Az úszás zúdította az első sortüzet a transznemű női sportolókra, várhatóan utat mutatva a többi sportágnak is, hogy hasonló korlátozásokat léptessenek életbe a 2024-es párizsi olimpia előtt.

Hirdetés

Nem illik idegen tollakkal ékeskedni, a tisztesség úgy kívánja, hogy rögzítsük, az iménti mondatot az American Press (AP) hírügynökség kolumnistája, Paul Newberry fogalmazta meg a The Washington Postban megjelent írásában.

A FINA vasárnapi döntése mérföldkő a transzneműek sportjában. A határozat kimondja, akik tizenkét éves koruk után vetették alá magukat nemváltó műtétnek, s lettek művi úton férfiből nővé, nem versenyezhetnek a nők között. Mégpedig azért, mert jogosulatlan előnyhöz jutnak amiatt, hogy fejlődésüket a pubertás idején meghatározza a magasabb tesztoszteronszint. Márpedig az igazságosság, az egyenlő feltételek biztosítása a sport egyik axiómája.

Tehát nem elégséges a több sportágban bevezetett és jelenleg is alkalmazott szabályozás, miszerint a transznemű nőknek gyógyszeres kezeléssel kell a férfihormonszintjüket bizonyos mérték, jellemzően 5–10 nanomol/liter alá csökkenteniük. (Ami – tegyük hozzá tényleg csak zárójelben – lényegében egyfajta dopping.) Ismételjük meg, azért, mert a nemi érés során mindenképpen előnyhöz jutnak a természet rendje folytán nőnek született versenyzőkkel szemben. A tizenkét éves határ sem szorul különösebb magyarázatra, fiúk esetében azt megelőzően elvétve zárul le a serdülőkor.

Korábban írtuk

A további részletekről IDE kattintva a Magyar Nemzet honlapján olvashat.