Fotó: Fradi.hu

A Ferencváros labdarúgócsapata meg szeretné nyerni a bajnokságot, a nemzetközi kupában jól akar szerepelni, a vezetőség pedig ez utóbbival szoros összefüggésben arra kéri a szurkolókat, hogy a szabályokat betartva buzdítsák az együttest – hangsúlyozta az FTC szerdai sajtótájékoztatóján Kubatov Gábor.

Fotó: Fradi.hu

A Ferencváros elnöke hozzátette: bármilyen kihágás az Európa-ligában komoly büntetéseket vonhat maga után.

– Arra a kérdésre keressük a választ, hogy a Ferencváros tud-e megfelelően viselkedni a pályán és a lelátón is. Nagy utat jártunk be, ebben a dologban nagyon jól állunk, az a kérdés, hogy mindenki megértette-e, miről van szó. Nagyon komoly büntetések várhatnak ránk, ezt szeretnénk elkerülni – mondta Kubatov Gábor.

Emlékeztetett arra, hogy az európai szövetség az elmúlt években többször is megbüntette a Ferencvárost. Így elképzelhető, akár zárt kapus mérkőzés vagy kupából történő kizárás is következhet egy újabb fegyelmi ügy esetén.

– Az a fontos, hogy egy ember se csináljon semmi olyat, ami az FTC-t vissza tudja vetni. Ha akár egyetlen ilyen is történik, annak beláthatatlan következményei lehetnek.

A nemzetközi mérkőzésekre ezért szigorúbb beléptetési szabályt léptetnek érvénybe, nagyon komolyan ellenőrzik a molinókat is.

– Csak Fradi- és nemzeti színű zászlók lehetnek – szögezte le, egyúttal arra kérte a szurkolókat, hogy „a »szívtől az égig« Fradi-karmozdulatot a nemzetközi meccseken ne használják, mert az félreértésre ad okot”. – Azért tesszük ezt, mert egy győztes meccsből is lehet kudarc, akár egyetlen ember helytelen viselkedése miatt is – mondta.

Mint ismert, a Ferencváros az Európa-liga első selejtezőkörében az izraeli Maccabi Tel-Avivval mérkőzik meg, először jövő csütörtökön hazai pályán, majd egy hétre rá, idegenben.

A napokban visszavonult, 97-szeres válogatott Gera Zoltán további szerepét illetően Kubatov Gábor elmondta, bár aláírt szerződés még nincs, de a megállapodásuk értelmében Gera a szakmai stáb tagjaként fog tevékenykedni. Technikai képzésekért, személyi képzésekért felelős edző lesz, amibe beletartozik a mérkőzésekre való egyéni felkészítés videoelemzésekkel, és az utánpótlásnál is számítanak a munkájára. A klubelnök úgy fogalmazott, hogy Geráról azért érdemes beszélni, mert az ő élettörténetén keresztül meg lehet érteni, miért érdemes sportolni.

– Nehéz gyerekkora volt, el is veszhetett volna, de nagyszerű labdarúgó lett belőle, egy igazi példakép – mondta, és elárulta, hogy akár szerződést is hosszabbítottak volna vele, de Gera Zoltán nem vállalta tovább a játékot.

Arra a pletykára reagálva, miszerint a Fradi hazacsábítaná Dzsudzsák Balázst, akinek június végén lejárt a szerződése az Egyesült Arab Emírségekben, az al-Vahdánál, Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója így fogalmazott:

– Nagyon tisztelem, kedvelem, nagyra tartom a labdarúgói múltját, jelenét. Kétéves szerződésünk van vele. Skyboxra. Más nincsen.

Vagyis egyelőre úgy tűnik: a magyar válogatott csapatkapitányát legfeljebb saját páholyában láthatjuk bajnoki mérkőzésen a Groupama Arénában – a pályán, Fradi-mezben nem.

A demokrata.hu rákérdezett arra is, mi volt az oka, hogy menesztették az utánpótlás éléről a német Theo Schneidert, illetve Prukner László érkezése jelent-e változást a szakmai irányvonalat illetően.

– Theo Schneider három évet kapott arra, hogy megvalósítsa az általa felvázolt koncepciót a Ferencváros utánpótlásában, de ez sajnálatos módon nem hozta azokat az eredményeket, amiket vártunk. Teljesen szabad kezet kapott az utánpótlásnál. A Ferencváros történelmében még sosem fordult elő, hogy az U17-es korosztálynak osztályozó mérkőzést kelljen játszania, és így dőljön el, hogy az első- vagy a másodosztályban folytatja az utánpótlásunk – mondta Orosz Pál. – Úgy gondoljuk, Prukner László kezében nagyon jó helyen lesz a ferencvárosi utánpótlás, nagy tudású futballszakember, aki emellett pedagógus is, ami nemcsak a gyerekekkel való foglalkozás, hanem az edzői stáb összetartása miatt is fontos.

A Fradi labdarúgócsapata egyébként ma bejelentette hatodik nyári igazolását is: a 26 esztendős Marcel Heister Németországban született és kezdett futballozni, majd a horvát élvonalban játszott, az elmúlt két évben pedig a Beitar Jeruzsálem labdarúgója volt. A balhátvédet végleg megvette a Fradi az izraeli klubtól.