Fotó: MTI/Illyés Tibor
Hirdetés

Marco Rossi szövetségi kapitány csapata úgy utazhat Walesbe a november 19-i utolsó fordulóra, hogy győzelemmel biztosan kijut a részben hazai rendezésű kontinensviadalra, más eredmény esetén viszont nagy valószínűséggel elveszti az Eb-részvételt érő második helyet. Ugyanakkor ez sem jelentené azt, hogy Magyarország lemarad az Eb-ről, mivel a jelenlegi állás szerint pótselejtezőn szerepelhetne.

A magyarok az NL harmadosztályában csoportmásodikként zártak, összesítésben a 31. helyet szerezték meg múlt ősszel. Sikertelen kvalifikáció esetén akkor lesznek érintettek a jövő márciusi rájátszásban, ha a mögöttük végzett együttesek közül legfeljebb egy jut ki az Eb-re a hagyományos selejtezősorozatból. Jelenleg pedig egyetlen ilyen csapat sem áll Eb-részvételt érő helyen.

Papíron az NL mind a négy osztályából négy-négy csapat vehetne részt a rájátszásban. Jelen állás szerint azonban az első vonalból kettő, a másodikból négy válogatott nem jutna ki közvetlenül az Eb-re, az így fennmaradó két helyet a harmadosztályból töltenék fel, a magyarok pedig így juthatnának rájátszást érő helyhez.

Jelenleg az A divízióból Svájc és Izland, a B-ből Bosznia-Hercegovina, Észak-Írország, továbbá a magyarokkal azonos selejtezőcsoportban szereplő Wales és Szlovákia, a C-ből Skócia, Norvégia, Szerbia, míg a D-ből Georgia, Észak-Macedónia, Koszovó és Fehéroroszország lenne érintett a rájátszásban. Az első duóhoz sorsolás útján csatlakozna két csapat a Bulgária, Izrael és Románia alkotta hármasból, a harmadik pedig a C divízió rájátszásában kapna helyet. Ha a magyarokat megelőzi Szlovákia, vagy Wales, akkor a Magyarország is érintett lesz a sorsoláson, egyúttal a B divízióban is felszabadul egy hely. A pótselejtezős négyes tornákon elődöntőket és döntőt rendeznek.

Az Eb-selejtezőkből még két kör van hátra, azaz sok változás lehet. Ha nem sikerül közvetlenül kijutni, akkor arra kell figyelni, hogy az NL-rangsorban a magyarok mögött lévő csapatok közül legfeljebb egy végezzen csoportja első két helyén. E tekintetben két csoportot érdemes követni: az A-ban Koszovó egypontos hátránnyal van versenyben Csehországgal az Anglia mögötti második helyért, az F-ben Románia szintén egy ponttal van lemaradva a spanyolok mögött második svédektől.

A pótselejtezőkön három nemzeti együttes részvétele már biztos. Skócia, Georgia és Fehéroroszország már nem juthat ki az Eb-selejtezőkről, de előbbi a C, utóbbi kettő a D divízióban végzett csoportgyőztesként, így biztosan érintett lesz márciusban az NL rájátszásában.

A jövő nyári kontinensviadalt 12 ország egy-egy stadionjában rendezik, Budapesten három csoportmérkőzésre és egy nyolcaddöntőre kerül sor. Ha a magyarok kijutnak, akkor legalább két találkozójukat hazai pályán vívhatják a csoportkörben.