Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Hirdetés

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke csütörtökön elmondta, hogy a japán szervezők arra kíváncsiak, a szövetségek milyen intézkedéseket hoznak a hőség elleni küzdelemben, ezért kérdőívet küldtek nekik.

A NOB végrehajtó bizottságának csütörtöki ülésén téma volt az a módszer is, amelyet a Dohában zajló szabadtéri atlétikai világbajnokságon alkalmaznak. A légkondicionált Kalifa Stadionban légbefúvással 20-23 fokos hőmérsékletet biztosítanak. A tapasztalatok vegyesek, a sportolók többsége szerint zavaró a nagy melegből bemenni a hideg, légkondicionált helyiségekbe, a stadionban viszont megfelelő a hőmérséklet, és a légkondicionálás befújását sem lehet érezni.

Katarban a levegő rendkívül párás, a hőmérséklet pedig nappal 38 Celsius-fok körül mozog, ezért a maratoni futás és a gyaloglás versenyszámait éjfél körül rendezték.

Tokióban a hőmérséklet júliusban és augusztusban – amikor a város otthont ad az olimpiai és a paralimpiai játékoknak – általában meghaladja a 30 fokot, és ugyancsak magas a páratartalom.

A szervezők azt tervezik, hogy a maratoni futás helyi idő szerint reggel 6 órakor rajtol, és a pálya jelentős részét olyan műgyanta borítja majd, amely visszaveri az infravörös sugarakat, ez pedig akár nyolc fokkal is csökkentheti a hőmérsékletet. A tervezett intézkedések között szerepel a mesterséges hó alkalmazása is, amellyel hűthetnék a sportolókat és a nézőket.