Fotó: shutterstock.com
Hirdetés

Sok szülőnek okoz fejtörést, hogy vajon melyik a legmegfelelőbb sportág a gyerek számára. Ez vezet gyakran oda, hogy a fia­talok néhány év alatt akár tucatnyi sportágba is belekóstolnak, de igazi vonzalom egyik iránt sem alakul ki bennük. A rosszabbik verzió, amikor egyszerre több edzésre hurcolják őket. Ennek általában az a vége, hogy egyik sportágban sem képesek kiemelkedő teljesítményt nyújtani, ráadásul ki is merülnek a túlterheltségtől, így rövid időn belül akár meg is utálják a sportot. Többek között ezeknek a problémáknak az elkerüléséhez nyújtanak segítséget a sport­óvodák.

Elsők a sorban

A budapesti Margitszigeten, a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda területén található Úszó Pingvin Magánóvoda úttörő a hazai sportóvodák között: egykori úszó­olimpikonunk, Kaczander Ágnes szakedző, bánásmód-pszichológus 1991-ben, vagyis közel harminc évvel ezelőtt alapította.

– Napjainkban sajnos rendkívül mozgásszegény egy átlagos óvodás élete. Pedig ebben a korban különösen fontos az alapvető mozgásminták elsajátítása, az ügyesség, az egyensúlyérzék, a mozgáskoordináció fejlesztése. Sokszor tévesen hiperaktívnak titulálnak gyerekeket, pedig csak a megfelelő helyre kellene becsatornázni a természetes energiáikat. Leginkább ebben különbözünk egy állami óvodától – mondja az intézményvezető, Barabás Kiss Patrícia.

Óvodájuk a megalakulástól kezdve a sport fizikai és mentális egészségre nevelő hatására épít. Szeretetteljes, családias légkörben, játékos módszerekkel tanítják az egészen piciket az úszás alapjaira, hogy mire elérik fejlettségi szintjüket tekintve azt a kort, amikor terhelhetőbbé válnak, kezdetét vehesse a komolyabb sportoktatás. Naponta van úszásfoglalkozás minden óvodásnak, a kiscsoportosoknak ezenkívül fejlesztőtornát tartanak, a középső és nagycsoportosoknak pedig hetente az évszaknak megfelelően korcsolya-, illetve görkorcsolya-oktatást, ovistornát, labdajátékokat és vízilabda-előkészítőt. Rengeteg a szabadban töltött játéklehetőség is. Természetesen mindez szakedzők irányítása alatt, a gyerekek életkori sajátosságait és egyéni igényeit maximálisan figyelembe véve, a játékba integrált tanulásra apellálva történik. Az ovisok így hat-hét éves korukra kiemelkedő mozgáskultúrával, izomtónussal és vitálkapacitással rendelkeznek, ami alapot adhat a versenysportok megkezdésére is.

Korábban írtuk

A tehetséggondozásnak, az utánkövetésnek komoly hagyománya van az Úszó Pingvinben. Sok versenysportolót adtak már a különböző szakágaknak. A tőlük elballagó gyerekek jelentős százaléka visszajár iskolás évei alatt is az uszodába, és életének része marad a rendszeres mozgás.

– Nagyon hamar rájönnek a gyerekek, hogy a befektetett munkájuknak sokkal értékesebb eredménye van, mint bárminek, ami csak úgy az ölükbe hullik. Ennek a szemléletmódnak köszönhetően megtanulnak kitartóan küzdeni a céljaikért, aminek nagy hasznát veszik a későbbiekben. Bár óvodánkban kiemelkedő szerepet kap a sport, mégsem ezt tartjuk a legfontosabb szempontnak. Boldog, kiegyensúlyozott, testileg és lelkileg egészséges szemléletű gyermekeket igyekszünk nevelni.

Minden egy helyen

Ritka, hogy egy sportegyesületnek saját óvodája legyen, hazánkban talán a BVSC az egyetlen. Az ötletgazda a klub ügyvezető elnöke, Szentpáli Gábor volt, aki óvodapedagógusokkal és szakedzőkkel közösen dolgozott ki egy új, komplex, sportközpontú nevelési programot, amely alapján 2014-ben elindították Szőnyi úti intézményüket.

– Nálunk minden áldott nap sportolnak a gyerekek. Délelőtt megtartjuk azokat a foglalkozásokat, amelyek minden óvodában kötelezőek, utána pedig edzések következnek. Fél 11-től 11-ig a kisebbik korcsoportnak, 11-től háromnegyed 12-ig pedig a nagyobbnak. 14 szakosztálya van a klubnak, ezekből, amit lehetséges, beviszünk az óvodába. Hétfőn és szerdán úszás, kedden labdarúgás, csütörtökön A hét, B hét rendszerben vagy asztalitenisz, vagy kézilabda, pénteken pedig karate van. Így a gyerekek öt sportágat is kipróbálhatnak anélkül, hogy külön-külön helyszínre kéne hurcolni őket – mondja a Demokratának Zagyi Edit óvodavezető, úszóedző, aki az utóbbi időben a jógát is megszerettette a gyerekekkel.

Az egészséges életmódra nevelés részeként nagy hangsúlyt helyeznek a megfelelő táplálkozásra is. Tíz órakor mindennap kötelező gyümölcsöt és zöldséget enni, így ha egyik-másik gyerek el is mismásolja a reggelit, a délelőtti edzésre biztos, hogy nem üres gyomorral érkezik.

Az óvoda több pedagógusának is van edzői végzettsége, egyesek praktizálnak is. A gyerekeknek természetesen lehetőségük van az óvodai tréningek mellett a BVSC edzéseit is látogatni délutánonként, az ezeken való részvétel kizárólag a szülők igényétől és a gyerek hajlandóságától függ. A lehetőség viszont az egyesület számára is jövedelmező, hiszen olyan, mint egy toborzás.

– A hozzánk járók többségének a szülei élsportolók voltak, vagy jelenleg is azok, tudják, mivel jár a versenysport, ezért nem várják el, hogy olimpikont neveljünk a gyerekükből. Senkin nincs ezzel járó teher, a gyerekek nem kényszerként élik meg a mozgást, viszont megvan az a lehetőségük, hogy ha tehetségesek, kiválasszák és leigazolják őket – fejti ki az óvodavezető.

A kicsik imádják a foglalkozásokat; ha olykor elmarad egy-egy óra, szinte szemrehányóan kérik számon az okát.

Nevelés az öt karika jegyében

A Magyar Olimpiai Akadémia (MOA) égisze alatt működő óvodák pedagógusai a mindennapos testmozgás és az óvodai nevelés keretein belül igyekeznek az ötkarikás játékok eszmeiségét átültetni a gyerekek mindennapjaiba. Szijj Lilla, a MOA tanácsának tagja Görögországban szerzett tapasztalatok alapján határozta el, hogy belevág az olimpiai nevelés hazai népszerűsítésébe. Az iskolai kerettanterv bővítésére nem volt lehetőség, munkatársaival ezért az óvodáskorú gyerekeket választották célcsoportul. Magyarországon összesen három, a MOA által patronált ovi működik napjainkban. A 2016-ban alakult pomázi Activity Angol–Magyar Sportóvodában jelenleg 25 kisgyermek nevelkedik, ám a jövőben szeretnék bővíteni a férőhelyek számát, ugyanis rendszeres a túljelentkezés.

– Az intézményt azzal a szándékkal hoztuk létre, hogy megőrizzük és továbbvigyük Pierre de Coubertin örökségét – mondja az óvoda megálmodója.

A francia báró az 1880-as évek végén a világbéke és az emberi méltóság megőrzése céljából hívta életre a modern kor olimpiai mozgalmát. A sporton keresztül olyan alapvető értékeket szeretett volna elmélyíteni az emberekben, mint a bajtársiasság, az egymás iránti tisztelet, az esélyegyenlőség, a fair play és a hazaszeretet. Ezt a szellemiséget közvetíti óvodásainak ma az Activity óvoda is.

– Az idejáró gyerekek gyakran vesznek részt olyan foglalkozásokon, amelyeknek köszönhetően erősödik bennük a csapatszellem, megtanulják, hogy nem a győzelem a fontos, hanem a részvétel. A mozgásos foglalkozások során sokszor teremtenek olyan körülményeket, hangulatot, mintha az olimpián lennének. Az idei nyári tábor nyitányaként például papírfáklyát készítettek a kicsik, amit jelképesen meg is gyújtottak, egy üstben pedig fellobbantották az eseményt jelképező lángot. Az egyhetes rendezvény programjában szerepeltek különböző ügyességi feladatok, összefogást ösztönző játékok, „ötkarika-célbadobás” és medálkészítés – mondja Szijj Lilla.

Az óvodába gyakran hívnak meg olimpikonokat is, hogy a gyerekek lássák, milyen példaképnek lenni: nemrégiben a párbajtőrvívó Szidiropulosz Niké, Martinek János olimpiai aranyérmes és világbajnok öttusázó, illetve Mohácsi Ferenc olimpiai bronzérmes magyar kenus járt náluk.