Fotó: ShutterStock/Salty View
Hirdetés

„Mindannyian teljességgel tisztában vagyunk azzal a kétkedéssel, amelyet sokak éreznek itt, Japánban. Ugyanakkor arra kérem a japán embereket, hogy üdvözöljék és támogassák a sportolókat, akik ugyanúgy érdekeltek az ötkarikás játékok biztonságos és veszélytelen megrendezésében” – emelte ki szombati sajtótájékoztatóján a NOB elnöke a szervezet végrehajtó bizottságának ülését követően.

A 2020-ról ez év nyarára halasztott tokiói olimpia megrendezését elutasító japánok rendre hangot adtak félelmüknek, hogy az esemény a vírus „terjesztőjévé” válhat, ezért a helyi lakosok többsége kifogásolja, hogy a NOB – karöltve a japán rendezőkkel – a pandémia közepette is folytatta az ötkarikás játékok szervezését. Az olimpia ellenzői petíciót indítottak és több mint 450 ezer aláírást gyűjtöttek össze, tiltakozásul a játékok rendezése ellen. Sokan ellenezték Bach tervezett hirosimai látogatását is, a rendezés ellen pedig kisebb felvonulást tartottak.

Bach szombati nyilatkozatában hangsúlyozta: folytatják a kommunikációt a japán emberekkel annak tudatában is, hogy teljes sikert nem tudnak elérni. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy bizakodók azzal kapcsolatban: amint a japánok látni fogják a hazai sportolók sikeres szereplését az olimpiai játékokon, a hozzáállásuk sokkal pozitívabbá válik.

Korábban írtuk