Az államtitkár emlékeztetett rá, hogy Magyarországon a sport 2010 óta stratégiai ágazat, s ezen belül a futball kiemelkedő helyet foglal el.

Hirdetés

„Büszkén mondhatom, hogy kormányunknak hála, az elmúlt 12 évben olyan léptékű létesítményfejlesztések történtek, amelyek talán a világon is egyedülállók, ennek pedig egyértelmű nyertesei a magyar futballklubok is. Létrejött továbbá egy államilag elismert sportakadémiai rendszer, amely központi költségvetésből, szigorú feltételek mellett biztosítja a klubok számára az utánpótlást” – mondta Schmidt Ádám. Hozzátette, az erőfeszítéseknek az elmúlt években látható eredményei is voltak, a magyar labdarúgó-válogatott kétszer szerepelt Európa-bajnokságon, a klubcsapatok nemzetközi kupaszereplései pedig „felejthetetlen pillanatokkal ajándékozták meg a magyar szurkolókat.”

A sportért felelős államtitkár kiemelte, hogy a létesítményfejlesztéseknek is köszönhetően Magyarország több jelentős nemzetközi labdarúgó-eseménynek lehetett a házigazdája a közelmúltban, így Bajnokok Ligája-, valamint Európa-bajnoki mérkőzéseknek, illetve az Európai Szuperkupa-döntőnek. Hangsúlyozta, hogy májusban az Európa-liga döntőjének ad majd otthont a Puskás Aréna.

„Fontos célunk azonban, hogy a kiemelt nemzetközi sportesemények mellett a nagy nemzetközi sportszervezetek rendezvényeit, illetve képviselőit is vendégül lássuk hazánkban, ezért is nagyon megtisztelő, hogy most az ECA 15., jubileumi közgyűlésének adhatunk otthont Budapesten” – fogalmazott Schmidt Ádám. Jelezte, az új magyar sportirányítás a sportdiplomáciát is új alapokra szeretné helyezni. Ez ugyanis politikai és gazdasági szempontból is lényeges, és történelmi példák bizonyítják, hogy a sportdiplomácia hatékony eszköz lehet akár egy nemzetközi konfliktus megoldásában is.

„Fontos törekvésünk, hogy a jelentős nemzetközi szervezetekben minél több sportdiplomatánk legyen, hiszen csak rajtuk keresztül tudunk küzdeni a magyar érdekekért. Itt engedjék meg, hogy kiemeljem a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökét, Csányi Sándor urat, aki a nemzetközi és az európai szövetség alelnökeként a nemzetközi futballszíntéren is kiemelkedő munkát végez, ezúton is köszönet érte” – jelentette ki az államtitkár.

„Reméljük, hogy a jövőben még szorosabbá válhat együttműködésünk az ECA-vel, hiszen a szervezet nélkülözhetetlen szerepet tölt be az európai futballklubok érdekképviseletében, ami a magyar egyesületek számára is kiemelten fontos” – zárta beszédét Schmidt Ádám.

Korábban írtuk