Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Hirdetés

Az ősz nyomai még nem látszanak a Városligeten, az időjárás is kiváló a sportoláshoz. Nincs hűvös, de tikkasztó hőség sem gyötri már a parkba látogatókat. Egyesek még csak utcai ruhában nézelődnek a Dózsa György út és az Ajtósi Dürer sor kereszteződésénél lévő hatalmas sportkomplexumnál, mások viszont már túl vannak a napindító tornán. A helyszínen ismerős arcot is felfedezünk: az olimpiára készülő női tőrválogatott oszlopos tagja, Kreiss Fanni éppen nyújtáshoz készülődik, miután – talán az élsportolók közül elsőként – kipróbálta a két kilométer hosszú, gumisalakos futókört.

A Városligeti Sportcentrum 36 ezer négyzetméteres területén számos sportággal lehet ismerkedni, van többek között műfüves, reflektorokkal, fedett kispadokkal, lelátóval és digitális eredményjelzővel ellátott labdarúgópálya, kosárlabda- és kézilabda-aréna, kondi- és ügyességi park, pingpong- és sakkasztal, a biciklis trükkök végrehajtásához szükséges úgynevezett pumptrackpálya, de helyet kapott két olyan különleges, magyar találmány is, amit a futballt és a teniszt ötvöző teqball szerelmesei vehetnek igénybe.

– Itt lakom a Damjanich utcában, úgyhogy közvetlen közelből figyeltem és vártam, mikor készül el a létesítmény. A másik pályával, amit rendszeresen használtam, az volt a probléma, hogy mindig versenyezni kellett érte, úgyhogy nagyon örülök ennek a pluszlehetőségnek, rendszeres vendég leszek itt – mondja Bán Balázs, miközben kosárra dob. Hogy az új pályán miképp kerülik majd el a torlódást a csapatok, a tájékoztató tábláról kiderül. Az aréna foglalási rendszerben működik: a Liget Budapest Projekt internetes oldal igényléskor QR-kódot küld nekünk e-mailben, amit a helyszínen egy gép segítségével tudunk leolvastatni. Miután ez megvan, már nyílik a kapu, és kezdődhet is a játék.

A többi pályát és eszközt – egy másik bérelhető arénán kívül – regisztráció nélkül, ingyen is igénybe lehet venni. A legnépszerűbbnek a fiatalabbak körében jelenleg a mászófal bizonyul, ami az újdonság erejénél fogva most még a közeli Nagyjátszótér aprócska vendégeit is átcsábítja.

Korábban írtuk

– Tegnap fedeztük föl a szomszédból, hogy megnyitott a sportcentrum, és ma kijöttünk, hogy feltérképezzük a terepet, illetve kipróbáljuk ezt a különleges, hepehupás biciklipályát. Régóta használjuk sportolásra a ligetet a férjemmel, meglátjuk, hogy két kisgyermekkel, szülőként itt mit tudunk kezdeni magunkkal. A Liget-projekt egyik legjobb kezdeményezése ez. Ahogy a park eddig megnyitott részeit, úgy ezt is azonnal elözönlötték az emberek, ennél nagyobb dicséretre pedig szerintem nem vágyhatnak az ötletgazdák – mondja a Demokratának egy fiatal anyuka.

A látogatók visszajelzései szerint is európai színvonalú központ nagy előnye, hogy úgy működik, akárcsak egy edzőterem. A kerékpártárolók és az ivókutak mellett ugyanis akadálymentes öltözőket is kiépítettek, így aki a mozgás után szeretne lezuhanyozni, annak erre is lehetősége van.

– Amíg az időjárás engedi, itt tartjuk a mindennapos testnevelésórákat. Most, a járvány idején különösen jól jön, hogy a gyerekeknek nem a zárt tornateremben kell tartózkodniuk, ez a létesítmény pedig egyszerűen elvarázsolja őket, egyiküket sem kell noszogatni, hogy mozogjon – mondja egy közeli iskola tanárnője.

A Fővárosi Önkormányzat által elrendelt, zöldfejlesztési stopot eredményező változtatási tilalmat az Országgyűlés feloldotta, így megújulhatott a három és fél hektáros terület teljes zöldfelülete is. Hatvan új, lombos fával és több ezer cserjével, évelővel gazdagodott, így talán a Liget-projekt legnagyobb ellenzői is szívesebben keresik majd fel és veszik igénybe Budapest legújabb gyöngyszemét.