Bacskai Balázs francia, Harcsa Zoltán pedig türkmén ellenféllel kezd a Rio de Janeiró-i olimpia ökölvívótornáján.A magyar szövetség (MÖSZ) csütörtöki közleménye szerint a 69 kilogrammos súlycsoportban Bacskai elsőként a szenegáli születésű francia Souleymane Cissokho ellen lép a kötelek közé. A magyar ökölvívó legutóbb az azerbajdzsáni olimpiai világselejtező döntőjében találkozott 25 éves riválisával. A tét nélküli mérkőzésen – amelynek eredményétől függetlenül már mindketten kvótát szereztek – Bacskai 3-0-ra kikapott, az már a harmadik veresége volt a franciával szemben.


    
Csötönyi Sándor, a MÖSZ elnöke szerint nem szerencsés, hogy Bacskai az ismert előzmények után Cissokhóval kezd.

„De nincs mit tenni, ez egy olimpia, az éremért végig kell verni mindenkit, aki csak szembe jön. A francia ellen szoros meccseket vívott Benji, de nem fekszik neki a stílusa, ő az egyetlen, akit az európaiak közül eddig még nem győzött le. Épp itt az ideje!” – jelentette ki a sportvezető.
    
A 75 kilogrammosok között Harcsa Zoltán első ellenfele a 23 éves türkmén Arslanbek Achilov lesz.

„Az ő esetében azt gondolom, hogy megoldható meccsre van esélye. A pillanatnyi forma dönt majd itt is” – mondta Csötönyi Sándor. Az olimpiai ökölvívótorna szombaton kezdődik.

Babos Tímea a kétszeres wimbledoni bajnok Petra Kvitova ellen kezdi meg szereplését a riói olimpia szombaton rajtoló női tenisztornáján.

A játékok honlapja szerint a világranglistán 44., 23 éves magyar játékos a 64 között a WTA-rangsorban 14. cseh klasszissal csap össze, akit a 11. helyen emeltek ki a szervezők. Eddigi egyetlen meccsükön a három évvel idősebb Kvitova nyert, idén Eastbourne-ben 6:4, 7:6-ra.
    
A jelenleg Florianopolisban szereplő Babos párosban Jani Réka-Luca oldalán próbál szerencsét Rióban, első ellenfelük a román Andreea Mitu és Raluca Olaru lesz.
    
Legutóbb, Londonban Babos egyesben a második fordulóig jutott – Kvitova ott negyeddöntős volt -, párosban pedig Szávay Ágnessel az első körben kiesett.

Hidvégi Vid arra számít, hogy nehéz lesz bejutnia a nyolcfős döntőbe lólengésben, s a selejtezőben valószínűleg az alacsonyabb kiinduló pontszámú gyakorlatával vesz majd részt a riói olimpián.

A négy évvel ezelőtti londoni játékokon a szer fináléjában nyolcadik tornász az olimpia hivatalos weboldalának nyilatkozva azt mondta, már nem is emlékszik arra, hogy 2012-ben mi történt a brit fővárosban.

„Nagyon jó felkészülésen vagyunk túl, az előző ötkarikás verseny már a múlté, nem is emlékszem rá” – jelentette ki Hidvégi, aki a londoni döntőben hibázott, s gyakorlata közben leesett a lóról.
    
„Rióra két gyakorlattal készültem, az egyik könnyebb, a másik nehezebb, lehetséges, hogy a selejtezőben a könnyebbel szerepelek majd” – nyilatkozta a 29 éves tornász, aki a fináléra még nem gondol: „Ha sikerül döntőbe jutnom, akkor majd meglátjuk, hogy ott mi történik. Lólengésben nem lesz könnyű a legjobb nyolc közé kerülni.”
    
A lólengés selejtezőjét szombaton, a döntőt augusztus 14-én rendezik. Hidvégi mellett még egy magyar tornász, Kovács Zsófia versenyez
Rio de Janeiróban.

Több tucat magyar olimpiai aranyérem archív videofelvétele érhető el az m4sport.hu oldalon.

„A Magyar-vándor meghódította Montreált, Hegedűsé a 100. magyar arany Münchenben, Darnyi Tamás világcsúccsal igázta le a világot, Egérke híres utolsó 100 métere, drámai győzelem a szerbek ellen az utolsó percben” – emel ki néhány emlékezetes pillanatot az Arany Percek bejátszásaiból a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) csütörtöki közleménye, amelyben kifejti, a honlapon a legizgalmasabb archív felvételekkel tisztelegnek a múlt sikeres magyar bajnokai előtt.
    
Az M4 Sport és az M5 minden eddiginél több élő adással jelentkezik a pénteken kezdődő riói olimpiáról. Összesen 750 órányi közvetítés foglalja el a két adó képernyőjét augusztusban, és ennek több mint fele élő adás lesz.

MTI