Fotó: MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit
Hirdetés

A 18 éves magyar versenyzőnek – akinek apja 1992-ben dán színekben olimpiai bajnok lett – az egy súlycsoporttal lejjebb, azaz 54 kilósként kétszeres vb-bronzérmes Ramnarong Sawekwiharee volt az ellenfele. Salim sokkal nyugodtabban és koncentráltabban kezdett, mint első meccsén, sőt, egy fejre rúgással megszerezte az első pontokat. Az ázsiai tekvondós ugyanakkor háromszor is testen rúgta őt, de ekkor vezetett utoljára a meccsen (4-6). A mindössze harmadik felnőtt versenyén szereplő magyar, aki az Eb-n 54 kilóban, majd a kvalifikációs viadalon az olimpiai programban szereplő 58 kilóban is diadalmaskodott, testre mért rúgással egyenlített, majd a lehető legnagyobb értékű, ötpontos akciót bemutatva pörgésből rúgta fejen ellenfelét (11-6). A szünetig felváltva születtek az akciók, s bár csökkent Salim előnye, így is vezetett (15-12).

A második két percet is Salim kezdte jobban, kétszer a testén, egyszer a fején találta el ellenfelét lábbal, így 22-12-re elhúzott. A meccs 22-13-nál percekre félbeszakadt, még bírói kupaktanács is volt, mert a thaiföldi egyik kísérletét vizsgálták, de végül nem változtattak az eredményen. A közjáték sem zökkentette ki a magyar tehetséget, aki ismét fejen rúgta riválisát. A menet közepén kisebb adok-kapok alakult ki, de a különbség nem csökkent (32-22), majd Salim egy újabb pörgő fejenrúgással törte meg végleg Sawekwiharee ellenállását. A szünet előtti utolsó másodpercekben további két alkalommal fejen találta az ázsiai küzdőpartnert, így elérte a meccs végét jelentő húszpontos különbséget, azaz a harmadik menetet „megspórolta” magának.

„Sokat relaxáltam az újabb meccsemig, és nem volt veszítenivalóm” – indokolta Salim, hogy másodjára miért tudott látványosan és sokkal felszabadultabban küzdeni. „Jobban szeretek ilyen támadóbb szellemben küzdeni. A bronzmeccsen is igyekszem mindent kiadni magamból” – tette hozzá.

Salim a magyar tekvondósport első olimpiai érméért a világbajnoki címvédő, dél-koreai Dzsang Dzsunnal küzd meg magyar idő szerint 14.15-től. Vereség esetén pedig megismétli nagybátyja, Salim József 2000-es, sydneyi játékokon elért ötödik helyezését, azaz már biztosan pontszerző.

Korábban írtuk