Fotó: Vermes Tibor/Demokrata
Hirdetés

Az augusztus 20-án, nemzeti ünnepünkön megnyíló létesítmény avatásának megadják a módját. Péntektől vasárnapig hagyományőrző fellépők, látványos gokart-futamok, palóc gasztronómiai seregszemle várja az érdeklődőket, akik esténként könnyűzenei előadók, jelesül a Kozmix, az Edda és az R-Go koncertjeit élvezhetik.

A Palóc Ring kezdeményezője és építtetője a Drégely és Környéke Kulturális és Szabadidő Egyesület. A regionális civil közösség tavaly júniusban nyert 436 millió forintos támogatást a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból a nem hétköznapi vállalkozásra.

A kivitelezés sem váratott magára, 2020. október 7-én tették le a gokartpálya alapkövét a Balassagyarmathoz közeli falu, Patvarc külterületén működő motocrosspálya szomszédságában. A Palóc Ring valójában egy tematikus park, melynek fő eleme az 1,2 kilométer hosszú, 10 méter széles aszfaltpálya. Ez járműtesztelésre és vezetéstechnikai gyakorlópályának is alkalmas. Különlegessége, hogy a korszellemnek megfelelően főleg e-gokartok futnak rajta, a park pedig szimulátorokkal is rendelkezik. 

A gokartok mellett elektromos rollereket és kerékpárokat is lehet majd itt bérelni, de saját járművel is igénybe vehető a Palóc Ring. A pálya 5 elektromos gokarttal, egy elektromos motorral, két elektromos kerékpárral és egy elektromos rollerrel indít, ezeket Franciaországból szerezték be. A járműpark az érdeklődés függvényében bővülhet a jövőben. 

Korábban írtuk

Egy elektromos gokart egy töltéssel egy óra hosszáig képes üzemelni, így, figyelembe véve, hogy egy menet nyolc perc, az autók váltásával hétfőtől vasárnapig egész nap, vagyis 10 órától 19 óráig nyitva tart a Palóc Ring, ahol étterem is szolgálja az ide látogatók kényelmét és komfortérzetét. A konténer-fogadóépületek helyett is állandó épületeket húznak majd fel a megvalósítás következő ütemében.

– Körülbelül két és fél éve fogant meg a Palóc Ring gondolata. Ehhez hasonló létesítmény nem csak Magyarországon, de egész Közép-Európában sincs – mondta a térség Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselője. Balla Mihály kezdettől támogatta a vállalkozást, a három napos nyitó rendezvényen pedig fővédnökséget vállalt.

– Nógrád eddig is fontos turisztikai célpont volt, hiszen a természeti szépségek, a váraink vonzzák a látogatókat. Nemrég újult meg a Bánki-tó strandja, ide is rengetegen jönnek, de a Börzsönyben vagy az Ipoly mentén is jelentős a turistaforgalom. A Szécsény melletti Robinson-szigetek a régió biciklis és vízi bázisa, ahol kalandpark is található, szállást pedig napelemmel felszerelt bungalókban foglalhatnak a vendégek – mondta Balla Mihály, hozzátéve, hogy a megyében a zarándokturizmus is fontos, hiszen a több országon áthaladó Mária-út egyik állomása Mátraverebély-Szentkút nemzeti kegyhellyé nyilvánított híres zarándokhelye.

– Olyan turisztikai látványosságot akartunk megvalósítani, ami képes lendületet adni az idegenforgalomnak, emellett a szabadidő hasznos eltöltésére is lehetőséget ad. A testvérem motorversenyző, neki egy olaszországi élménye nyomán régi álma volt a motocrosspálya mellett gokartpályát építeni – elevenítette fel az előzményeket érdeklődésünkre a Drégely és Környéke Kulturális és Szabadidő Egyesület elnöke.  Sárkány Rékától megtudtuk, hogy a pálya nyomvonalának tervezésében és kivitelezésében egyaránt hasznos tanácsokkal szolgáltak a szakmai kontrollra felkért Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) szakemberei, különösen ügyelve például a kanyarívek kialakítására. Ez a biztonságot szolgálja, akárcsak a gokartokba beépített intelligens elektronika, amely túl nagy sebesség és két jármű túlzott közelsége esetén automatikusan csökkenti a tempót. Ha mégis ütközés következik be, az elektronikai rendszer az összes autót megállítja. Ne legyen rá szükség, de egészségügyi ellátóhelyiséget, sőt, mentőhelikopter-leszállót is kialakítottak a patvarci pályán.

A létesítmény megkapta a FIA „A” licencű tanúsítványát, így nem csak szabadidős, hobbi-gokartozásnak, hanem nemzetközi e-gokart- és e-motor-versenyeknek, idővel akár világbajnoki futamoknak is helyet adhat. Mindez a remények szerint jelentősen fellendítheti Nyugat-Nógrád idegenforgalmát, hiszen a térség így felkerül a külföldi érdeklődők térképére is, akik, ha már versenyezni vagy futamokat nézni ideutaznak, akár hosszabb időt is eltölthetnek Palócország szívében. 

Mint Sárkány Réka elmondta, az érdeklődés már most is tapasztalható, többek között Felvidékről és Ausztriából is. A közeljövőben ugyanakkor az igények felmérésével folytatódik a munka; annyi bizonyos, hogy céges rendezvényeknek és úgynevezett supermoto (városi utakra tervezett terepmotor)-edzéseknek már nem sokkal a nyitás után helyszíne lesz a Palóc Ring.