Sporttörténelmet írt Baji Balázs. Az állatorvosként praktizáló atléta bronzérmet nyert a londoni világbajnokság döntőjében. Csak a szám olimpiai bajnoka és a legutóbbi vb-győztes tudta megelőzni őt. Ez a magyar futósport legjobb világbajnoki eredménye, 1987 óta ugyanis még döntőbe sem tudtak kerülni versenyzőink 5000 méternél rövidebb számban.

Fotó: MTI, archív

– Máris edz? Semmi láblógatás?

– Két nap pihenőt kaptam a világbajnokság után, de nem is éreztem, hogy többre lenne szükségem. Nincs megállás, hiszen vannak még megmérettetések az idén. Hosszú idő és kemény munka eredménye az a kiváló fizikai és mentális állapot, amiben most vagyok, szeretném ezt maximálisan kihasználni.


– A világ egyik legnépszerűbb, legelterjedtebb sportágának futószámaiban nem jellemző, hogy a magyarok remekelnének. Mi az oka, hogy a gátfutásban az elmúlt évtizedben kimagasló eredményeket értünk el?

– Azzal a végsebességgel, ami a síkfutásban közepesnek számít, technikai számokban ki lehet emelkedni a mezőnyből. Ezért van az, hogy gáton sokkal több a fehér bőrű futó a világversenyek döntőjében. Az, hogy a magyarok az utóbbi időben jól szerepelnek ebben a versenyszámban, egyértelműen ifj. Tomhauser István, jelenlegi edzőm és tanítványa, Kiss Dániel érdeme, mert ők együtt taposták ki sportolóink előtt az utat. Köszönet illeti a szövetséget is azért az átgondolt és megtervezett munkáért, amely lehetővé teszi, hogy a szakmai tudás eljusson minden tehetséges fiatalt felkészítő edzőhöz.


– Kanyarodjunk vissza pályafutása legelejére. Miért éppen atlétika? Miért éppen gátfutás? Miért éppen 110 méter?

– Kiskoromban több sportágat is kipróbáltam, de mindegyiket csak hobbi szinten űztem, egyik sem kötött le huzamosabb ideig. A változás 13 éves koromban következett be, amikor az atlétikai diák­olimpián megismerkedtem Medovarszki Jánossal, a Békéscsabai Atlétikai Club trénerével. Megkérdeztem tőle, lehetne-e szó arról, hogy a jövőben az egyesület színeiben sportoljak. Igent mondott. Ő lett a nevelőedzőm. Az atlétikán belül több versenyszámot is kipróbáltam, de hamar egyértelművé vált, hogy gátfutásban vagyok a legjobb. A kérdés az volt, hogy 400 vagy 110 méteren fussak. Utóbbit választottam, mivel nem kedvelem a hosszútávot. Nem kellett sokat várni a sikerekre, 15 évesen már a fiatal tehetségeket tömörítő Héraklész-keretbe is bekerültem. Az eredményességben az is közrejátszott, hogy sose kényszerből sportoltam, hanem a belső motiváltság hajtott.


– Mióta dolgozik együtt jelenlegi edzőjével?

– 2008-ban, 19 évesen kerültem a szárnyai alá, miután a tanulmányaim miatt Békéscsabáról Budapestre költöztem, és az Ikarus BSE szakosztály pályáján folytattam az edzéseket. Mind szakmailag, mind barátilag nagyon jó a kapcsolatunk. Rengeteg időt töltünk egymással, magánéleti dolgokat is megbeszélünk.


– Ő hogyan értékelte a szereplését?

– Felhőtlenül boldog, elégedett az eredménnyel, neki is egy álma vált valóra, hosszú-hosszú évek munkája érett be. Az eredmény rá is ösztönzőleg hat, nem szeretnénk, hogy a vb-bronz legyen a hab a tortán.


– Hogy nézett ki a világbajnokságra való felkészülési idő? Hogyan teltek a napjai?

– Sűrű időszak volt, nem unatkoztam. Először egy kétszer kéthetes edzőtábort töltöttünk külföldön, ez volt a felkészülés alapja. Utána munka mellett edzettem. Reggel 8-tól délután 2-ig bent voltam a klinikán, ezt követően mentem tréningezni, napi 3-4 órát töltöttem a pályán. Nyár közepétől már versenyeztem is, állandóan úton voltam. A világbajnokság előtt két-három héttel visszavettem a terhelésből, részt vettem egy másfél hetes edzőtáborban Székesfehérváron, ahol egyszerre tudtam pihenni és készülni is. Fűszere volt az egésznek, hogy pont a vb előtt két héttel nősült meg Kiss Dani barátom, a lagziján szellemileg is kellőképp kikapcsolódhattam.


– Magyarországon milyenek a felkészülés feltételei?

– Szerencsére folyamatosan javul a helyzet, az idén több atlétikai pálya is épült. A mátyásföldi, ahol én is edzek, Magyarország egyik legszebb és legmodernebb atlétikai központja. Fedett csarnokból ugyanakkor hiány van, pedig a téli edzésekhez szükség lenne rájuk. Jelenleg a SYMA-csarnokban tréningezünk a hideg évszakokban, zsúfolt körülmények között. Remélem, hogy a szövetség áldozatos munkája hamarosan meghozza gyümölcsét ezen a téren is.


– Mi a legfőbb célja a sportban? Milyen eredményt kellene elérnie ahhoz, hogy azt érezze, elérte pályafutása csúcsát?

– A sportolók nem olyan emberek, akik csak úgy hátradőlnek egy kiemelkedő eredmény után. Minden sikert egy következő cél kitűzése követ. Persze van az a pont, amikor rá kell jönni, hogy elég volt, nincs tovább. Bízom benne, hogy az én esetemben ez még messze van. Szép évek állnak még előttem. Ha tudnám tartani a jelenlegi szintet, néha-néha képes lennék tovább faragni az országos csúcsomon, illetve dobogóra állni világversenyeken, akkor végtelenül boldog lennék. Ugyanakkor az is fontos, hogy egészséges maradjak, élvezzem, hogy azzal foglalkozom, amit szeretek. A karrier egyébként sok mindentől függ: egészségtől, motiváltságtól és természetesen a sikerektől. Ha ezek megvannak, akkor sokáig lehet űzni ezt a sportágat. Vannak, akik 30 év fölött is képesek rekordokat dönteni. Esetemben a tokiói olimpiáig biztosan nem lesz probléma a folytatást illetően. Utána majd meglátom, hogyan tovább.


– Mi a következő feladat?

– A tajpeji Universiadén állok legközelebb rajthoz, ahol a győzelem nem egy valóságtól elrugaszkodott ábránd, hanem teljesen reális cél. Igazából semmit nem tudok arról, kikkel kell majd megküzdenem, de kevés olyan ember maradt a világon, aki meg tudna lepni. Remélem, hogy dicsőséget hozok majd az Állatorvos-tudományi Egyetemnek és a hazámnak is.

Szencz Dóra

110 méteres férfi gátfutás, döntő:

1. Omar McLeod
(Jamaica)             13.04

2. Szergej Subenkov
(független induló)            13.14

3. BAJI BALÁZS
(Magyarország) 13.28

4. Garfield Darien (Franciaország)             13.30

5. Aries Merritt
(Egyesült Államok)           13.31

6. Shane Brathwaite (Barbados) 13.32

7. Orlando Ortega (Spanyolország)           13.37

8. Hansle Parchment (Jamaica)   13.37