Kocsis Máté, az MKSZ elnöke a keddi sajtótájékoztatón bejelentette, hogy Elek Gábor és a spanyol Ambros Martin munkáját Siti Beáta segíti majd. Kinevezésüket, amely a következő négy mérkőzésre, közte két Eb-selejtezőre szól, Pálinger Katalin, a női szakágért felelős alelnök javasolta, a döntést az elnökség egyhangúlag hozta meg. Németh András, a női válogatott előző kapitánya a decemberi világbajnokság után mondott le, amelyen csapata 11. lett, így nem indulhat az olimpián. Elek Gábor a Ferencváros, Ambros Martin a Győri ETO vezetőedzője.
A női nemzeti együttessel kapcsolatban Kocsics Máté úgy fogalmazott:
    
„Olyan összefogásra van szükség, amely egy peches decemberi pillanat, egy összkudarc után visszaadja a hitet, hogy a női válogatott képes a világ élvonalához tartozni.”
    
Pálinger Katalin azt mondta: minden sikerre szükség van most, és biztos benne, hogy a két szakember – akik azonnal elvállták a felkérést – kiválóan tud majd együtt dolgozni.
    
Elek Gábor korábban úgy nyilatkozott, nem kíván szövetségi kapitány lenni, s ezúttal is hangsúlyozta, hogy ezzel kapcsolatban „semmi nem változott”:
    
„Nem főállású szövetségi kapitány leszek, egyszerűen arról van szó, hogy annak a sportágnak, amitől sokat kaptam, és rengeteget köszönhetek, most valamit visszaadhatok. Az összefogás volt, ami meggyőzött, hogy erre a négy mérkőzésre a lehető legjobb tudásunk szerint készítsük fel a nemzeti csapatot.” – mondta.
     
„Ismerve Gábor és Ambros szakmai maximalitását, mindenképpen jogos elvárás a részünkről, hogy ezt a négy mérkőzésre szóló feladatot teljesítsük, onnan pedig az Európa-bajnoki felkészülést meg tudjuk alapozni az utódoknak” – fogalmazott Siti Beáta.
    
A női válogatott legközelebb március közepén vív tétmérkőzést, akkor kétszer is találkozik a lengyelekkel Eb-selejtezőn (9-én vagy 10-én idegenben, illetve 12-én vagy 13-án).
    
Az olasz-spanyol Talant Dujshebaevnek Kocsis Máté köszönetet mondott eddigi munkájáért, egyúttal jelezte, a döntés egyik oka az volt, hogy a tréner, aki egyben a lengyel Kielce vezetőedzője is,  nem él „életvitelszerűen” Magyarországon. A 47 esztendős, kirgiz származású tréner utódjáról később születik döntés.
    
Dujshebaevvel a férfiak a vasárnap zárult lengyelországi Európa-bajnokságon a 12. helyen végeztek, így lemaradtak az ötkarikás selejtezőről és ezzel együtt a riói szereplésről. A tréner kilenc olyan játékosnak szavazott bizalmat a tornán, aki korábban még nem játszott világversenyen, miközben több korábbi alapemberre – például Lékai Mátéra vagy Ilyés Ferencre – nem számított. A válogatott az első Eb-mérkőzését megnyerte, ám azt követően ötször kikapott, többször úgy, hogy pillanatnyi esélye sem volt, és nagy pofonokba szaladt bele.
    
Ezzel kapcsolatban a sajtótájékoztatón részt vevő Mocsai Lajos, az MKSZ tiszteletbeli elnöke, korábbi szövetségi kapitány kiemelte: nagy hiba volt a szakembertől, hogy ennyi rutintalan játékossal vágott neki egy olimpiai kvalifikációs tornának. A szakember ugyanakkor hangsúlyozta az utánpótlásképzés-fejlesztés fontosságát is, ennek kapcsán kiemelte a német válogatottat, amely az elmúlt években junior szinten is a világ élvonalához tartozott, most pedig Európa-bajnokságot nyert. Hozzátette: elképesztő, hogy egy fiatal Bundesliga-játékos kétszer gyorsabb, mint egy magyar.
    
A férfi válogatottra legközelebb júniusban vár feladat, akkor játszik a szerbekkel oda-visszavágós alapon a 2017-es franciaországi vb-részvételért.
    
Az eddigi olimpiai kézilabdatornákon – leszámítva a bojkottált 1984-es Los Angeles-i játékokat – mindig szerepelt magyar válogatott: 1936-ban és 1972-ben csak férfiak számára rendeztek versenyt, a nők 1976 óta vannak jelen. A Rio de Janeiró-i lesz az első olyan olimpia, amelyre sem a magyar férfi, sem a magyar női csapat nem jutott ki.
    
Kocsis Máté a bejelentések előtt elmondta, hogy az elnökség hat elvi állásfoglalást hozott. A mindenkori magyar kapitánynak életvitelszerűen Magyarországon kell tartózkodnia, ki kell dolgozni a magyar és külföldi játékosok arányának szabályozását, hogy több magyar játékos kaphasson lehetőséget, újjá kell szervezni az edző- és utánpótlás bizottságot, elvárás, hogy a magyar válogatott a jövőben többet tudjon együtt dolgozni, szükséges egy tudományos munkacsoport létrehozása, s a kluboknak jelentősebb összeget kell fordítaniuk az utánpótlásra.

(MTI)