Fotó: MTI (archív)
Hirdetés

„Egy érmet szeretnénk a hatalmas mezőnyben. Az eredetileg tervezett keretből az ifjúsági olimpiai bajnok Özbas Szofi kimaradt, mert ő az októberi junior vb-re koncentrál” – mondta az MTI érdeklődésére Nagy András szakágvezető. „Tóth Krisztián, Cirjenics Miklós, valamint Pánczél Gábor férfi szakágvezető már Japánban tartózkodik, a többiek lépcsőzetesen, kisebb csoportokban utaznak” – tette hozzá.

Az előző világverseny, a júniusban a minszki Európa Játékok keretében rendezett Európa-bajnokság küzdelmeit egy bronzéremmel zárták a magyarok Ungvári Attila (81 kg) jóvoltából.

A vb zárónapján kerül sor a vegyescsapatok versenyére, ez a szám már szerepel a 2020-as tokiói olimpia programjában. A csapatversenyen hat-hat fő küzd meg egy-egy mérkőzésen, három férfi és három női súlykategóriában. Ha 3-3-mal zárulnak a meccsek, akkor a bemutatott akciók értéke dönt, ipponért 10, vazaariért pedig 1 pont jár.

Az előző, tavalyi vb-n a 16 fős magyar válogatott Tóth Krisztián (90) révén egy ötödik helyet szerzett Bakuban.

Ami a tokiói vb pénzdíjait illeti, az összdíjazás 800 ezer dollár lesz. Az egyéni küzdelmekben az aranyérem mellé 26 000 (7,6 millió forint), az ezüsthöz 15 000 (4,4 millió forint), a bronzhoz pedig 8000 dollár (2,3 millió forint) jár. A jövő vasárnapi csapatverseny győztese 90 ezer dollárt vihet haza, a másodikok 60 ezer, a harmadikok pedig 25 ezer dollárt kapnak.

A 33. világbajnokságnak a Nippon Budókan csarnok ad otthont, amely az 1964-es olimpiára épült, és jövőre is az ötkarikás dzsúdótorna helyszíne lesz. A 14 ezres aréna igazi harcművészeti szentélynek számít Japánban, de 1966-ban a Beatles is fellépett ott.

Az olimpiai kvalifikációs időszak 2020. május 25-én zárul, az addig hátralévő versenyek közül Tokióban lehet a legtöbb világranglistapontot gyűjteni. Az aranyérmesek ugyanis 2000 ponttal gazdagodnak, összehasonlításképpen a minszki Európa Játékok keretében rendezett júniusi Európa-bajnokságon, valamint júliusban a budapesti Grand Prix-viadalon is csak 700-700 pontot kaptak a legjobbak. Decemberben az idei évzáró Mesterek Tornáján – amelyre csak a világranglista első 16 helyezettjét hívják meg – 1800 pont jár az arany mellé a kínai Csingtaóban, ez a verseny adja a második legtöbb pontot a világbajnokság után.

A tokiói vb-n részvételi rekord várható, ugyanis a nevezési határidő lezárultáig 151 ország 890 versenyzője regisztrált. A rekordot a 2011-es párizsi világbajnokság tartja, ahol 132 ország 871 versenyzője szerepelt.

Érdekesség, hogy Tokióban nem lép tatamira a tízszeres világbajnok francia Teddy Riner, aki hosszú kihagyás után a montreali Grand Prix-győzelemmel tért vissza júliusban a nemzetközi mezőnybe, de később közölte: még nem áll készen a vb-re.

A magyar vb-csapat:
férfiak:
60 kg: Szabó Csaba (Kecskeméti JC)
66 kg: Boros Bence (Kaposvári JK)
73 kg: Ungvári Miklós (Ceglédi VSE), Szabó Frigyes (UTE)
81 kg: Ungvári Attila (Ceglédi VSE)
90 kg: Tóth Krisztián (MTK Budapest)
100 kg: Cirjenics Miklós (Atomerőmű SE), Ohát Zalán (Budaörsi SC)
nők:
48 kg: Csernoviczki Éva (Ippon Judo Tatabánya)
52 kg: Pupp Réka (Atomerőmű SE)
57 kg: Karakas Hedvig (BHSE)
+78 kg: Szigetvári Mercédesz (Mogyi-Bajai JC)