Bernd Storck, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint csapata önbizalommal telve, félelem nélkül szeretne játszani a nyári, franciaországi Európa-bajnokságon.

Az 53 éves edző a nemzetközi szövetség (FIFA) honlapjának adott hosszú interjúban úgy fogalmazott, hogy az F csoportban Portugália és Ausztria a továbbjutás esélyese, míg Izland és Magyarország némileg „kívülállónak” számít. „A portugáloknál számos sztár futballozik, az osztrákok kiemelkedően fejlődtek, de az izlandiak is feljövőben vannak az utóbbi években. Ezeknek a válogatottaknak szinte minden játékosa külföldi klubcsapatban játszik jelenleg” – magyarázta Storck.

A magyar együttesről elmondta, hogy tagjait a szurkolók többsége még mindig a Puskás-féle generáció legjobbjaihoz hasonlítja. „Azt emlegetik, amiket azok a fiúk jobban csináltak, de most már a maiak is elmondhatják magukról, hogy kijutottak egy nagy tornára. Fantasztikus, hogy a fejlődésünknek köszönhetően eljutottunk erre a pontra. Ezzel megalapoztuk a jobb jövőt, de még mindig sok a tennivalónk. Nem azért leszünk ott az Európa-bajnokságon, hogy kitöltsük a létszámot. Szeretnénk elérni valamit.”

A válogatott stílusa kapcsán a szövetségi kapitány megjegyezte, csapata még nincs azon a szinten, hogy játékával alkalmazkodásra kényszerítse ellenfelét. „Figyelünk rá, hogy a másik csapat hogyan áll fel taktikailag, de mi is szeretnénk a lehető legtöbbet megmutatni az erősségeinkből. A következő hetekben és hónapokban sokat fogunk dolgozni például a labdabirtoklás fejlesztésén. Szeretnénk önbizalommal telve, félelem nélkül futballozni. Ennek érdekében erős ellenfelekkel játszunk barátságos mérkőzéseket. Tőlük nemcsak tanulhatunk, hanem láthatjuk, hogy képesek vagyunk méltó partnereik lenni. Nagyon egységes csapatunk van, nincsenek benne egoisták és primadonnák. A csapatszellem az erősségünk” – mondta Bernd Storck.

A kapitány ismét leszögezte, hogy szakmai stábjában fontos szerepe van segítőjének, Andreas Möllernek. „Hosszú ideje ismerjük egymást. Kiváló ember, és nagyon ért a futballhoz. Olyan eredményeket ért el, amilyeneket ebben a magyar csapatban senki. Volt világ- és Európa-bajnok, tudja, mi a siker, és mit kell tenni érte. A játékosok sokat tanulnak tőle. Van néhány igazán tehetséges fiatal a keretben” – folytatta.

A következő világbajnokság szeptemberben kezdődő kvalifikációs sorozatáról elmondta, hogy a Portugália, Svájc, Feröer-szigetek, Lettország, Andorra, Magyarország összetételű csoport sokkal nehezebb, mint a magyarok Európa-bajnoki selejtezőcsoportja volt, ezért a 2018-as oroszországi vb-re kijutni még a franciaországi részvételnél is nagyobb teljesítmény lenne.

A magyar szövetség (MLSZ) sportigazgatójaként is tevékenykedő szakember kiemelte, hogy a német mintát alapul véve teljesen új struktúrákat honosított meg az utánpótlás-nevelő akadémiák rendszerében, és több főállású edzőt is szerződtetett.

Csányi Sándor MLSZ-elnököt nagyon innovatív sportvezetőként és progresszív gondolkodóként jellemezte. „Mi vagyunk az egyetlen ország, ahol a szövetség pénzzel ösztönzi a klubokat, hogy szerepeltessék a fiatal játékosaikat. Számomra nincsenek fiatalok és idősebbek, csak jó és rossz futballisták. Elindultam egy úton, aminek az a lényege, hogy összevadásztam néhány fiatalt a válogatott számára, ők pedig kiemelkedő teljesítménnyel hálálták meg a bizalmamat, és hozzásegítettek minket a kijutáshoz. Most már nagyon várjuk, hogy kezdetét vegye a torna” – mondta végül Bernd Storck szövetségi kapitány a FIFA honlapján.

A magyar válogatott 44 év után szerepel majd ismét az Európa-bajnokságon: sorrendben Ausztriával (június 14., Bordeaux), Izlanddal (június 18., Marseille) és Portugáliával (június 22., Lyon) találkozik az F csoportban.

MTI