Marco Rossi szövetségi kapitány több alapemberét nélkülöző csapata az első félidőben jobban játszott esélyesebbnek tartott ellenfelénél, de nem tudott vezetést szerezni. A második félidő kiegyenlítettebb játékot hozott, ám a Salzburg légiósa a 80. percben 30 méterről, szabadrúgásból betalált, így a magyarok megszakították 36 éven át tartó nyeretlenségi sorozatukat Törökországban.

Hirdetés

A sorozat másodosztályának megfelelő B divízió 1. csoportjának második fordulóját vasárnap rendezik, amikor nemzeti csapatunk 18 órától a szerbeket legyőző oroszokat fogadja a Puskás Arénában.

Fotó: MTI/AP
Szoboszlai Dominik ünnepli gólját a labdarúgó Nemzetek Ligája első fordulójában játszott Törökország–Magyarország mérkőzésen

Nemzetek Ligája, B divízió, 3. csoport, 1. forduló:
Törökország-Magyarország 0-1 (0-0)
Sivas, zárt kapus, v.: Artur Dias (portugál)
gólszerző: Szoboszlai (80.)

Törökország: Cakir – Müldür, Demiral, Söyüncü, Umut Meras – Ayhan, Yandas (Kahveci, 58.) – Kotucu (Yazici, a szünetben), Calhanoglu, Kilinc (Karaman, 76.) – Yilmaz

Magyarország: Gulácsi Péter – Lang Ádám, Willi Orbán, Szalai Attila – Fiola Attila, Nagy Ádám, Sigér Dávid (Schäfer András, 60.), Holender Filip – Sallai Roland (Kalmár Zsolt, 81.), Szoboszlai Dominik – Szalai Ádám (Nikolics Nemanja, 70.)


Marco Rossi hosszú idő után ismét három belső védővel küldte pályára a magyar csapatot, amely kifejezetten bátran kezdte a mérkőzést. A mieink sorra vezettek szép és veszélyes támadásokat, a török kapusnak több védése is volt az első negyedórában, miközben a hazaiak támadásban kifejezetten pontatlanok voltak, így el sem jutottak Gulácsi kapujáig.

A játékrész derekán olyannyira fokozódott a magyar nyomás, hogy a törökök nemhogy a félpályáig nem jutottak el, még a kapujuk előteréből sem tudtak kijönni a hatékony letámadás miatt. A magyar fölény nagy helyzetekben is megnyilvánult, és csak a szerencse mentette meg a törököket a góltól, ugyanis előbb a Szoboszlai lövésébe sarokkal beleérő Sallai a bal kapufát találta el, majd Holender nagyszerű csavarása a keresztlécen csattant. A szünet előtti percekben kiszabadult a szorításból a hazai együttes, amely először a 39. percben tette próbára a magyar kapust. Az első félidőt legjobban jellemző adat, hogy a törökök mindössze háromszor próbálkoztak kapura lövéssel, míg a magyarok kilencszer.

A folytatásban kiegyenlítetté vált a küzdelem: egyrészt ritkábbak lettek az ígéretes magyar támadások, másrészt a törökök játéka is pontosabbá vált, így ők is eljutottak a kapuig, sőt egy ízben Gulácsinak kellett hárítania egy megpattanó lövést. Ebben a periódusban nem volt benne a gól egyik csapat játékában sem, mégis ekkor kellett a legnagyobbat védenie Cakirnak, ugyanis egy szöglet után Orbán keresztléc alá tartó fejesét bravúrral ütötte ki.

Ezt leszámítva csendesen csordogált a mérkőzés, többnyire a két 16-os között folyt a játék. A meccset Szoboszlai bombagólja döntötte el, aki – egy Orbán buktatása után megítélt – 30 méteres szabadrúgásból talált be úgy, hogy a labda a bal kapufáról vágódott a hálóba. A hátra lévő időben nem tudtak újítani a törökök, így a mieink biztosan őrizték meg minimális előnyüket a lefújásig. Tegyük hozzá: a mérkőzés összképét tekintve teljesen megérdemelt magyar győzelem született, ami a koronavírus okozta speciális helyzetben különösen szép eredmény a jó néhány rendszeres kerettagját nélkülöző válogatottól.

„Az első félidőben az eddigi legjobb teljesítményt nyújtotta a válogatott, mióta én vagyok a szövetségi kapitány. Igazi csapatmunka volt ez a mai győzelem, ami önbizalmat ad a folytatáshoz” – jelentette ki az olasz szakvezető, aki kifejtette, a törökök talán meg is lepődtek a választott taktikán. „Ez a rendszer igazából nem új, már játszottunk így kétszer. Az elmúlt tíz hónapban sok statisztikát néztünk át és azt láttuk, ezzel a felállással nagyon kevés lehetőséget adtunk az ellenfélnek”.

Korábban írtuk