertebb és legnépszerűbb márkájának bemutatása, a másik a magyar sporttörténelem, az elmúlt 120 év olimpiai eredményei, Magyarország „hitelessége a sportban”. A harmadik pillér maga a 2024-es pályázat bemutatása volt, vagyis prezentálni kellett azt, hogyan tud Budapest sikeres olimpiát rendezni az első két pillérre támaszkodva.

Tóth Andrea szerint nem várt elismerés, hogy díjazták a Magyar Házat.

„Óriási volt a helyszínen a nemzetközi érdeklődés, már az első napon, a nyitás előtt fél órával háromszázan álltak a bejáratnál, ez a létszám pedig napról napra nőtt” – nyilatkozta az igazgató, s kiemelte Szurdi Linda belsőépítészetért felelős szakember munkáját, akinek a tervei alapján kerültek modern megjelenítésre a magyar népművészeti elemek.

Tóth Andrea három elemet említett, amely növelte a Magyar Ház népszerűségét és erősítette pozitív megítélését.

„Az egyik ilyen az Aqua Bar vízkóstoló, amelynél újrahasznosított papírból készült kapszulákból kínáltunk vizet a látogatóknak, a másik a Rubik-kocka, amelyet a világ minden pontján ismernek, de kevesen tudják, hogy magyar találmányról van szó” – mondta az igazgató, hozzátéve, hogy a Magyar Házban a világ valaha volt legnagyobb, négy méter magas Rubik-kockáját építették fel, benne Rubik Ernő életét, munkásságát, gondolatait bemutató kiállítással.

„A harmadik nagy siker a kürtőskalács volt, amelyet egy korábban Magyarországon járt, dél-brazíliai hölgy készített, s naponta több száz darabot adott el belőle a Magyar Háznál” – mondta Tóth Andrea.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az olimpia szervezőbizottsága, a riói kereskedelmi és iparkamara, valamint Rio de Janeiro városa hirdetett versenyt a nemzeti házak és látogatóközpontok között, s ebben a Magyar Ház nyerte a leginnovatívabb ház címet. Az olimpián közel száz ilyen látogatóközpont működött, csak nemzeti házból 52 várta a látogatókat. Magyarországnak most először volt saját nemzeti háza.

A Magyar Házon kívül Katar, Svájc, a Nemzetközi Röplabda Szövetség és az egyik nagy nemzetközi tanácsadó cég nyert díjakat, azaz a 2024-es olimpiai és paralimpiai játékokra pályázók közül Budapest és Magyarország az egyetlen, amely a rangos elismerésben részesült.

A Magyar Házban interaktív, a legmodernebb technológiát használó és jövőbe mutató tárlat legendás emlékekkel, filmekkel és fényképekkel engedett bepillantást a legmeghatározóbb magyar sportsikerekbe. A látogatók megismerhették a magyar történelem, kultúra és gasztronómia jellegzetességeit, az ország kiemelkedő egyéniségeit és legszebb helyeit.

A ház otthont adott Budapest 2024-es olimpiai és paralimpiai pályázatának, különleges animációkon keresztül került bemutatásra, hogyan nézne ki az olimpia a fővárosban és a vidéki helyszíneken. A Magyar Házat Áder János köztársasági elnök nyitotta meg, Magyarország nemzeti ünnepén pedig beszédet mondott Thomas Bach, a NOB elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök is.

MTI

Fotó: MTI