Sidi Péter bejutott a döntőbe férfi légpuskában a riói olimpia hétfői versenynapján. A szám másik magyar indulója, Péni István a 13. helyen végzett.

Fotó: MTI, archív

A többszörös világ- és Európa-bajnok Sidi és az ifjúsági olimpiai bajnok Péni egyaránt finálés reményekkel kezdte meg a 10 méteres szám 60 lövéses alapversenyét.

A világ élvonalába tartozó két magyar hasonlóan indított, az első tizes szériába egy-egy kilences mindkettejüknek becsúszott (Sidi: 9,9 kör, Péni: 9,8), a többi lövés viszont a tizes tartományban ért célt, Sidi 103,8, Péni pedig 104,5 körrel állt a verseny hatodánál.

A folytatásban az ötödik olimpiáján szereplő komáromi puskás nagyon kiegyensúlyozottan célzott, a 48. lövésig csak tizeseket talált, ráadásul többségében erős tizeseket, s 12 lövéssel a vége előtt a negyedik-ötödik helyen állt. Ekkor azonban egy 9,2-es kísérlet következett, ami után Sidi percekre leült pihenni, majd miután visszaállt a lőállásba, 9,6 körrel folytatta. Ezzel a fináléba jutása komoly veszélybe került, kicsúszott az első nyolcból.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A két hiba után a lelátón is aggódni kezdett minden magyar szakember, Sidi viszont az utolsó 10 lövés során bizonyította klasszisát, a legrosszabb lövése is 10,3-as volt, az 58. pedig 10,7, az 59. 10,5. Ezzel még mindig a kilencedik helyre rangsorolta őt a gép, s egyértelművé vált, hogy legalább 10,6-os zárás kell a döntőhöz. Sidi a „finálé” előtt kicsit várakozott, majd célra tartott, lőtt, a lövedék pedig telibe találta a tábla közepét, 10,9 jelent meg a monitoron. A rangsorban ezzel a hatodik helyre ugrott előre, egyúttal bejutott a magyar idő szerint 17 órakor kezdődő nyolcas döntőbe, s fogadhatta a gratulációkat.

„Taktikai okokból ültem le egy kicsit, tudtam, hogy nagyon jól kell lőnöm a végén. Sikerült” – nyilatkozta az MTI-nek a 38 éves sportlövő. – „A verseny meglepetése, hogy kínai puskás nem jutott be a döntőbe, erre senki sem gondolt. A finálé már kicsit szerencsejáték, remélem, hogy most nekem sikerül jól.” 

A mindössze 19 éves Péni a 30. lövésig nagyszerűen produkált, akkor viszont csak 9,4 kört lőtt. A hiba viszont nem zavarta meg, sőt, a negyedik szériában csak belső tizeseket lőtt, s a 106 körös eredmény után az első nyolcba került. Sokáig azonban nem maradt ott, az ötödik sorozatában háromszor is vétett (9,4, 9,8, 9,9), a hatodikban pedig az utolsó előtti kísérletét rontotta (9,4), így végül 624 körrel a 13. lett.

„Összességében úgy érzem, helytálltam, egyáltalán nem voltam ideges. Az első két sorozat jól is sikerült, a harmadik végén viszont becsúszott egy 9,4-es lövés. – beszélt versenyéről az UTE lövője. – Utána azt mondtam magamban, gyerünk, csináld tovább, tudsz te 106-ot is lőni, s egyből meg is csináltam, azt követően viszont alighanem elfáradtam. Fiatal vagyok még, kell a tapasztalat” – mondta a vasárnap a kisöbű szabadpuska összetett számában érdekelt Péni István élete első ötkarikás versenyét követően.

MTI

Fotók: MTI/Czeglédi Zsolt