Fotó: MTI/AP/Petr David Josek
Millimétereken múlt
Hirdetés

A 2016-ban Európa-bajnok együttes az első fordulóban Ghána ellen nyert 3-2-re, így hat ponttal már biztos továbbjutó.


H csoport, 2. forduló:
Portugália-Uruguay 2-0 (0-0)
Luszail, Luszaili Nemzeti Stadion, 88 668 néző, v.: Alireza Fagani (iráni)
gólszerző: Fernandes (54., 93. – a másodikat tizenegyesből)

Portugália: Diogo Costa – Joao Cancelo, Pepe, Ruben Días, Nuno Mendes (Raphael Guerreiro, 42.) – William Carvalho (Joao Palhinha, 82.), Ruben Neves (Rafael Leao, 69.) – Bruno Fernandes, Bernardo Silva, Joao Felix (Matheus Nunes, 82.) – Cristiano Ronaldo (Goncalo Ramos, 82.)
Uruguay: Sergio Rochet – Diego Godin (Facundo Pellistri, 62.), José María Giménez, Sebastián Coates – Guillermo Varela, Federico Valverde, Rodrigo Bentancur, Matías Vecino (Giorgian De Arrascaeta, 62.), Mathias Olivera (Matias Vina, 86.) – Darwin Núnez (Maximiliano Gómez, 72.), Edinson Cavani (Luis Suárez, 72.)

54. perc: Bruno Fernandes baloldali, a tizenhatos sarkáról beívelt beadása lecsúszott a lábáról, de a középen berobbanó Cristiano Ronaldo megzavarta a kapust, így a labda érintetlenül a hosszú sarokba szállt (1-0).
89-93. perc: Fernandes tört be a tizenhatoson belülre, az előtte becsúszó uruguayi védő kezén irányt változtatott a labda, a videózás után megítélt, többek által vitatott tizenegyest a sértett a kapu jobb oldalába gurította (2-0).

A találkozó első fél órája unalmas mezőnyjátékkal és több durva belépővel telt, egyik csapat sem tudta feltörni a másik védelmét. A 33. percben Bentancur remek szólója végén – a középpályás egyszerre három portugált cselezett ki – Diogo Costának kellett bravúrral védenie, de ettől sem élénkült fel az összecsapás.

A fordulás után Bruno Fernandes szerencsés góljával a semmiből megszerezték a vezetést a portugálok – a találatot először C. Ronaldónak adták, ünnepelt is, de a videózás után kiderült, ha millimétereken is múlt, nem ért hozzá –, az uruguayiak pedig kettős cserével szerkezetet váltottak és próbáltak támadóbb szellemben futballozni. Ennek eredményeként már eljutottak helyzetekig, kapufát is lőttek, de nem sikerült betalálniuk, így két mérkőzés után lőtt gól nélkül, egy ponttal állnak. A hosszabbításban Fernandes büntetője döntötte el végleg a mérkőzést.

Korábban írtuk

A csoport állása:
1. Portugália 2 2 – – 5-2 6 pont – továbbjutott
2. Ghána 2 1 – 1 5-5 3 pont
3. Koreai Köztársaság 2 – 1 1 2-3 1 pont
4. Uruguay 2 – 1 1 0-2 1 pont

A csoportkör második fordulója után nyolcaddöntőbe jutott csapatok és a biztos kiesők a katari labdarúgó-világbajnokságon:

nyolcaddöntős csapatok:
Franciaország, Brazília, Portugália
kiesett csapatok:
Katar, Kanada