Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Neves ukrán szakember irányítja a jövőben a Ferencváros labdarúgócsapatát, szerdán ugyanis, a bejelentésről szóló sajtótájékoztató keretében, aláírta a szerződését az FTC Zrt.-vel Szerhij Rebrov. A 44 esztendős Rebrov a német Thomas Dollt váltja a kispadon, aki – több mint négy és fél év után – kedden távozott a zöld-fehérektől.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

– Több szempontot is szem előtt tartottunk, amikor edzőt kerestünk, nagynevű jelöltekkel tárgyaltunk. Azért esett rá a választás, mert egyrészt példaértékű, amit a Dinamo Kijevnél letett az asztalra, szeretnénk hasonló sikereket elérni vele. Másrészt olyan karakter, aki illik ahhoz, amit a Ferencvárosnál látni szeretnénk az elkövetkező időszakban. Az sem lényegtelen, hogy jelenleg is a legjobb ötven edző között jegyzik, pillanatnyilag a 47. helyen áll a világranglistán, de volt olyan időszak is, a Dinamóval elért legnagyobb sikerei idején, amikor a 14. helyen volt – fogalmazott az új edző bemutatásakor Orosz Pál. Az FTC Zrt. vezérigazgatója kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy a nemzetközi sikertelenség indokolta a váltást a kispadon, vagyis tulajdonképpen már akkor megszületett a döntés, amikor a Maccabi Tel-Aviv július második felében búcsúztatta az FTC-t az Európa Liga selejtezőjében. Orosz Pál leszögezte ugyanakkor, hogy összességében mindenképpen pozitív Thomas Doll szerepvállalásának mérlege, elég a 2016-ban rekordkülönbséggel, 21 pontos előnnyel megnyert bajnoki címre vagy a kupagyőzelmekre gondolni.

Szerhij Rebrov elárulta: mióta a szerződtetése felmerül, figyeli a Ferencvárost és a magyar bajnokságot, és megköszönte elődje, Thomas Doll munkáját, akitől jó helyzetben – bajnoki éllovasként, öt forduló után négy győzelemmel – veheti át a csapatot. Elmondta, a Kubatov Gábor klubelnökkel való találkozás után döntötte el, hogy a Fradihoz szerződik, mert kiderült számára: ahogy eddigi csapatainál, úgy a zöld-fehéreknél is a bajnoki cím és a jó nemzetközi szereplés a cél.

– Nagyon fontos az intenzív játék, kilencven percen át tudni kell tartani a tempót. Úgy láttam, ez nem mindig sikerült a Ferencvárosnál, volt, hogy olyan meccsen sem, amikor fölényesen nyert a csapat. Persze meg kell lennie az egyensúlynak a védekezés és a támadás között, de én ezt az intenzív futballt képviselem – mondta egy kérdésre válaszolva Rebrov.

Szerhij Rebrov játékos-pályafutása során 123 gólt szerzett az ukrán bajnokságban, ezt máig sem szárnyalta túl senki. A Dinamóval egyébként, amelyben a kilencvenes évek második felében Európa-szerte ismert csatárduót alkottak Andrij Sevcsenkóval, összesen kilencszer volt bajnok és hétszer nyert kupát, de a klub színeiben volt az ukrán bajnokság és a Bajnokok Ligája gólkirálya is. Dinamós „csúcsidőszaka” után megfordult még az angol Tottenham Hotspur és West Ham United, a török Fenerbahce és az orosz Rubin Kazany csapatánál is. A válogatottban hetvenöt meccsen tizenöt gólt szerzett.

Visszavonulása után először a Dinamo Kijev második csapatánál, majd az első csapat edzői stábjában dolgozott. Aztán 2014 tavaszán megbízott vezetőedzőnek nevezték ki, irányításával a Dinamo megnyerte az ukrán kupát. Ezután nem csoda, hogy véglegesítették a poszton, hároméves szerződést kötöttek vele. Vezetőedzői időszakában a kijeviek kétszer szereztek bajnoki címet, 2014 után 2015-ben is megnyerték a kupát, illetve egyszer a Szuperkupát is elhódították. Ami a nemzetközi szereplést illeti, a 2014/15-ös szezonban az Európa Ligában a legjobb nyolc közé vezette együttesét, egy évvel később pedig a BL-ben a nyolcaddöntőbe jutottak kijeviek. A Dinamótól tavaly nyáron távozott, legutóbb a szaúdi Al-Ahlit irányította, amely a második lett a bajnokságban.