Fotó: Budapest Honvéd FC
Hirdetés

Mint hétfőn hivatalosan is bejelentették, a MetALCOM-hoz tartozó befektetőcég, a Reditus Equity Zrt. vásárolta meg a Kispestet George F. Hemingwaytől. Az amerikai-magyar üzletember 2006 nyarától mostanáig állt a klub élén, regnálása alatt stabilizálta az érkezésekor a megszűnés szélén álló klubot, létrehozta Magyarország egyik legeredményesebben működő utánpótlásképző intézményét, a Magyar Futball Akadémiát, és tulajdonosi működése során a Kispest kétszer Magyar Kupát, 2017-ben pedig bajnokságot nyert. Hemingway ugyanakkor főleg az első időszakban látványosan konfrontálódott a szurkolókkal, akik igencsak nehezményezték kioktató modorú népnevelési hajlamait, az étékeket megtartani képtelen, gyakran kaotikus igazoláspolitikáját és a klub költségvetését illető szűrmarkúságát, valamint arroganciáját.

Jó sorsunk 2017 tavaszán hozott össze minket Hemingway úrral, a konkrét tárgyalások tavaly nyáron kezdődtek el – mondta Bozó Zoltán, hozzátéve, hogy nem könnyű másfél év van mögöttük. Emlékeztetett, hogy idén húsz éves cégük régóta jelen van a sport világában például az eredményes szentesi vízilabdacsapat támogatójaként. Bozó Zoltán hangsúlyozta, hogy tulajdonosként feladatuknak tartják a Kispest anyagi forrásainak kiegészítését akár szponzori bevételekkel, megtartva az eddigi felelős és nyereséges gazdálkodást. Tulajdonosi-vezetői filozófiájukról szólva azt mondta, reális célokat akarnak kitűzni, ehhez biztosítani kívánják a feltételeket, kontrollálni a működést, a sikert pedig jutalmazni.

Mendelényi Dániel bemutatkozásként elmondta, hogy első futballélménye történetesen a kispesti Bozsik Stadionhoz kötődik.

A szurkolás része a futballnak – hangsúlyozta. Terveik szerint sportigazgatót neveznek majd ki, jelentősen erősíteni kívánják a marketingtevékenységet, az igazoláspolitikát illetően pedig a szakmától várják a tervezést és a javaslatokat, amelyhez igyekeznek kellő anyagi hátteret biztosítani. E témakörben, tekintettel a még zajló bajnokságra és kupaküzdelemre, valamint az átadás-átvétel óta eltelt rövid időre, konkrétumokkal nem szolgáltak, így nem körvonalazódik még a szezon végén lejáró szerződésű játékosok, valamint Supka Attila vezetőedző jövője. A Horváth Ferenc, a kiesés ellen küzdő Haladás mesterének esetleges kispesti szerepvállalásáról felröppent híresztelést ugyancsak nem kívánták kommentálni.

Az új tulajdonosok céljai között szerepel, hogy minél több tehetséges magyar játékos szerepeljen a Kispest csapatában. Ennek érdekében fokozottan támaszkodni kívánnak a klubhoz tartozó Magyar Futball Akadémiára.

A bemutatkozó sajtótájékoztatón többen szóba hozták a klub nevének és címerének kérdését. Az nb1.hu portál Facebook-oldalán szavaztatta meg erről a szurkolókat, akik elsöprő többségben, 83 százalékban az 1991 és 2003 között használt Kispest-Honvéd név és címer mellett tették le a voksukat. Az új tulajdonosok nem zárkóznak el ettől, megfogalmazásuk szerint az eddigieknél sokkal inkább szeretnék visszanyúlni a gyökerekhez. Igaz ez Puskás Ferenc örökségére is, amit más legendákkal együtt hangsúlyosan kívánnak megjeleníteni. Ennek konkrét módozatait ki fogják dolgozni, mikén az épülő, a tervek szerint jövőre elkészülő új Bozsik Stadion gazdaságos üzemeltetésének modelljét is. Az új tulajdonosok szeretnének komoly szponzort, esetleg szponzorokat bevonni a klub működtetésébe. A szurkolók számára biztató lehet, hogy a szponzor neve nem feltétlenül jelenne meg a klub nevében – mint Bozó Zoltán fogalmazott, az egyesület Kispest és Honvéd.

Az új tulajdonosok számítanak a klub életében a Kispest egykori nagyságaira, akiket a Hemingway-érában méltatlanul mellőztek. A Demokrata érdeklődésére azt is elmondták, hogy fel akarják venni a kapcsolatot és rendszeres párbeszédet szeretnének a szervezett szurkolói csoportokkal.

Várhatóan stabilitás köszönt be tehát, amihez ambíciózus célok, azokat lehetővé tevő bőkezűbb költségvetés és áramvonalasabb, nyitottabb kommunikáció társul. A Hemingway-éra bántó arroganciája és a hosszú távú jövőkép hiánya után a Kispest-szurkolók jelentős várakozással tekintenek az új korszak elé.